Affärsidéer 2024 – vilken affärsidé blir din? Tips och 36 exempel!

Vad kännetecknar en riktigt bra affärsidé? Vill du starta eget men vet inte inom vad? Kanske är det i din sköna passion affärsidén ligger. Vi ger dig tips på vad du ska tänka på när du funderar på en affärsidé och bjuder på 36 färdigförpackade affärsidéer som kan bli ditt företag. Ta dem rakt av – eller använd som inspiration när du utvecklar en helt egen företagsidé. Go for it!

Entreprenörskap > Affärsidéer

Vad är en affärsidé?

Affärsidén, vid sidan om saker som affärsplan och likviditetsbudget, tillhör en av de absolut viktigaste beståndsdelarna i ett företag. (Och är kanske något av det roligaste?) Vad kännetecknar då en bra affärsidé? Här är några frågor du bör ställa dig när du utvärderar dina idéer:

  • Tillgodoser din vara eller tjänst ett verkligt behov?
  • Är din affärsidé rätt just nu, är marknaden redo?
  • Är din produkt eller tjänst helt unik, eller har den en unik twist som särskiljer den på marknaden?
  • Kan din affärsidé hålla över tid, eller riskerar den att snabbt blir obsolet?
  • Hur stark är din affärsidé? Hur stabil skulle den vara under till exempel en lågkonjunktur?

När man ska starta företag behöver man ofta inte titta så långt bort för att hitta en första inriktning på sin verksamhet. Vad är det du, dina vänner, grannar och släkt saknar? Vad är ni intresserade av eller vad skulle underlätta er vardag?

 Starta eget företag – Tips & checklista (stor guide)

Vad kännetecknar en bra affärsidé?

 En smart affärsidé fyller en lucka på marknaden

En klassisk definition av en smart affärsidé är att din produkt eller tjänst ska fylla en lucka på marknaden genom att tillgodose ett behov som ingen annan tillgodosett ännu. Detta kan i dagens värld vara lättare sagt än gjort, då “det mesta är redan uppfunnet”. Denna typ av affärsidéer är dock mer sällsynta bland företagsstarterna idag. Men det finns också en rad "galna" affärsidéer som blivit riktigt framgångsrika. Vem trodde till exempel att modifierade skidstavar skulle bli en hype bland promenerande pensionärer?

 Du behöver inte bara leta affärsidéer som inte finns

Men en affärsidé behöver inte vara revolutionerande för att funka. Ibland räcker det med att vidareutveckla en beprövad affärsidé . Ikea är ett bra exempel på detta. Kamprads affärsidé var långt ifrån unik – möbler har ju tillverkats och sålts under lång tid. Det som istället var unikt var logistiken – genom att låta kunden montera möblerna själv, öppnades en massa fördelar sett till logistik, lager och distribution – vilket möjliggjorde ett lägre pris. Tadaa! Ren succé.

 Nya affärsidéer ofta “gamla”

Många av de allra senaste och de mer kända affärsidéer har uppstått ur den nya delningsekonomin. Även här hittar vi traditionella företagsidéer som moderniserats. Exempel är AirBNB, som egentligen är en form av hotellverksamhet och Uber, som när allt kommer till kritan egentligen är en sorts taxiföretag. De fyller samma behov på marknaden, fast på ett helt nytt sätt. Man kan säga att affärsidéen är ganska lik, men affärsmodellen skiljer markant.

Lästips: 17 utbildningar som leder till jobb – i egen regi!


Affärsidéer 2024 – 36 förslag

Här har vi sammanställt våra gratis tips på affärsidéer 2024. Här finns allt från enkla affärsidéer, affärsidéer för dig som vill jobba hemifrån till mer avancerade affärsidéer. Fritt fram att inspireras från dem, eller stjäla dem rakt av!

Enkla affärsidéer med kortare startsträcka

 Konsult – gör det du redan kan till din affärsidé

Har du samlat på dig erfarenhet inom ett visst område under lång tid? Då kan du bli konsult – och förvandla din expertis till en affärsidé. Finns det redan många konsulter med dina kunskaper? Inga problem – hitta bara en ingång som gör din konsultverksamhet unik. Att bli konsult är för många inkörsporten och den enklaste vägen till egen verksamhet. Lämpar sig också om du vill prova egen verksamhet genom så kallad egenanställning.

 Lästips! Fakturera utan företag

 Traditionellt yrke med en twist

Fundera kring om du kan göra din egen grej genom att lägga till en extra twist på ett traditionellt yrke som du redan är mästare på. Cyklande Rörmokaren är ett bra exempel på en sådan upphottad affärsidé. Företaget kombinerar ett traditionellt yrke med ett miljövänligt transportsätt - som dessutom sparar tid både för deras kunder och dem själva. Även Something Borrowed gör sin egna grej, genom att erbjuda uthyrning av kläder på nätet.

