Registrera företag på verksamt.se – den stora guiden till företagsregistrering

Skylt som säger "OPEN"

Vi tycker att företagande ska vara lustfyllt. Det är ju din dröm, din vision, som ska förverkligas! Men verkligheten ser lite annorlunda ut. Många gånger tar det stopp redan vid själva företagsregistreringen. Nyföretagarcentrums expert Anna Bjarnle tar upp allt du behöver veta om hur man registrerar företag på verksamt.se

Entreprenörskap > Registrera företag

Vad är Verksamt?

Verksamt.se är en samling av e-tjänster från olika myndigheter, bland andra Arbetsförmedlingen, Bolagsverket, Försäkringskassan, Skatteverket och Tillväxtverket, som kan komma till användning för dig som vill starta eget företag eller som redan är företagare.

Här finns också mängder av information, så som tips, råd, intervjuer, checklistor och en riktigt matig databas med svar på vanliga frågor.

Men viktigast av allt och antagligen varför du ens har klickat fram den här artikeln från första början: Det är hit du vänder dig för att registrera företag!

Verksamt.se – Anna förklarar

–Fördelen med Verksamt är att du kan påbörja din företagsregistrering och spara ner för att sedan återkomma senare för att komplettera. Jag tycker det är bra om du har gjort en affärsplan först så att du har tänkt igenom din affärsidé, din marknadsföring och företagsbudget mm. Där samlar du all viktig information om hur du ska driva ditt företag.

–Räkna med att det kan ta tid att skapa en affärsplan men du sparar in tiden när du ska registrera ditt företag. Du kommer att behöva veta ungefär hur mycket du kommer att sälja för och vilken eventuell vinst du har första året då du ska registrera dig. Dessa siffror kan ändras om det senare visar sig att dina beräkningar inte stämmer med utfallet.

Möt din guide till verksamt.se – Anna Bjarnle

Guide till verksamt.se

För att göra guiden så lättförståelig som möjligt har vi tagit hjälp av ett äkta Verksamt-proffs som har spenderat otaliga timmar i processen! Längs vägen kommer hon att flika in med sina tips kring hur du ska tänka.

– Jag är egen företagare sedan 20 år tillbaka och arbetar med verksamhets- och affärsutveckling samt som rådgivare på NyföretagarCentrum Jönköping. Jag är civilekonom och har arbetat med ekonomi och som controller men gillar att även få arbeta med människor och hjälpa dem utveckla sina idéer och sitt företagande.

 Vanliga frågor om företagsregistrering

När måste man registrera ett företag?

Kan man ha företag utan att registrera det? Nja. Så fort du bedriver en verksamhet som genererar intäkter, och verksamheten klassas som näringsverksamhet (och inte hobbyverksamhet), måste du registrera eget företag. Om företaget omsätter mer än 30 000 kr, måste du dessutom momsregistrera det. Alternativet till detta är att bedriva verksamheten genom en egenanställning.

Hur lång tid tar det att registrera ett företag?

Handläggningstiden kan variera, beroende på verksamhet och företagsform, men den genomsnittliga handläggningstiden brukar ligga runt 7 arbetsdagar.

Vad kostar det att registrera ett företag?

Enskild näringsverksamhet

Det är gratis att ansöka om att bli godkänd för F-/FA-skatt. Det enda som kostar är om du skulle vilja registrera ett företagsnamn.

Aktiebolag

Det kostar 1900 kronor att anmäla ett nytt företag hos Bolagsverket. Du behöver också minst 25 000 kr att sätta in som aktiekapital. Det är egentligen ingen kostnad eftersom pengarna fortfarande är dina. Det är mer utav en garanti som du dessutom, åtminstone till viss del, kan använda för att köpa saker som du behöver för att komma igång med ditt företag.

Guide till verksamt.se

Testa din affärsidé

Med vår mall blir det lättare att gå från idé till verklighet. Skapa din affärsplan gratis!

Gratis mall för affärsplan

Tänk på detta innan du registrerar företag & företagsnamn!

 Slarva inte med företagsnamnet

Var noggrann med stavningen av ditt företagsnamn. Det är krångligt och kostar pengar att ändra en företagsregistrering. Tänk dessutom på att företagsnamnet blir inaktivt om du inte använder det inom en femårsperiod.

 Glöm inte domännamnet

Många företagssajter rekommenderar nyföretagare att börja med själva företagsregistreringen verksamt.se. Problemet som då kan uppstå är att du senare upptäcker att någon annan registrerat ditt företagsnamn som domännamn, något som i dag bara tar några minuter. Och utan hemsida med eget domännamn kommer du ha svårt att konkurrera i framtiden. Börja därför med att fundera ut ett passande företagsnamn och registrera motsvarande domännamn, inklusive vanliga och tänkbara variationer.

