A-skatt är den skatt anställda betalar som betalas in av arbetsgivaren och dras av den anställdes lön.
Skatter & skatteregler > A-skatt / A-skattsedel
Vad är A-skatt (A-skattsedel)?
I Sverige ska anställda betala inkomstskatt. Inkomstskatten kallas för anställningsskatt och förkortas till A-skatt. En annan vanlig benämning är A-skattsedel. Anställningsskatten innebär att arbetsgivaren drar av skatt på lönen för att betala sociala avgifter, vilket visas på lönebeskedet. Även pensionärer brukar generellt betala A-skatt.
Den som har en enskild firma och en anställning ska betala FA-skatt. Det betyder att arbetsgivaren drar av skatt och arbetsgivaravgifter från lönen, och företagaren betalar skatt och sociala avgifter i form av egenavgifter.
Vill du veta mer om vilka skatter och avgifter som gäller för anställda? Kika på vår kostnadsfria onlinekurs i löneadministration!
SA-skatt vid särskilda tillfällen
Den som har en A-skattsedel, kan efter beslut hos Skatteverket få en särskild anställningsskatt, alltså en SA-skatt. Har du en SA-skattsedel betyder det att arbetsgivaren betalar A-skatt, och du får själv betala in det som skatteavdragen inte täcker. SA-skatt kan fås om:
- personer med en utländsk arbetsgivare som saknar fast driftställe i Sverige och måste betala in skatten själv
- delägare i handels- eller kommanditbolag som betalar egenavgifter på egen hand
- företag eller näringsidkare som inte har fått sin F-skattsedel, som inte är godkända för F-skatt eller som har fått sin F-skattsedel återkallad
- personer som ska betala skatt på kapitalinkomster, fastigheter eller annat som skatten från arbetsgivaren inte täcker
Tips! Läs mer om inkomstskatt och brytpunkter
A-skatt på engelska
Employee tax; income tax