Drömmer du i hemlighet om att leva på det du helst gör? Vet du, det finns ett sätt att testa dina vingar utan att du behöver registrera ett formellt företag – och det stavas hobbyverksamhet! Genom att starta hobbyverksamhet kan du tjäna en slant på det du gör allra helst, samtidigt som du kan släppa lite av det där pappersarbetet. Här förklarar vad hobbyverksamhet egentligen innebär, skillnaden mellan hobby- och näringsverksamhet och inte minst vilka regler och inkomstgränser som gäller enligt Skatteverket. Häng på!
Entreprenörskap > Hobbyverksamhet
Vad är och räknas som hobbyverksamhet?
En hobbyverksamhet är en hobby som genererar vissa inkomster. För att räknas som hobbyverksamhet måste verksamheten utövas utan vinstsyfte av den så kallade hobbyidkaren på fritiden vid sidan av en annan sysselsättning.
Det kan vara svårt att veta var gränsen går mellan hobby- och näringsverksamhet. Därför måste man i många fall titta på helheten och göra en bedömning utifrån alla förutsättningar som verksamheten har.
Det här är några av de saker som skiljer hobbyverksamhet från företag:
- att hobbyverksamheten utövas av hobbyidkaren själv för att tillgodose personliga intressen
- att hobbyverksamheten saknar vinstsyfte
Enligt Skatteverket räknas följande exempel som en hobby:
något man håller på med på sin fritid
något som man gör vid sidan om exempelvis arbete eller studier
arbete som man gör utan att bli anlitad av någon annan
Några faktorer som tyder på att det istället handlar om näringsverksamhet är:
- Det finns en tanke att driva verksamheten långsiktigt
- Man har tagit fram en affärsplan och gjort budget
- Det pågår ett aktivt arbete för att nå och få kunder med hjälp av marknadsföring
- Man har ansökt om och fått ett visst tillstånd
- Verksamheten har en anpassad lokal
- Det har gjorts inköp/investeringar som vanligtvis används i företag
Exempel på hobbyverksamheter
Exempel på hobbyverksamheter kan enligt Skatteverket vara:
- Hemslöjd
- Biodling
- Trädgårdsodling
- Djuruppfödning
- Jakt
- Fiske
- Hästsport
- Konstnärlig verksamhet
Det finns även andra exempel på hobbyverksamheter som kan ge inkomster, men som saknar vinstsyfte. Skatteverket nämner exempel från webben som kan vara influencer, bloggare, från e-sport eller liknande.
Vi hjälper dig med din företagsdröm
Har du den där perfekt affärsidén men vet inte hur du ska gå vidare? Låt oss vara ditt bollplank!
Skatteverkets regler: Hobbyverksamhet & skatt
Hobby räknas enligt Skatteverket till inkomstslaget tjänst, och i princip alla inkomster från hobbyverksamhet är skattepliktiga. Undantaget är om din sammanräknade inkomst är mindre än 22 208 kr. När din hobbyverksamhet når 80 000 kr är det vanligtvis dags att registrera verksamheten för moms och förslagsvis också för F-skatt. Det senare är något som företagskunder kräver. I det här läget, när din hobbyverksamhet når upp till de 80 000 kronorna i inkomst, kanske det till och med är läga att skapa ett aktiebolag. Och det går att komma igång både snabbt och enkelt, exempelvis via oss.
Starta aktiebolag direkt! Har du en klockren affärsidé? Det ska vara superenkelt att registrera ett aktiebolag. Så är det hos oss. Du får ditt företag på 2 timmar. Make it a business! Starta nytt aktiebolag.
Hobbyverksamhet beskattas i inkomstslaget tjänst som annan inkomstgivande verksamhet av varaktig eller tillfällig natur. Inom inkomstslaget tjänst skiljer man på hobbyverksamhet och annan inkomstgivande verksamhet.
Hur mycket får man tjäna utan att betala skatt?
Om verksamheten ger intäkter som kommer från egen arbetsprestation och det uppkommer ett överskott, är överskottet skattepliktigt och avgiftspliktigt. Avgifterna betalas i form av egenavgifter. Överskottet redovisas på blankett T2. Det innebär att om du betalar skatt för överskottet i din hobbyverksamhet. Enda undantaget är om din sammanräknade inkomst är mindre än 22 208 kronor.
Lästips: Vara anställd och egenföretagare på samma gång, går det? Bli kombinatör!
Hobbyverksamhet & moms
En hobbyverksamhet är inte momspliktig från start, men när omsättningen överstiger 80 000 kr exklusive moms per år är du skyldig att momsregistrera din verksamhet.