Så registrerar man ett företag

Oavsett vilket företag du vill registrera ska själva företagsregistreringen alltid ske via Verksamt.se. Så här gör du!

  1. Det första steget är att helt enkelt gå till Verksamt.se.
  2. Klicka på Logga in i övre högra hörnet.
  3. Välj inloggningsmetod, till exempel Mobilt BankID eller BankID.
  4. Om du har lyckats med din inloggning ska ditt namn nu visas i övre högra hörnet. Klicka på Mina Sidor.
  5. Välj därefter Registrera företag eller förening högst upp i sidomenyn.

 Registrera företag eller förening


Snyggt! Du har tagit första steget till att bli företagare! Nu ska du välja vilken typ av företag du vill registrera.

Välj företagsform

Klicka på fältet där det står Vad vill du registrera? och välj därefter företagsform.

I den här guiden kommer vi att fokusera på hur man registrerar de två vanligaste företagsformerna – enskild firma och aktiebolag. Är du osäker på vilken av dem du ska välja?

Enskild näringsverksamhet

Enskild näringsverksamhet, vilket ofta kallas för enskild firma, är företagsformen för dig som är privatperson och ensam ägare. Fördelen är att det är billigt, dels eftersom själva ansökan är gratis, dels eftersom det inte krävs något aktiekapital. Nackdelen är att det inte finns någon tydlig gräns mellan din ekonomi och företagets ekonomi (organisationsnumret är till exempel ditt personnummer) vilket också gör att du är personligt ansvarig för eventuella skulder och förpliktelser.

Aktiebolag

Aktiebolag är en av de vanligaste företagsformerna förutom enskild firma. Fördelarna är bland annat skattemässiga och i ett aktiebolag har aktieägarna inte ett personligt ansvar för företagets skulder. Nackdelen är att det krävs ett aktiekapital på minst 25 000 kr i form av kontanter eller egendom och att man måste vara minst 2 personer för att kunna registrera bolaget.

 Läs mer om att välja företagsform

Anna förklarar: Företagsform

–Det finns för- och nackdelar med både aktiebolag och enskild näringsverksamhet. Vad du ska välja beror främst på hur stor risk du har i din verksamhet (lån, investeringar) och hur stor din omsättning och framtida vinst beräknas bli.

–Enskild näringsverksamhet passar utmärkt för till exempel tjänsteföretag där du arbetar ensam och inte behöver investera stora summor i maskiner och inventarier. Du beskattas för överskottet i din enskilda näringsverksamhet och förvaltningskostnaderna är oftast lägre än för ett aktiebolag.

–Aktiebolag passar bra om du behöver investera i maskiner eller inventarier, låna pengar och anställa personal. Blir omsättningen högre än 3 mkr och du har mer än tre anställda behöver du ha en revisor som granskar din redovisning. Du blir anställd och betalar ut lön i ditt egna aktiebolag och bolaget betalar bolagsskatt på vinsten, för närvarande 21,4% (2021). Är ni flera som ska starta tillsammans så är det aktiebolag som gäller. Ni ska då skriva ett aktieägaravtal som reglerar förhållandet mellan delägarna – vad händer om någon blir sjuk, vill sälja sina aktier eller i värsta fall avlider?

När du har bestämt dig för vilken företagsform du ska gå vidare med får du möjlighet att klicka dig vidare till rätt e-tjänst. Enskilda firmor registreras till exempel hos Skatteverket, medan aktiebolag registreras hos Bolagsverket.

Följ stegen under respektive underrubrik!

Halva priset

Som nystartad företagare får du halva priset på bokföringen första året. Så du kan lägga mer tid på din passion.

Halva priset

Registrera enskild näringsverksamhet

Enskild firma behöver endast registreras hos Skatteverket. Klicka därför på Skatteverkets e-tjänst och därefter Starta – så tar vi oss igenom stegen tillsammans.

 1. Företaget

Uppgifter om företaget

Företagets verksamhet

Här får du välja mellan tre olika alternativ:

  • Verksamheten är nystartad
  • Verksamheten är ombildad
  • Verksamheten är övertagen

Det är precis som det låter! Om du inte har drivit företag tidigare väljer du Nystartad. Om du har drivit företag tidigare, till exempel i form av aktiebolag eller handelsbolag och nu vill ändra företagsform, väljer du Ombildad. Om du har tagit över verksamheten från någon annan väljer du Övertagen.

I det här exemplet väljer vi Nystartad.

Första affärshändelse

Datum för första affärshändelse

Du kanske redan har köpt en skrivare, en maskin, ett litet lager eller något annat som krävs för att du ska kunna bedriva verksamheten? Här anger du datum för första affärshändelse i ditt företag.

Du ska självklart kunna bevisa att en första affärshändelse har ägt rum. Glöm förresten inte att du alltid ska spara kvitton, fakturor, avtal och andra viktiga dokument, eftersom Skatteverket kan komma att efterfråga dem!

