F-skatt är en företagsskatt och betalas av företagare som bedriver näringsverksamhet.
Skatter & skatteregler > F-skatt
Vad är F-skatt?
F-skatt innebär att egenföretagaren själv betalar in skatter och egenavgifter på inkomster i näringsverksamheten varje månad. Även juridiska personer så som aktiebolag och ekonomiska föreningar har normalt F-skatt.
F-skatt är en preliminärskatt, vilket innebär att företagaren betalar in en debiterad preliminärskatt varje månad. Skatten ska vara lika stor för varje debitering och i den mån det är möjligt överensstämma med den slutgiltiga skatten.
Starta eget företag steg för steg - den kompletta guiden
Vem är godkänd för F-skatt?
För att bli godkänd för F-skatt gäller det att personen som ansöker om att få skattesedeln bedriver näringsverksamhet, avser att bedriva näringsverksamhet och har lämnat deklarationer samt betalat skatter och avgifter.
Om inkomsten förändras under året ska också preliminärskatten ändras. Detta måste i vissa fall rapporteras in till Skatteverket genom en preliminär inkomstdeklaration. Om inkomsten är säsongsbaserad kan F-skatten betalas in endast de månader som den gäller.
Relaterad läsning: F-skattsedel och FA-skattsedel - så skaffar du dem
FA-skatt
I vissa fall kan en person både bedriva egen näringsverksamhet och vara anställd. I dessa fall ska personen betala FA-skatt, vilken är en kombinerad skattsedel som är en F-skatt med villkor och är en sammanslagning mellan F-skatt och anställningsskatt, även kallad A-skatt. F-skatten används då för den egna verksamheten, och A-skatten för anställningen. När F-skattsedeln ska gälla ska det hänvisas till den skriftligen, annars gäller A-skatten automatiskt.
F-skatt på engelska
F-tax
Relaterade ord
A-skatt
Kostnad
Sociala avgifter
I vår ekonomiska ordlista hittar du fler ekonomiska begrepp, termer och ord