Starta enskild firma – steg för steg. Så gör du!

Dags att göra verklighet av din passion? Vad kul! Du som ska starta enskild firma, som också kallas enskild näringsverksamhet, är ett steg närmare att förverkliga dina drömmar och ta kontroll över din framtid. Det är ett spännande äventyr som kan öppna dörrar till en mängd möjligheter. Vi förklarar hur du kan starta enskild firma steg för steg så att du kan påbörja resan mot att bli din egen chef!

Entreprenörskap > Starta enskild firma

Starta din enskilda firma hos Skatteverket - hur funkar det?

Du gör din ansökan om att starta en enskild firma hos Skatteverkets e-tjänst på företagarsajten verksamt.se med ditt mobila bank-id eller via Skatteverkets blankett Företagsregistrering. När du ska registrera företag behöver du fylla i en rad olika uppgifter.

Det handlar om allt ifrån hur mycket du tjänar på ditt jobb (om du ska starta företag vid sidan om din anställning) till hur stor vinsten i ditt företag beräknas bli. Det här är så klart inte alltid helt lätt att veta innan man har kommit igång. Är du inte säker på antalet kronor så räcker det att du gör en uppskattning av summorna. Var dock noggrann för att komma så nära sanningen som möjligt.

 Starta eget företag steg för steg - den kompletta guiden

Vad krävs för att få starta en enskild firma?

Här nedan sammanfattar vi några viktiga saker att göra när du ska starta enskild firma:

Hos Skatteverket kan du:

  • Ansöka om F-skatt eller FA-skatt
  • Anmäla dig för moms om ditt företag ska hantera det
  • Registrera dig som arbetsgivare om du ska anställa personal

Registrera företaget hos Bolagsverket

När din enskilda firma har blivit godkänd för F-skatt eller FA-skatt och blivit momsregistrerad ska Bolagsverket registrera ditt företag. Det kan ta ett par veckor, beroende på deras handläggningstider.

Registrera företagsnamnet

Beroende på vad ditt företag ska göra kan det vara nödvändigt att registrera namnet hos Bolagsverket. När du gör det skyddas namnet i det län där företaget finns.

Behöver du tillstånd för att driva ditt företag?

Kolla upp om du behöver några särskilda tillstånd för att få bedriva din verksamhet.

 Läs också: Finns särskilda krav för att starta företaget?

Vad kostar det att starta enskild firma?

Det kostar ingenting att starta enskild firma och ansöka om F/FA-skatt hos Skatteverket. Men om du vill skydda ditt företagsnamn hos Bolagsverket kostar det 1200 kronor om du gör anmälan via deras e-tjänst. Om du väljer att lämna in en blankett istället kostar det 1500 kronor. Vanligtvis behöver du inte registrera din firma hos Bolagsverket men det finns undantag. Om du till exempel vill delta i offentliga upphandlingar eller behöver tillstånd att driva en viss verksamhet kan du behöva göra en sådan registrering.

Scanna kvitton med bokföringsprogram från Visma

Halva priset för hela passionen

Grattis till ditt nya företag! För att kicka igång så får du som nystartad halva priset första året när du väljer vårt mest köpta program för bokföring och fakturering.

Halva priset för nystartade

Moms per år, kvartal eller månad?

Om du har en beräknad omsättning på under 1 miljon kronor per år kan du välja årsmoms, kvartalsmoms eller att redovisa moms varje månad. Vilket som är bäst för just ditt företag vid en omsättning under 1 miljon kronor beror på antalet affärshändelser du har under året och hur stor din verksamhet är.

Generellt kan man säga att mindre verksamheter passar sig bäst för årsmoms medan större verksamheter eller verksamheter med många transaktioner behöver redovisa oftare. Kommer du ha en omsättning på över miljonen måste du välja månadsvis moms.

 Stor guide: Registrera företag på verksamt.se

Ska du anställa?

När du anställer någon för första gången måste du registrera dig som arbetsgivare. Detta måste du göra om du ska betala ut lön till någon som inte är godkänd för F-skatt.

När du registrerar dig som arbetsgivare behöver du ange datum för första löneutbetalning, antal månader per år som lön ska betalas, beräknat antal anställda du kommer att ha under året och beräknad lönesumma för ett år. Du kommer sedan behöva fylla i en arbetsgivardeklaration varje månad som skickas till Skatteverket.

Tips när du ska starta enskild näringsverksamhet

Så fort du har startat din enskilda firma är du bokföringsskyldig. Det innebär att du måste ha koll på dina papper och kvitton och bokföra dem. Du kan överlåta detta till en redovisningskonsult men ansvaret är ditt oavsett om du gör det själv eller tar hjälp. Med vårt bokföringsprogram kan du enkelt sköta din bokföring och även samarbeta med en redovisningskonsult om du väljer det.

Det är viktigt att du känner till att när du startar en enskild firma så är du personligt ansvarig för företagets ekonomi, eftersom denna företagsform inte är en egen juridisk person.

Lästips! Välja företagsform

Har du köpt saker till verksamheten innan företaget startade?

Om du har haft utgifter kopplade till din firma innan själva registreringen har du rätt att göra avdrag för kostnaderna i din bokföring. Det kan till exempel vara att du har köpt en dator eller ett verktyg för att använda i din enskilda firma. Dock får du inte göra avdrag för momsen eftersom du inte var momsregistrerad vid inköpstillfället.

Lycka till med din enskilda firma!

Halva priset för hela passionen

Nu får du som nystartad halva priset första året när du väljer vårt mest köpta program för bokföring och fakturering. Så lägg tid på din passion och låt bokföringen puttra på tryggt i bakgrunden. Make it a business!

Halva priset för nystartade

Halva priset för hela passionen