Om du inte har någon första affärshändelse ännu väljer du istället ett troligt datum för din första affärshändelse. Det behöver inte vara exakt.

I vårt exempel planerar vi att komma igång med företaget relativt snart – så jag väljer första dagen i nästkommande månad.

Det är från det här datumet som räkenskapsåret börjar.

Räkenskapsår

Ett räkenskapsår är vanligtvis 12 månader långt och följer kalenderåret. Det är dock inte realistiskt att alla som vill starta näringsverksamhet gör det den 1 januari och därför får det första räkenskapsåret vara kortare eller längre än vanligt.

Om du startar verksamheten efter den 1 juli kan du antingen välja att avsluta första räkenskapsåret den 31 december och på så sätt få ett kortare räkenskapsår än vanligt på 6 månader. Men du kan också välja att förlänga det första räkenskapsåret och avsluta det den 31 december nästkommande år och då få ett räkenskapsår som är upp till 18 månader!

Om man startar företaget sent på året kan ett förlängt räkenskapsår vara bekvämt för att spara både tid, energi och pengar på att slippa göra ett bokslut tätt inpå starten. Det kan å andra sidan också vara ett bra sätt att genom ett kort räkenskapsår stämma av det ekonomiska läget så tidigt som möjligt. Det är helt enkelt något av en smakfråga.

I vårt exempel registrerar vi företaget mitt i året – och väljer därför ett förlängt räkenskapsår som slutar nästa år.

 2. Verksamhet

Företagets näringsverksamhet

Här fyller du i företagets totala omsättning. Det här förstås bara en uppskattning. Det kan dock vara bra att veta att Skatteverket baserar sin preliminära inkomstskatt på den här informationen. Mer om det alldeles strax.

I det här exemplet fyller vi i att vår enskilda näringsverksamhet beräknas omsätta 100 000 kr under det första räkenskapsåret. Klicka på Spara och fortsätt.

Näringsgren (SNI-kod)

Efter att ha fyllt i företagets beräknade omsättning skickas vi vidare till en sida som heter Registrera näringsgren. Här finns ett fält där vi ska skriva in en femsiffrig kod; en så kallad SNI-kod. Koden används för att svenska myndigheter ska kunna föra statistik över landets olika verksamheter.

Hur väljer man då en passande SNI-kod? Jo, Statistiska centralbyrån har en hemsida för ändamålet. I det här exemplet bedriver min enskilda firma en livsmedelsbutik som säljer det mesta. Genom en enkel fritextsökning på frasen “livsmedel” får vi reda på att koden som vi ska använda är 47.112. Om verksamheten skulle förändras kan vi också med enkelhet byta SNI-kod i framtiden.

Efter att ha knappat in rätt kod får vi välja hur stor procent av omsättningen som härrör till SNI-koden. Om du jobbar med flera olika verksamheter kan du välja fler koder genom att klicka på knappen Lägg till. I det här exemplet nöjer vi oss dock med bara en och skriver därför 100 % i fältet med rubriken Andel i % av total omsättning.

Vi trycker därefter på Beräkna omsättning, följt av Spara och fortsätt.

 3. Arbetsgivare

Ska du bedriva din verksamhet med eller utan anställda? Det är frågan som ställs i det här steget.

En sak som är viktig att känna till är att du som innehavare av enskild näringsverksamhet aldrig kan vara din egen arbetsgivare! Det som du tar ut i ersättning räknas nämligen inte som lön utan som något som kallas för eget uttag. Det innebär i praktiken att du inte betalar arbetsgivaravgifter utan att du istället betalar skatt på resultatet i din verksamhet.

I vårt exempel väljer vi därför Nej, verksamheten ska bedrivas utan anställda. Om förutsättningarna skulle ändras i framtiden går det självklart att ändra arbetsgivarregistreringen. Nu klickar vi hur som helst på Spara och fortsätt.

 4. F-skatt

Godkännande för F-skatt

Om du inte har något företag har du automatiskt A-skatt. Det har alla icke-företagare.

Om man däremot vill driva företag (och det vill du ju eftersom du har läst så här långt) krävs att man ansöker om och blir godkänd för F-skatt. Det här steget går därför snabbt. Du ansöker om F-skatt genom att helt enkelt klicka i alternativet Ja, jag ansöker om godkännande för F-skatt. Det här är också vad vi väljer i vårt exempel.

Det finns också något som kallar för FA-skatt. Det krävs om du kommer att både driva företag och vara anställd. Då gäller nämligen lite andra regler när det kommer till betalning av arbetsgivaravgifter och andra formaliteter. Om så är fallet väljer du alternativet Ja, jag kommer ha inkomst av både anställning och näringsverksamhet och ansöker därför om godkännande för FA-skatt.

