Gratis fakturamall för dina fakturor

Ladda ner vår snygga fakturamall gratis för att göra din egen faktura eller räkning direkt. Passar allt från torghandlare till konsulter.

Fakturering > Fakturamall

Ladda ner gratis fakturamall (PDF)

 

(Obs: Ladda ner fakturamallen till din dator och öppna PDF-filen med Adobe Acrobat för att utnyttja all funktionalitet i mallen. Observera att du behöver använda punkt för att ange decimaltal.)

För vem passar fakturamallen?

Vår gratis fakturamall är särskilt smidig för dig som har enskild firma eller ett litet aktiebolag med mindre omsättning och just nu fakturerar så sällan att du kanske inte har behov av ett faktureringsprogram. Mallen är framtagen i PDF-format, så att du kan använda både PC, Mac eller Linux för att skapa, skriva ut och skicka dina fakturor. Skulle du vilja spara in tid på bokföringen av din fakturering och utveckla din verksamhet, rekommenderar vi att du provar vårt webbaserade faktureringsprogram Visma eEkonomi Fakturering.

Instruktion

Observera att alla belopp du för in i fakturamallen automatiskt räknas på 25 procents moms. För att ändra momsunderlaget skriver du in beloppet bredvid den momssats som gäller, längre ner till vänster i mallen. Då räknas momsunderlaget om automatiskt.

Varför fakturamall som PDF i stället för en mall i Word eller Excel?

Det finns många fakturamallar för Word och Excel, som nästan har motsvarande funktionalitet som i vår PDF-mall. Det finns en del fördelar med att välja en PDF-mall för sina fakturor:

  • PDF fungerar på i princip alla datorer och i alla webbläsare, vilket gör att du kan mejla ut dina fakturor till kunder och leverantörer, och lita på att de kan öppna dem.
  • Tack vare PDF-formatet kan du infoga din egen logotyp i fakturamallen för att göra den snyggare och mer trovärdig. PDF-dokument blir ofta prydligare än Word- och Exceldokument vid fakturor för utskrift.

Detta måste en faktura innehålla

Det är viktigt att dina fakturor innehåller rätt information för att Skatteverket ska betrakta den som giltig. Eftersom ett fakturaunderlag ska innehålla samma information om affärshändelsen som framgår i din bokföring, måste en faktura alltid innehålla vissa saker.

 Lästips! Tänk på att en faktura kan innehålla känsliga uppgifter. Läs artikeln om GDPR och fakturor

 Företagets kontaktuppgifter, organisationsnummer & säte

Ange ditt företagsnamn/bolagsnamn och adress till företaget, samt momsregistreringsnummer. Om du har F-skattsedel bör du också upplysa om det. Du ska även ange telefonnummer, samt bank- och plusgironummer. Om du har ett aktiebolag där styrelsen har sitt säte någon annanstans än på angiven postadress, måste du även upplysa om var sätet ligger. För aktiebolag är även organisationsnummer obligatoriskt på fakturan.

 Kundens kontaktuppgifter

Ange kundens eller företagets fullständiga namn och adress, därefter eventuellt personnamn.

 Datum för fakturering

Ange dagen då fakturan skrivs ut och eventuellt order- eller leveransdatum.

 Fakturanummer

Alla fakturor ska oavbrutet numreras i löpande följd. Det är därför klokt att använda fakturor med förtryckt numrering, så att du får full koll på din fakturering i bokföringen.

 Information om affärshändelsen

Beskriv tydligt vad kunden har handlat för tjänst eller vara. För varor bör du specificera varubeteckning, antal, pris per styck och datum vid försäljning. Komplettera tjänster med antal timmar, pris per timme och när tjänsten utfördes. Glöm inte att beskriva eventuella utlägg du haft för kundens räkning.

 Fakturerat belopp

Ange den totala summan som kunden ska betala. Förfallodag ska också anges och kan variera från 30 dagar till 10 dagar eller färre. Du bör också ange rådande dröjsmålsränta för att kunna ta ut ränta vid sen betalning.

 Fakturerad moms

Du måste ange momsbeloppet i både procent och kronor. Du får lov att avrunda beloppet till hel krona.


Ansvarsbegränsning

Visma Spcs har tagit fram ovanstående gratis fakturamall i syfte att underlätta för dig som företagare. Information och beräkningar på fakturamallen bygger på tillgängliga och aktuella lagar och regler. Visma Spcs ansvarar emellertid inte för hur fakturamallen används eller för eventuella följder av att beräkningar på den inte blir korrekta.

Lev ut din passion

Här är bokföringsprogrammet för dig som driver företag eller som har en helt-fantastisk-affärsidé-du-måste-förverkliga-nu. Bokföringen puttrar på tryggt och säkert i bakgrunden och skapas av sig självt, simsalabim.

Visma eEkonomi

Lev ut din passion