 Barnkalas-fixare

Älskar du ballonger, chokladbollar och fiskedamm? Det gör barn också, men inte alltid deras föräldrar. En kalas-fixare som ordnar både fika, dukning, dekoration, lekar och viktigast av allt - städning efteråt, är drömmen för många föräldrar. Och barnkalas hålls i alla tider, hela året om, så du får aldrig slut på beställningar. 

 Bedriv franchiseverksamhet

Ett enkelt sätt att testa på livet som egen. Här behöver du inte fundera på affärsidén överhuvudtaget, då det finns en tydlig affärsmodell och affärsidé från start!

 Läs mer om franchising och hur du blir franchisetagare!

 Gör något för alla föräldrar

Det här är en grupp som aldrig slutar att leta efter produkter och tjänster som gör livet roligare och enklare. Här finns en uppsjö av olika ingångsvinklar, allt från egendesignade produkter till barnpassning eller smarta lösningar för exempelvis resor. 

 Gör din hobby till din affärsidé

Som en motreaktion till massproduktionen uppskattar vi idag handgjorda saker som är hemmagjorda och gärna i naturmaterial. Vi vill ha närproducerat och miljövänligt. Kanske du kan förvandla något du redan gör och älskar till din affärsidé?

 Läs mer om att starta hobbyverksamhet

 Personlig kock 

Det finns många familjer där båda vuxna jobbar heltid och inte vill lägga sin tid på att varken städa eller laga mat. Om du är en duktig kock kan du laga maten åt dem och ta betalt för tjänsten i ditt egna företag. Uppstartskostnaden är låg och du kan hålla dina kostnader nere genom att köpa de produkter du behöver i takt med de uppdrag som du får.

Om du vill nischa dig kan du erbjuda ekologiskt, glutenfritt eller närodlat till exempel. Du kan säkert komma på fler specialiteter om du är duktig på mat. Du behöver ha koll på vilka lagar och regler som gäller för matlagning och hantering av livsmedel.

Affärsidéer för dig som vill jobba hemifrån

 Dropshipping – driv e-handel utan eget lager

Om du har en fallenhet för online-marknadsföring och sökmotoroptimering, men inte vågar bygga upp ett stort lager, kan dropshipping vara ett bra alternativ. Dropshipping är ett sätt att komma igång med en egen webbshop – utan att behöva investera i lagerkostnader och varuinköp. Det tillhandahåller leverantören åt dig!

 Läs vår kompletta guide om dropshipping!

 Utbildare på nätet

Har du specialistkunskaper och en pedagogisk ådra? Då kan det vara läge att sälja din kunskap online! Idag finns tusentals möjligheter till att på ett enkelt sätt nå ut till många med väldigt nischad kunskap på olika plattformar. Webbkurs, Youtube-kanal eller mejlskola är alla olika exempel på hur du kan nå ut med din kunskap till andra.

 Pärlplatte-konstnär

Roliga konsverk är alltid på tapeten. Så varför inte pärplattor? Du kan skapa snygga tavlor, praktiska tillbehör till hemmet, roliga presenter och mycket mer! Det är bara din kreativitet som sätter gränserna.  

 Tips! Fler sätt att tjäna pengar hemifrån

 Skapa chattbotar 

Tidigare var det en hemsida alla företag ville ha. Nu behöver nästan alla större företag en chatbot. Chattbotar ger företagen möjlighet att kommunicera med sina kunder, samla data och förbättra sin marknadsföring och interaktion med kunderna.

Det finns många olika slags chattbotar där vissa är kopplade till Facebooks messenger och andra till företagets hemsida. Vad du väjler att erbjuda dina kunder beror på dina kunskaper. De enklaste kan du lära dig via fria program och de mer avancerade behöver du kunna programmera.

 Lev din passion! Vår starta eget-kurs lär dig allt om att starta företag. Och det bästa av allt – den är online och gratis. Så låt det du brinner för vara fröet till din affärsidé! Gå starta eget-kursen.

 SEO-konsult 

Idag vill alla företag komma högst upp när deras kunder googlar på tjänster eller produkter som deras företag erbjuder. Du som har järnkoll på meta descriptions, sidtitlar och nyckelord kan sälja dina tjänster till företag som har behov av marknadsföring på nätet.

 Apputvecklare

Om du är en duktig apputvecklare så finns det två spår du kan välja på när du vill starta eget. Antingen säljer du dina tjänster till företag som vill ha appar för olika ändamål. Du jobbar då som konsult och säljer dina tjänster per timme eller per projekt.