Uppgifter om verksamhet

Här får vi frågan Säljer du till övervägande delen tjänster?. I vårt exempel driver vi ju en livsmedelsbutik, så här svarar vi Nej. Om vi däremot hade varit till exempel konsulter, trädgårdsmästare eller frisörer hade svaret istället blivit Ja.

 5. Moms

Momsregistrering

Det har blivit dags för momsregistrering. Moms är i korthet en skatt som finns på nästan all försäljning av varor och tjänster, oavsett om det handlar om snabbmakaroner, fotvård eller gräsklippare. Privatpersoner kanske inte reflekterar över det särskilt ofta, men företagare blir desto oftare påminda om moms eftersom man själv måste redovisa och betala in moms till staten.

Om man får vara lite krass är momsen egentligen inte någon kostnad eftersom man, förutom några få undantagsfall, får göra momsavdrag i samband med att momsdeklarationen lämnas in. Om du omsätter mindre än 30 000 kronor per beskattningsår behöver du dock inte redovisa eller betala moms. Du behöver därför inte heller registrera företaget för moms.

I vårt exempel kommer vi dock omsätta 100 000 kronor per år och därför momspliktiga. Vi väljer därför alternativet Ja, jag ska registrera mig för moms och därefter klickar vi på knappen Spara och fortsätt.

Orsak till momsregistrering

Om man svarar ja på frågan om momsregistrering kommer man till nästa steg i proccessen som heter Orsak till momsregistrering. Här kan vi välja en eller flera orsaker i listan som innehåller fem olika alternativ. Vi väljer helt enkelt Bedriver momspliktig verksamhet följt av Spara och fortsätt.

Momspliktig verksamhet

Momsplikten startar när du gör ett inköp – eller när du börjar sälja varor eller tjänster. Det här känner vi ju igen från "Datum för första affärshändelse”.

Här väljer du Ja eller Nej – beroende på om du har köpt eller sålt några varor eller tjänster eller inte. Livsmedelsbutiken i vårt exempel har ännu inte öppnat så vi väljer Nej på frågorna Har du köpt varor eller tjänster för din verksamhet? samt Har du haft momspliktig försäljning av varor eller tjänster?.

Första inköp eller försäljning

Här ska vi ange ett ungefärligt datum för när vi beräknas göra vårt första inköp eller vår första försäljning.

I vårt exempel ska vi ju börja förbereda i vår livsmedelsbutik redan i början av nästa månad… Vi väljer därför, ännu en gång, första dagen i nästkommande månad som startdatum för momspliktig verksamhet.

Kom ihåg att datumet är ungefärligt! Skatteverket kommer titta närmare på ansökan och bedöma om anmälan om momsplikt kan behandlas redan nu eller om man som företagare måste återkomma närmare starten av verksamheten.

Företagets marknader

Ska du bedriva verksamhet inom Sveriges gränser? Inom EU? Eller utanför EU? Det här är en viktig del av momsansökan eftersom olika momssatser gäller i olika länder!

Om man säljer varor till andra länder är grundregeln att du inte ska ta ut någon moms. Om man däremot säljer tjänster däremot ska man i vissa fall ta ut svensk moms och i andra fall kan man bli skattskyldig i ett annat land. Det finns såklart en hel del undantag även här (men det är en helt annan historia).

Livsmedelsbutiken kommer att hålla sig inom Sveriges gränser och därför väljer vi I Sverige i listan över regioner där verksamheten ska bedrivas.

Varför ska man berätta det här då? Jo, för att Skatteverket ska kunna räkna ut rätt skatt i nästa steg: Beskattningsunderlag – och för att kunna ge relevant information om moms till utlandet.

Beskattningsunderlag

Nu är vi snart färdiga med momsregistreringen. Vi ska bara ta oss igenom rubriken Beskattningsunderlag. Här ska vi ange hur stor del av omsättningen i kronor som är Momsfri försäljning. Minns du att det finns vissa undantag kring vad som är momspliktigt och inte? Det handlar bland annat om vissa sjukvårds- och utbildningstjänster, men om du – precis som i vårt exempel med livsmedelsbutiken – inte är verksam inom något av dessa områden fyller vi helt enkelt i 0 i fältet som heter Momsfri försäljning.

Vi går vidare genom att trycka på Beräkna beskattningsunderlag och omsättning.

Eftersom vi inte har någon som helst momsfri försäljning blir det totala beskattningsunderlaget 100 000 kronor. Det blir alltså vår totala omsättning som momsen beräknas på. Resultatet här beror såklart väldigt mycket på vilken typ av verksamhet du bedriver och vilka länder du är verksam i.

Redo för nästa steg? Klicka på Spara och fortsätt!

