Skatteverket: Bokföring på rätt sätt!

Kan Skatteverket ge bokföringstips? Svaret är ja. Myndigheten kollar inte enbart att du sköter din deklaration, de har även satsat stora resurser på gratis information för att förebygga ekonomisk brottslighet hos småföretag. Här får du veta mer om hur Skatteverket kan hjälpa dig som småföretagare.

Torbjörn Gustafsson på Skatteverket

Företagsredovisning > Skatteverket om bokföring

Som småföretagare kan du ha mycket nytta av Skatteverket. Något som du och många andra företagare kanske inte känner till. De flesta förknippar säkert Skatteverket med deklarationer och kontroller.

Skatteverket kan vägleda i bokförings- och skattefrågor

Men faktum är att Skatteverket arbetar med en omfattande information för att hjälpa företag, inte minst de mindre.  

– Vi vill att företagare ska komma in i verksamheten på rätt sätt. De har ofta frågor om skatter, moms och beskattning. Samtidigt kollar vi självklart företagarna översiktligt. Men den som har rent mjöl i påsen behöver inte vara orolig, säger Torbjörn Gustafsson, rättslig expert på Skatteverket.

Skatteverket har många uppdrag, bland annat att utreda, förhindra och förebygga ekonomisk brottslighet inom skatteområdet. Myndigheten vill också lyfta fram den stora kunskap som finns kring skatter och bokföring och som kan ge småföretagare värdefull vägledning.

 Lästips: Bokföring i Excel är inte tillåtet. Vi berättar varför!

Vill informera företagare

Skatteverket går ofta ut i kampanjer till nystartade företag för att kolla att de till exempel sköter sina skatter och sin bokföring, men också för att informera och hjälpa till att göra rätt. 2018 gjordes uppemot 10 000 sådana besök.

– Jag tycker att man ska utnyttja kunskapen hos oss, till exempel vår skatteupplysning. Här har vi ökat personalstyrkan och byggt upp en hög kompetens. Idag är vi fler än 500 anställda som jobbar med detta förebyggande arbete, vilket utgör en stor andel av vår verksamhet, säger Torbjörn Gustafsson på Skatteverket.

– Det finns också väldigt mycket att hitta på vår hemsida, såväl allmän som fördjupad information och där finns även olika självbetjäningstjänster. Vi håller också informationsträffar inom olika ämnesområden.

Bokföringen är grunden

Skälet till att Skatteverket intresserar sig för din bokföring och vill veta att du har koll på den är att inkomstbeskattningen bygger på företagens bokföring.

Därför måste Skatteverket veta när bokföringen är korrekt upprättat och när den inte är det. Man måste kunna kolla att till exempel ett årsbokslut är korrekt. Om Skatteverket anser att något är fel kan det få olika konsekvenser, till exempel kan du drabbas av en upptaxering.

 Lästips: Bokföring – Allt du (någonsin) behöver veta om att bokföra

Så kan du drabbas om du slarvar med bokföringen

 Efterbeskattning eller upptaxering innebär att Skatteverket korrigerar den beskattningsbara inkomsten du har lämnat in genom att underkänna ett yrkat avdrag eller ta med en tidigare utelämnad inkomst i deklarationen.

 Skönsbeskattning innebär att Skatteverket gör en uppskattning av ditt skatteunderlag och momsunderlag och bestämmer vilken skatt och moms som ska betalas. Det här görs om du inte har lämnat en skattedeklaration/inkomstdeklaration eller lämnat en bristfällig sådan.

 Skattetillägg är en avgift som du kan få betala om du har lämnat in en oriktig uppgift i din deklaration eller om du har skönsbeskattats. Har du till exempel tagit upp för låga belopp i din deklaration kan du få skattetillägg.

Därför är det viktigt att alltid ha koll på din bokföring och deklaration för att undvika upptaxering, skönsbeskattning eller skattetillägg. Är du osäker så kontakta Skatteverket.

 Lästips: Bokföringsbrott, vad är det? Ekobrottsmyndigheten svarar!

Företagaren är alltid ansvarig

Enligt Skattemyndigheten finns det en mycket viktig sak för företagare att tänka på för undvika felaktig bokföring.

– Ansvarsfrågan. Det är viktigt att poängtera att även när du lämnar bort den här tjänsten till en byrå så måste du även själv granska bokföringen och fråga dig, känns det här rimligt. Det är viktigt att alltid kolla att det inte blivit något fel, säger Torbjörn Gustafsson på Skatteverket.

Du kan aldrig skylla på någon annan utan måste sätta dig in i din bokföring även om du lämnar bort den till en redovisningsbyrå. Det är alltid du som företagare som är ytterst ansvarig för att din bokföring sköts korrekt. Kom ihåg det!

Fråga dig alltid – är detta rimligt?

– Det är farligt att tänka att jag släpper det när, jag har ju betalat för det. Men det kan gå på tok i värsta fall. Du måste försöka sätta dig in i och förstå vilka inkomster och kostnader du haft, att det verkar rimligt, att allt är med och att det har hamnat rätt i bokföringen.

– Det kan handla om att noggrant inventera ett varulager och se vad du faktiskt har och att det värderas till ett korrekt belopp, säger Torbjörn Gustafsson.

Han uppmanar också alla företagare att höra av sig till Skatteverket om man är osäker och har frågor.

Skatteverkets 5 bästa tips för att undvika skatte-/bokföringsbrott:

  1. Granska alltid din egen bokföring även om du lämnat bort den. Det är du som är ytterst ansvarig enligt lagen.
  2. Var noga med alla detaljer och dubbelkolla alltid alla siffror.
  3. Fråga dig själv: Känns det här rimligt? Om inte kolla en gång till.
  4. Utnyttja den kompetens som finns hos många myndigheter tex Skatteverket.
  5. Ta hjälp av en redovisningsbyrå om du känner dig osäker på bokföring och skatteredovisning.

Skatteverket hjälper dig!

Är du osäker på om du har gjort rätt i din bokföring eller undrar över något annat som rör ditt företags ekonomi, till exempel din deklaration? Tänk på att du alltid kan ringa Skatteverket eller chatta direkt med någon av deras medarbetare för att få snabb hjälp och support.

På deras webbplats Skatteverket.se finns också mycket information.

 


(Källa: Skatteverket)

Lev ut din passion

Här är bokföringsprogrammet för dig som driver företag eller som har en helt-fantastisk-affärsidé-du-måste-förverkliga-nu. Bokföringen puttrar på tryggt och säkert i bakgrunden och skapas av sig självt, simsalabim.

Visma eEkonomi

Lev ut din passion