Eller så kan du ta fram en egen appidé som du lanserar. Men konkurrensen om användarna är hård så det gäller att ha en riktigt bra idé och att marknadsföra appen på ett bra sätt. Fördelen med en egen app är förstås att om den blir välanvänd kan appen generera passiv inkomst – du kan tjäna pengar långt efter du har slutat jobba med den.

 Skapa hemsidor

Är du webbutvecklare och en fena på till exempel Wordpress? Då kan din affärsidé vara att skapa hemsidor åt företag. Marknaden här är nämligen långt ifrån mättad – uppemot fyra av tio småföretag saknar nämligen hemsida!

 Starta affiliateverksamhet

Kanske affärsidén med den allra kortaste startsträckan och där man i princip alltid kan jobba hemifrån. När du är affiliate går din affärsidé ut på att tjäna provision på trafiken, leadsen och affärerna du genererar åt din samarbetspartner.

 Tips! Läs mer om affiliate marketing

Nya och framgångsrika affärsidéer inom heta branscher

 Återvinning och upcycling

Återvinning och miljötänk är helt i tiden. Extra populärt är det att återvinna och samtidigt skapa något nytt. Väskor av utslitna jeans, spegelramar från gamla fönster och ljuslyktor av syltburkar är bara några exempel på upcycling.

  10 egenskaper som utmärker en entreprenör

 Cirkusartist

Underhållning. En cirkusartist livar upp vilken grå dag som helst. Starta eget som cirkusartist och uppträd på barnsjukhus, äldreboende, företagsfester eller bara i en park någonstans. Det kommer garanterat bli uppskattat av alla.  

 Delningstjänster 

I delningsekonomin har antalet delningstjänster formligen exploderat och det kommer hela tiden nya. Det finns massor av saker som vi äger men bara använder ibland och då är det perfekt att kunna hyra ut bilen, båten eller gräsklipparen till någon annan den tiden. Din affärsidé blir att vara länken mellan den som vill hyra och den som hyr ut. 

 Digital PT

Hälsotrenden är stark och vi tränar som aldrig förr. Allt fler vill också ha en coach som stöttar och hjälper dem i deras träning. Trenden med digital coaching på distans har av förklarliga skäl blomstrat sedan coronakrisen inträffade 2020.

Om du är expert på träning och vilken mat man ska äta för att prestera på topp så kan det bli din affärsidé. Många digitala PT:s säljer färdiga kost- och träningsscheman och du kan även komplettera med att sälja träningsprodukter som du säljer online.

  Tips! Så startar du eget som PT

 Prenumerationsboxar

Idag kan du prenumerera på allt möjligt som till exempel fika, smink, djurmat och linser. Prenumerationer av olika produkter och boxar kommer mer och mer och för dig som vill starta eget finns det oändliga möjligheter att skräddarsy ett prenumerationserbjudande till just dina kunder.

 Ekologiskt 

Efterfrågan på ekologiska varor är så stor att det nästan inte är en nisch längre inom till exempel livsmedel utan alltfler butiker har det i sitt ordinarie sortiment. Men vår strävan efter en vardag fri från skadliga kemikalier gör att det finns efterfrågan på bland annat doftljus, kläder, textilier och skönhetsprodukter som är ekologiska.

 Aktivitetssemestrar i Sverige

Restrenden är att vi vill ha en aktiv semester – och mer än någonsin vill vi semestra i Sverige. Träning, yoga, vandring, dans och hälsomatlagning är några av de aktiviteter som efterfrågas på resorna. Du som vill starta eget har möjlighet att haka på trenden och bara fantasin sätter gränserna för vilka aktiviteter och resor du kan erbjuda.

 Presenter på nätet 

Allt fler handlar presenter på nätet. Det är enkelt, går snabbt och smidigt att få fram till den som ska få gåvan. Din affärsidé blir att erbjuda hemleverans av inslagna paket och presenter direkt till mottagaren. Du kan själv bestämma om du vill att dina kunder ska kunna välja paketering eller så kan du låta dem välja papper, band och kort på din webbsida och sedan direkt se resultatet av den färdiga inslagningen.

 Så fungerar import från Kina

 Food truck 

En food truck är som en liten lastbil med restaurangutrustning. Fenomenet dök upp på den svenska mathimlen för ett par år sedan när Stockholms stad beslutade sig för att göra ett försök med tillfälliga tillstånd för food trucks. Försöket slog väl ut och trenden med food trucks spred sig i Sverige. Ofta är food trucksen nischade på en viss typ av mat så vilken mat som blir just din affärsidé är helt upp till dig och bara fantasin sätter gränserna.