Redovisningsperiod

Dags att välja hur ofta vi vill göra vår momsdeklaration! Det kan kännas lockande att lämna in alltsammans vid ett och samma tillfälle per beskattningsår, men då krävs att du själv håller stenkoll på finanserna under hela året. Om du istället väljer att momsredovisa varje månad eller varje kvartal får du möjlighet till en överblick med jämna mellanrum. Det här varierar förstås också på hur stor eller liten omsättning man har i sitt bolag. Det kan vara värt att tänka på!

I vårt exempel vill vi ha regelbundna avstämningar, men varje månad blir lite väl tätt för mig... Vi väljer därför Varje kalenderkvartal. Det innebär att vi kommer att lämna in momsdeklarationen den 12:e i andra månaden efter redovisningsperioden.

Redovisningsmetod

Nu ska vi ange hur vi kommer att ordna vår bokföring. Vårt val gäller både för redovisning av in- och utgående moms men även andra affärshändelser i firman!

Här är en något förenklad förklaring av de två metoderna:

Faktureringsmetoden innebär att man bokför fakturorna löpande. De förs helt enkelt in i bokföringen samma datum som de skickas till kunden eller kommer in från leverantören. Det här ger en bra överblick över företagets ekonomi, men man måste å andra sidan bokföra dubbelt, dels när fakturan skickas och dels när fakturan betalas in och vice versa.

Bokslutsmetoden eller kontantmetoden som det ibland kallas för innebär att man bokför fakturan först när den har betalats. Många föredrar den sistnämnda metoden eftersom den är något enklare att förstå eftersom varje faktura bara behöver bokföras en gång. Resultatet blir förvisso mindre rättvisande, men det här handlar.

I vårt exempel faller valet på sistnämnda metoden! Vi väljer därför Bokslutsmetoden (kontantmetoden) och klickar oss vidare till Spara och fortsätt.

Den som är uppmärksam kan också se att alternativet Ej bokföringsskyldig enligt bokföringslagen finns i listan. Det här gäller bara om man t.ex. måste vara momsregistrerad för vissa typer av hobbyverksamhet, men inte omfattas av Bokföringslagen.

 6. Preliminär inkomstdeklaration

Vi börjar närma oss sluttampen! Du har aldrig tidigare varit så här nära att bli egenföretagare. Grattis!

Det har blivit dags att ta oss igenom delen där många verkar fastna. Låt oss ta det lugnt och hjälpas åt att fylla i vår preliminära inkomstdeklaration tillsammans!

Anna förklarar: Preliminär inkomstdeklaration

–Syftet med preliminär inkomstdeklaration är att Skatteverket korrekt ska kunna beräkna den preliminärskatt som ska betalas av ditt företag. Det är viktigt att komma ihåg att de siffror man anger vid registreringen kan ändras om det visar sig att de inte stämmer – det är inte alltid lätt att veta hur stor omsättningen och vinsten ska bli även om man planerar noggrant.

–Man ändrar sin preliminära skatt genom att fylla i en preliminär skattedeklaration som skickas till Skatteverket. Gör en realistisk budget som visar dina intäkter och kostnader och därmed vilken ev. vinst du räknar med att göra i ditt bolag. Förenkla beräkningen genom att bryta ner din omsättning till vad du kan sälja varje dag eller varje vecka och försök uppskatta hur många kunder du kommer att ha och hur mycket de köper för.

Inkomst av näringsverksamhet

Inkomst av näringsverksamhet syftar på inkomster som kommer från självständigt och yrkesmässigt bedriven näringsverksamhet. Vi ska nu fylla i överskott och underlag för särskild löneskatt.

Verksamhetens överskott

I vårt exempel, en firma med 100 000 kronor i momspliktig omsättning, har vi beräknat överskottet till 10 000 kronor. Du får fram överskottet genom att ta företagets beräknade bruttointäkter minus de beräknade kostnaderna. Eftersom vi är på väg att registrera en enskild firma som ju inte räknas som en juridisk person, får vi även göra ett schablonavdrag för egenavgifterna.

Underlag för särskild löneskatt på pensionskostnad, eget pensionssparande /
Underlag för särskild löneskatt på pensionskostnad, anställda

Om man har ett pensionssparande är det läge att prata med sin kontaktperson på banken, försäkringsbolaget eller liknande för att klargöra om det finns något att fylla i här.

I vårt exempel finns dock inget pensionssparande varken i firman ännu eller som tidigare anställd. Vi sätter därför 0 i rutan.

Uppskov

Om man önskar att få uppskov med betalningen av den debiterade preliminärskatten i tre månader finns möjlighet att få det genom att kryssa i checkrutan. I vårt fall nöjer vi oss dock med att börja betala preliminärskatten direkt. Vi lämnar därför checkrutan tom.

Inkomst av tjänst

Inkomst och skatt hittills under året

Det här steget behöver du bara fylla i om du har eller har haft en inkomst tidigare under året.

Om du har valt ett förlängt första räkenskapsår ska du inte lämna några uppgifter än – utan klicka på Spara och fortsätt för att komma vidare till nästa steg.

