När du driver ditt aktiebolag finns det en hel del att hålla koll på. Ett viktigt dokument du kommer att stöta på är fastställelseintyget. Men vad är det egentligen, och varför är det viktigt? Låt oss dyka ner i ämnet och reda ut alla frågetecken.
Entreprenörskap > Fastställelseintyg
Vad är ett fastställelseintyg?
Ett fastställelseintyg är ett dokument som bekräftar att ditt företags årsredovisning har godkänts på årsstämman och att den är korrekt och komplett. Det är en form av intygande som visar att både balansräkningen och resultaträkningen har blivit fastställda och att alla nödvändiga beslut har fattats.
Fastställelseintyget ska tydligt beskriva hur stämman beslutat att hantera företagets vinst eller förlust, vilket täcker både årets resultat och tidigare balanserade resultat från föregående år.
Det är viktigt att detta beslut redovisas korrekt i fastställelseintyget, då det påverkar hur företagets ekonomiska resurser fördelas och används framöver.
Följande krav finns för att fastställelseintyget ska vara rätt:
- det ska vara en originalkopia
- det ska vara underskriven antingen av en styrelseledamot eller VD:n
- det ska innehålla datumet som bolagsstämman hölls
När du lämnar in aktiebolagets bokslut till Bolagsverket måste fastställelseintyget vara bifogat. Detta är ett krav enligt svensk lag och ett sätt att säkerställa att årsredovisningen har granskats och godkänts av de som är ansvariga i företaget.
Lästips: Starta aktiebolag – enkel checklista för dig som vill starta AB
Personer som diskuterar ett fastställelseintyg
Varför är fastställelseintyget viktigt?
Genom att intyga att årsredovisningen är korrekt och fullständig skyddar du inte bara ditt företag, utan även dina aktieägare och andra intressenter.
Dessutom är inlämning av årsredovisningen ett av de sista stegen i bokslutsprocessen för aktiebolag. Utan fastställelseintyget kan du inte lämna in årsredovisningen till Bolagsverket, och det kan leda till förseningsavgifter eller andra rättsliga problem.
Lästips: Ombilda din enskild firma till aktiebolag
Så här lämnar du in årsredovisningen med fastställelseintyg
När det gäller att lämna in årsredovisningen till Bolagsverket är det viktigt att följa rätt datum och tidsfrister. Årsredovisningen måste lämnas in senast sju månader efter räkenskapsårets slut. Om du till exempel har ett räkenskapsår som slutar den 31 december måste årsredovisningen vara inlämnad senast den 31 juli.
För att göra processen enklare kan du välja att lämna in årsredovisningen digitalt. Detta är inte bara snabbare utan minskar också risken för fel.
Vanliga frågor om fastställelseintyg
Vad händer om fastställelseintyget inte lämnas in i tid?
Om du missar att lämna in fastställelseintyget tillsammans med årsredovisningen kan det leda till förseningsavgifter. Det är därför viktigt att hålla koll på alla deadlines som gäller.
Hur gör jag en bestyrkt kopia?
En bestyrkt kopia är en kopia av originaldokumentet som har signerats av en behörig person för att intyga att den överensstämmer med originalet.
Vem ska skriva under fastställelseintyget?
Ansvarig för att skriva under fastställelseintyget är oftast en styrelseledamot, eller ibland VD, beroende på företagets interna riktlinjer.
Relaterade ord
Verksamhetsbeskrivning
Stiftelseurkund
Aktieägaravtal
Bolagsordning
Aktiebolag
Förköpsförbehåll