 Lästips: Smarta företagsnamn – tips för att välja företagsnamn

 Självutveckling

Det finns ett stort intresse när det gäller att må bättre och utveckla oss själva. Motivationsföreläsare, coaching och självhjälpsböcker är mer efterfrågat än någonsin. Är du duktig på att hjälpa och coacha andra när det gäller personlig utveckling och karriär? Kan du tänka dig att föreläsa, skriva böcker och hålla i seminarier? Då kanske detta är något för dig.

 Bröllopsplanerare 

Vi spenderar mer pengar än någonsin på våra bröllop och fler och fler vill också ha hjälp med planeringen. En bröllopskoordinator är proffs på just bröllop och tar hand om detaljerna, känner till lokala leverantörer och fixar problem och detta blir din affärsidé.

Scanna kvitton med bokföringsprogram från Visma

Halva priset för hela passionen

Grattis till ditt nya företag! För att kicka igång så får du som nystartad halva priset första året när du väljer vårt mest köpta program för bokföring och fakturering.

Halva priset för nystartade


 Hälsosam snabbmat 

Snabbmat är inte längre lika med onyttig mat. Du kan starta eget och erbjuda en nyttig och lokalproducerad snabbmat. Vill du nischa dig ännu mer kan du rikta in dig på enbart vegetarisk snabbmat.

 Digitala vårdtjänster

Digitala vårdtjänster som Kry och doktor.se har vuxit stort i Sverige de senaste åren. Många tycker det är smidigt att kunna få hjälp utan att åka till ett sjukhus, en vårdcentral eller en psykologmottagning. Framtiden kommer troligen att innehålla ännu mer av dessa tjänster och mycket som tidigare krävde ett besök kan nu skötas digitalt. Har du den rätta kompetensen finns här stora möjligheter.

 Stylist 

Är du duktig på skönhet och stil? Då kan du starta eget som stylist. En stylist arbetar med att välja ut kläder, smink och liknande för personer som syns offentligt. Det kan till exempel vara programledare i TV, bloggare, artister och influencers.

Ofta arbetar stylisten tillsammans med andra som make up-artister, frisörer och olika representanter för mode- och smyckesföretag. Att vara stylist är ett arbete som varierar beroende på vilka uppdrag du får men många är just egenföretagare.

 Influencer 

Har du en härlig personlighet? Ett särskilt intresse för något? Då kan du bli en influencer. Youtube-klipp, Instagraminlägg och bloggar är några av verktygen influencers använder sig av när de delar med sig av sig själva och sin omgivning. Har du tillräckligt många följare inom en målgrupp som är intressant för företagen kan du ta betalt för samarbeten och annonser. En bra affärsidé för unga som ofta själva är i målgruppen!

 Läs här om hur du startar enskild firma eller hur du startar aktiebolag, de två vanligaste företagsformerna.

UF-företags affärsidéer

En bra inspirationskälla till affärsidéer är att hålla lite koll på UF-företagen. Här flödar kreativiteten och nytänkande affärsidéer skapas på löpande band. Här är några av förra årets vinnare!

CAN Marketing UF

Detta UF-företags idé var att renovera papperskorgar och skapa en yta för marknadsföring på dem. Vann i kategorierna “Årets innovation”, “Årets tjänst” och “Årets UF-företag”

Kids4Future UF

Affärsidéen bygger på en pedagogisk barnbok med egenillustrerade bilder för att lära barn om hur de kan bidra till en bättre miljö. Vann i kategorin “Årets affärsplan”.

Piparns Grillost UF

En klassisk affärsidé som bygger på mejerihantverk i form av grillost på ekologisk, lokalt producerad mjölk. Vinnare i kategorin “Årets hantverk”.

Upcycles UF

Upcycles affärsidé går ut på att återvinna övergivna cyklar i flerbostadshus. Vinnare i kategorin “Årets hållbara UF-företag”.

Break The Silence UF

Vinnaren i kategorin “Årets samhällsentreprenör” producerade en bok med målet att minska antalet självmord.

Vår digitala värld UF

Med instruktionsboken som syftar till att hjälpa den äldre generationen med teknik och IT vann detta UF-företag i kategorin “Årets vara”.

 Tips för dig som ska driva UF-företag: Gratis program från Visma!

Halva priset för hela passionen

Nu får du som nystartad halva priset första året när du väljer vårt mest köpta program för bokföring och fakturering. Så lägg tid på din passion och låt bokföringen puttra på tryggt i bakgrunden. Make it a business!

Halva priset för nystartade

Halva priset för hela passionen

Är du nystartad?

Låt bokföringen puttra på tryggt i bakgrunden. Du får halva priset första året. Make it a business!

Halva priset för dig

Följ vårt nyhetsbrev

Vi hjälper dig till ett framgångsrikt företagande.

Följ

Gratis kurs – om att starta eget

Lär dig allt om att starta eget företag – gratis och online. Lev din passion!

Starta eget-kurs