Lön och förmåner

Här fyller du i din bruttolön samt eventuella förmåner. Här räknas lön, starta eget-bidrag, traktamenten, kostförmån, bilförmån samt bostadsförmån in.

Pensioner m.m.

Här fyller du in alla typer av pensioner. Här räknas livräntor och privata pensionsförsäkringar in samt eventuell sjukpenning som du fått på grund av exempelvis anställning eller föräldrapenning.

Avdragen A-skatt

Här fyller du i din A-skatt, det vill säga den inkomstskatt som du som löntagare betalar, men som dras direkt från lönen av arbetsgivaren.

Inkomst resten av året

I vårt exempel har vi ett förlängt räkenskapsår och därför hoppar vi direkt hit, till rubriken Inkomst resten av året.

Det kan förstås vara svårt att veta om man ens kommer att jobba någon annanstans nästa år eller omfattningen av ett sådant arbete – men kom då ihåg att det här är en preliminär inkomstdeklaration. Det behöver inte vara exakt! Om du är osäker får du göra en kvalicifierad gissning.

Fr.o.m.

Här fyller du i startdatumet för inkomst av tjänst för andra kalenderåret.

T.o.m.

Här fyller du i slutdatumet för inkomst av tjänst för andra kalenderåret.

Lön och förmåner

Här fyller du i din bruttolön samt eventuella förmåner! Här räknas lön, starta eget-bidrag, traktamenten, kostförmån, bilförmån samt bostadsförmån in.

Pensioner m.m.

Här fyller du in alla typer av pensioner. Här räknas livräntor och privata pensionsförsäkringar in samt eventuell sjukpenning som du fått på grund av exempelvis anställning eller föräldrapenning.

Allmänna avdrag

Det här är för dig som berörs av “utländska socialförsäkringsavgifter (t.ex. norsk trygdeavgift)”. Vi antar att merparten som går igenom den här guiden inte gör det. Om så är fallet är det bara att klicka på Spara och fortsätt för att komma vidare i processen.


Kapital

Det här är för dig som berörs av “ränteinkomster där utbetalaren ska göra skatteavdrag”. Det handlar om bland annat utdelning av aktier, ränteinkomster från banker eller liknande. Om du inte berörs av det här kan du bara klicka på Spara och fortsätt för att komma vidare i processen.

 7. Övriga uppgifter

Kontaktuppgifter

Rubriken talar ganska mycket för sig själv! Här fyller du i dina kontaktuppgifter, så att Skatteverkets handläggare kan kontakta dig om det dyker upp några frågor om din ansökan.

Du behöver själv fylla i mobilnummer samt e-postadress. Postadressen hämtas från folkbokföringen, men du kan lägga till besöksadress (om din näringsverksamhet har ett kontor) eller en särskild skatteadress samt särskild kontaktperson (om du till exempel anlitar en redovisningsbyrå som ska hjälpa dig att komma igång med företaget).

Under Övriga upplysningar kan du lämna eventuella kommentarer eller förtydliganden som rör ansökan.

 8. Granska, skriv under och skicka in

Du får nu ta del av en sammanfattning av dina ifyllda uppgifter. Läs igenom noggrant för att undvika felaktigheter som kan göra att ansökan drar ut på tiden.

Känner du dig redo att bli företagare? Gå längst ner på sidan, klicka i checkboxen Jag har granskat och vill skriva under och skicka in och tryck på knappen Skriv under och skicka in. Du får nu godkänna din ansökan med BankID.

 9. Kvittens

Grattis! Om du har nått hit betyder det att du har har klarat av registreringen med bravur!

Vi håller tummarna för att ansökan behandlas så snart som möjligt. Med det sagt kvarstår egentligen bara en sak att säga… Lycka till med din nyregistrerade firma!

Registrera aktiebolag

Klicka på Bolagsverkets e-tjänst och därefter Starta – så tar vi oss igenom stegen tillsammans.

Det första du kommer att välja är om du vill göra en detaljerad anmälan eller en enkel anmälan. För att göra det så enkelt som möjligt kommer vi att välja enkel anmälan i det här exemplet.

 Tips! Nu kan få ett färdigregistrerat aktiebolag via oss. Läs mer om lagerbolag via Visma Spcs.

 1. Kontaktuppgifter i ärendet

Vi börjar enkelt genom att ställa oss själva frågan: Vem är ansvarig för anmälan?

Vi klickar på Lägg till kontaktpersoner i ärendet. Vi fyller därefter i för- och efternamn, e-post samt telefonnummer.

Bolagsverket kommer att kontakta den här personen om några frågor dyker upp. Det är också hit alla dokument och handlingar som rör registreringen skickas allt eftersom ansökan fortlöper.

Klicka därefter på Spara och fortsätt för att komma vidare!