Deklarera hobbyverksamhet
Grundregeln är att du ska deklarera när dina sammanräknade inkomster överstiger 22 208 kronor. Det innebär i praktiken att du oavsett om det är lön från arbete eller överskott i hobbyverksamhet så är överskottet skattepliktigt.
När din verksamhet har intäkter från tjänster utifrån din egen arbetsprestation och verksamheten går plus är det dags att deklarera. Överskottet är nämligen skattepliktigt och avgiftspliktigt.
Överskottet från hobbyverksamhet betalas som egenavgifter
När din verksamhet resulterar i intäkter som kommer från din egen arbetstid som exempelvis tjänster är ett överskott skatte- och avgiftspliktigt. Avgifterna betalas i form av egenavgifter. Överskottet redovisar du på blanketten T2 i deklarationen.
Kan man fakturera via sin hobbyverksamhet utan f-skatt?
Du kan fakturera privatpersoner men inte företag. För att fakturera företag krävs att du är godkänd för F-skatt. Det innebär att din uppdragsgivare vet att du betalar din skatt på det överskott som uppstår i verksamheten. Är din verksamhet registrerad för moms ska momsen specificerad på fakturan eller kvittot. Att din verksamhet är momsregistrerad innebär att du lyfter den ingående momsen på det du köper till verksamheten. Det du behöver köpa för att driva din verksamhet är normalt avdragsgilla kostnader i verksamheten. Skilj därför noga på dina privata levnadsomkostnader och det som relaterar till din verksamhet.
Gratis fakturamall! Har du en mindre omsättning och skickar få fakturor (just nu)? Ladda då ner vår enkla men snygga fakturamall – gratis. Passar perfekt för en enskild firma eller ett litet aktiebolag.
Måste man bokföra kvitton i en hobbyverksamhet?
En hobbyverksamhet har inte någon bokföringsskyldighet som du har i en näringsverksamhet. När du driver en hobbyverksamhet ska du spara kvitton från inköp och försäljning årsvis enligt den generella dokumentationsskyldigheten.
Kan man bli sjukskriven och få ersättning från Försäkringskassan?
När du driver en hobbyverksamhet eller en verksamhet där omfattningen inte resulterar i inbetalning av egenavgifter har du heller ingen sjukpenninggrundande inkomst. Egenavgifter är de sociala avgifter som enskilda näringsidkare betalar till Skatteverket.
Starta hobbyverksamhet
Din hobby förvandlas till en hobbyverksamhet när du gör din första försäljning, så se till att prova din idé så snart du kan. Det är ju helt ofarligt att prova sig fram, eller hur? Spara för säkerhets skull dina kvitton på inköp som ligger till grund för kommande försäljning. Ordning och reda lönar sig, så håll ordning på inköp och försäljning. Vem vet, det kan gå bättre än du tror! Om du från början sköter din hobbyverksamhet som om det vore ett företag, blir det lättare om du någon gång skulle vilja satsa mer på den och starta företag istället.
Lästips! Starta eget företag steg för steg – tips, checklista & guide!
Från hobbyverksamhet till näringsverksamhet
När blir hobbyverksamheten en näringsverksamhet? En bra fråga som kräver lite eftertanke. Gillar du det du gör? Är det andra som också verkar göra det? Då kan det vara bra att testa på det där med företagande genom att börja med en hobbyverksamhet. När du tycker att försäljningen flyter på bra, och det ger mersmak – då kan det vara dags att lyfta hobbyverksamheten till nästa nivå. Det första steget är att ansöka om F-skatt, eller FA-skatt om du driver verksamheten parallellt med en anställning.
Den stora fördelen med F-skatten är att även företag nu kan göra affärer med dig utan att de ska dra skatt. Vanligtvis behöver du också momsregistrera verksamheten. Detta är inte krångligt, du gör en uppskattning av din verksamhets försäljning och kostnader. Detta kallas budget. Här skriver du in förväntade intäkter och förväntade kostnader. Det är samtidigt viktiga delar till underlaget till din f-skatteanmälan.
Dags att sluta drömma och smaka på företagarlivet. Har du redan en hobby som kan bli ett framtida företag? Har du ingen bra affärsidé - fråga släkt, vänner eller någon du inte känner. Fråga vilka tjänster de saknar, det finns alltid en plats för din verksamhet – speciellt när du har frågat dina blivande kunder. Och kom ihåg – din verksamhet startar när du hjälper din första kund. Vad väntar du på?
Läs också: Så startar du en förening