 2. Företagets adress

Här upprepar vi mer eller mindre föregående steg, men den här gången med en fysisk förankring. Vi fyller i postadress, postnummer, postort, land, e-post och telefonnummer och klickar därefter på Spara och fortsätt.

 3. Styrelse och firmateckning

Firmateckning

Firman tecknas av styrelsen är förvalt i den förenklade anmälan. Det är den absolut vanligaste firmateckningen, som i praktiken innebär att styrelseledamöterna får skriva avtal å företagets vägnar. Om en annan firmateckning önskas krävs med andra ord en detaljerad anmälan.

Om företaget bara består av en styrelseledamot och en suppleant (som i det här exemplet) har den enda styrelseledamoten, som ju oftast också är aktietecknare och stiftare, alltid rätt att själv agera firmatecknare för företaget.

Ledamot

Det har blivit dags att utse en styrelseledamot! Det här är obligatoriskt för att kunna registrera bolaget. Ledamoten måste vara en fysisk person som är minst 18 år. Det ställs också krav i form av att personen inte få ha en förvaltare, inte vara i konkurs samt inte ha näringsförbud.

Det är med fördel du som ansöker om att registrera aktiebolag som blir just styrelseledamot. Det brukar bli enklast så (om man är flera aktietecknare eller stiftare krävs en detaljerad anmälan).

Klicka på Lägg till ledamot. Du skickas till en ny sida där du får möjlighet att mata in ledamotens personnummer (12 siffror). Klicka på Hämta uppgifter för att automatiskt inhämta uppgifter om namn, adress samt land från folkbokföringen. Kontrollera att personuppgifterna stämmer, rätta eventuella felaktigheter och klicka därefter på Spara och fortsätt.

Suppleant

Om styrelsen har färre än tre styrelseledamöter ska det finnas minst en styrelsesuppleant. Det krävs både en styrelseledamot och en styrelsesuppleant för att starta ett aktiebolag. Du kan inte utse dig själv till båda rollerna, och därför krävs alltid minst två personer som sitter i styrelsen tillsammans.

Kraven ser likadana ut som för ledamoten. Suppleanten måste vara en fysisk person som är minst 18 år. Det ställs också krav i form av att personen inte få ha en förvaltare, inte vara i konkurs samt inte ha näringsförbud.

Metoden är samma även här. Klicka bara på Lägg till suppleant, mata in personnummer och Hämta uppgifter. Kontrollera att personuppgifterna stämmer, rätta eventuella felaktigheter och klicka därefter på Spara och fortsätt.

 4. Stiftelseurkund och aktieteckning

Det här låter krångligare än vad det egentligen är! Stiftelseurkund är ett slags protokoll över ett aktiebolags bildande och innehåller uppgifter om hur många aktier som finns och hur mycket som ska betalas för varje aktie.

I den förenklade anmälan är aktiekapital, pris per aktie samt stiftare och aktieteckning redan ifyllt. Antal aktier uppgår till 500 st som kostar 50 kr vardera – vilket ger ett aktiekapital på 25 000 kronor. Styrelseledamoten blir automatiskt stiftare och aktietecknare.

Om man vill ha en uppdelning av aktier måste man med andra ord göra en detaljerad anmälan.

Stiftelsedatum och ort

Det enda som vi behöver göra här är egentligen att kort och gott fylla i datum samt ort där bolaget bildades. Datumet måste såklart vara före anmälningsdatumet.

 5. Bolagsordning

Det heter förenklad anmälan av en anledning… Bolagsordningen är även den till stor del redan förifylld. Vi kan bland annat se att kallelsen ska skickas med brev eller e-post, att lägsta aktiekapitalet är 25 000 kronor och att styrelsens måste ha minst 1 och högst 10 ledamöter.

Det är också förvalt att företaget inte behöver en revisor. Det här går förstås att ändra i efterhand, och om man mot förmodan vill ha med sig en revisor från första början behöver man göra en detaljerad anmälan.

Det finns dock några saker som vi får vara med och tycka till om...

Företagsnamn

Företagsnamnet är ett av dem förstås! Det finns dock även här några regler som måste följas.

Namnet måste vara minst 3 tecken, får inte kunna förväxlas med andra företagsnamn eller varumärken, innehålla några svordomar eller skrivas ut som en webbadress. Glöm inte heller att företagsnamnet måste innehålla förkortningen “AB” eller ordet “Aktiebolag”!

Du kan med fördel lämna flera olika namnförslag. Om ett av dem inte blir godkänt kanske något annat av dem blir det – vilket ju snabbar på handläggningstiden ganska ordentligt.

 Behöver du lite inspiration? Ta del av våra tips på hur du väljer ett smart och bra företagsnamn!

Verksamhet

Verksamhetsbeskrivning

Verksamhetsbeskrivningen ska vara så tydlig och konkret som möjligt! En utförlig verksamhetsbeskrivning kan hjälpa dig att skydda ditt varumärke om någon annan inom samma bransch skulle använda ett liknande namn i framtiden.

Vissa branscher, såsom detaljhandel och konsultverksamheter, behöver vara extra noggranna med att precisera sina verksamhetsbeskrivningar.

Låt oss ta ett exempel på en verksamhetsbeskrivning. Vi ska öppna en målarfirma i Stockholm. Verksamhetsbeskrivningen kan då bli “Bolaget ska erbjuda måleritjänster i och runt omkring Mälardalen och därtill idka försäljning av färg och tapeter samt därmed förenlig verksamhet”.

Anna förklarar: Verksamhetsbeskrivning

– Ställ gärna följande frågor för att formulera din verksamhetsbeskrivning:

  • Vad ska du sälja för produkter/tjänster?
  • Till vem ska du sälja dina produkter/tjänster? Vem är din kund?
  • Hur ska du sälja dina produkter/tjänster?
  • Var ska du sälja dina produkter/tjänster, inom vilket geografiskt område?

En bra formulerad verksamhetsbeskrivning besvarar alla dessa frågor.

Säte

Här väljer vi i vilket län samt på vilken ort i Sverige som företagets styrelse ska ha sitt säte. Huvudkontoret behöver inte finnas där, och inte styrelsen heller, men däremot är tanken att företagets bolagsstämmor ska hållas där. Det är också där företaget ska svara vid domstol vid en eventuell tvist.

Räkenskapsår

Ett aktiebolags räkenskapsår ska börja första dagen i en månad och omfatta totalt 12 månader.

Det är dock inte realistiskt att alla som vill starta företag gör det den 1 januari och därför får det första räkenskapsåret vara kortare eller längre än vanligt.

Om du t.ex. startar verksamheten efter den 1 juli kan du antingen välja att avsluta första räkenskapsåret den 31 december och på så sätt få ett kortare räkenskapsår än vanligt på 6 månader. Men du kan också välja att förlänga det första räkenskapsåret och avsluta det den 31 december nästkommande år och då få ett räkenskapsår som är upp till 18 månader.

 6. Bankintyg

Vi börjar närma oss slutet! Bankintyget är nämligen den sista pusselbiten i processen.

Visst minns du att det behövs ett aktiekapital för att kunna registrera ett aktiebolag? Bolagsverket måste förstås se att pengarna finns på riktigt och till sin hjälp har de Sveriges banker. Du kontaktar därför lämpligtvis din bank redan innan du påbörjar ansökan om aktiebolag.

I fältet med texten E-post till din handläggare på banken fyller du helt enkelt i e-postadressen till din kontaktperson hos banken. Hen kommer därefter ladda upp ett intyg om att de 25 000 kronorna som krävs för att registrera aktiebolaget ligger orörda på ett konto på banken.

 7. Skriv under, skicka in och betala

Du får nu ta del av en sammanfattning av dina ifyllda uppgifter! Läs igenom noggrant för att undvika felaktigheter som kan göra att ansökan drar ut på tiden.

Känner du dig redo att bli företagare? Gå längst ner på sidan, klicka i checkboxen Jag har granskat och vill skriva under och skicka in och tryck på knappen Skriv under och skicka in. Du får nu godkänna din ansökan med BankID.

Du kommer också få tillfälle att betala din ansökningsavgift.

 Hjälp och råd när du vill registrera företag

Här har vi samlat några resurser samt tips och råd som du kan vända dig till om du behöver hjälp längs vägen!

  • Skatteupplysningen nås på telefonnummer 0771-567567. Här sitter duktiga handläggare och svarar på frågor hela dagarna. Ingen fråga är för dum!
  • Skatteverket anordnar också kostnadsfria informationsträffar med jämna mellanrum. I skrivande stund är alla träffar digitala, vilket ju gör saken ännu smidigare.
  • Det finns hjälp att få från t.ex. Nyföretagarcentrum, ALMI och Drivhuset – som gärna lyssnar på nya idéer och hjälper dig att komma igång. Många av initiativen är statligt finansierade och kostnadsfria.
  • Boken Starta och driva eget: Smart digitalt och hållbart av Elin Häggberg (2019) är en mycket bra bok för dig som går med företagardrömmar. Boken finns där du köper böcker – eller på närmsta bibliotek.

Träffa vår företagsexpert

Vill du veta mer? Boo Gunnarson möter personer som vill driva eget varje dag. Gå vår starta eget-skola så hjälper Boo dig steg för steg, och ger dig massor av inspiration.

Starta eget-kurs

Halva priset för hela passionen

Nu får du som nystartad halva priset på vårt bokföring- och faktureringsprogram. Så lägg tid på din passion och låt bokföringen puttra på tryggt i bakgrunden.

Halva priset

Halva priset för hela passionen