Julklapp till anställda – så kan ditt företag ge en julgåva 2023

Arbetsgivare och jultomte? Jajamen! Passa på att visa dina medarbetare företagets uppskattning med en julklapp. Upp till 500 kronor är det skattefritt att ge en julklapp till sina anställda. Istället för en julgåva kan du också bidra till att göra världen lite bättre, genom att istället skänka pengar till välgörenhet.

HR & personal > Julklapp till anställda

Vilka julklappar kan jag köpa till mina anställda?

En julgåva till anställda kan vara allt från ett lyxigt bäddset till ett paket med doftljus. Du kan också skänka gåvokort, som anställda kan använda för att själv välja ut en personlig gåva eller skänka en summa till välgörenhet. Ja, julklappen till personalen kan numera bestå av nästan vad som helst – men det får inte vara en gåva i rena pengar.

Detta gäller för julgåva från företag till anställda:

 Kostnaden för julklappar till anställda är avdragsgill för arbetsgivaren om värdet inte överstiger 500 kronor inklusive moms.
Arbetsgivaren måste ge julgåvan till alla anställda eller till en större grupp av anställda för att reglerna om skattefrihet ska gälla.
 Även en företagare som är ensam anställd i sitt aktiebolag får ta emot en skattefri julgåva.
 Du som har enskild firma kan ge dina anställda skattefria julgåvor men får inte avdrag för kostnader om du ger en julgåva till dig själv.
 Du som har enskild firma kan inte göra avdrag för egna personalfester.

Julgåva till anställda – vad får den kosta?

Julklapp till anställdJulgåvor till anställda är endast skattefria om värdet inte överstiger 500 kronor inklusive moms. I det värdet inräknas inte fraktkostnader eller administrativa kostnader. En gåva med högre värde blir skattepliktig från första kronan. För att julgåvan ska vara avdragsgill får den inte bestå av kontanter, check eller postväxel. Värdepapper och julgåva i form av presentkort, som inte kan bytas mot pengar, kan vara skattefria.

Om du på begäran av en anställd, i stället för julgåva, väljer att skänka pengar till ideell verksamhet, är en sådan gåva inte avdragsgill – varken som lönekostnad eller gåva. I stället beskattas den anställde för gåvans värde som för lön.

Om du som företagare däremot för egen del bestämmer dig för att skänka pengar till välgörenhet i stället för att ge julklappar behöver dina anställda inte skatta men du får inte heller göra avdrag för julgåvor.

En gåva från arbetsgivaren i form av ett presentkort som ger rätt till rot- eller rutarbete för ett visst angivet belopp kan godtas som skattefri gåva även om presentkortet vid inlösen kan ge den anställde rätt till skattereduktion. 

Forum: Hur bokförs julgåva? Besök vårt forum och få svaret.

 Bokför julgåvor smidigt

Spara tid och slipp dubbeljobb. Med webbaserade Visma eEkonomi bokför du snabbt och säkert. Registrera fakturor direkt i programmet så skickas de automatiskt till banken.

Prova visma eekonomi gratis

Tips på populära julklappar till anställda

Så vad ska du köpa då? Detta är några tips på julklappar som medarbetare brukar uppskatta.

Välgörenhet som julgåva

Ligger helt rätt i tiden. Trenden att minska på sin konsumtion och dra ner på julklappshetsen är något som många lever efter – och idag är det enkelt att ersätta prylar med en hjälpinsats. På hjälporganisationernas hemsidor finns ingen hejd på möjligheterna: Du kan till exempel bidra till renare vatten genom Läkarmissionen, vara med och rädda regnskogen genom Rädda Regnskog eller ge bort en get genom ActionAid. Andra organisationer som också erbjuder julgåvor är bland annat Barncancerfonden, Barnmissionen, Erikshjälpen och Barnfonden.

Tänk på att en välgörenhets-julgåva inte räknas som julgåva enligt Skatteverkets regler, utan som vanlig gåva. Om du som företagare för egen del skänker ett bidrag till välgörenhet istället för att ge en julgåva, innebär det alltså inte en skattepliktig förmån för de anställda. Samtidigt innebär detta att du som företagare inte får göra avdrag för gåvan.

Presentkort – det säkra kortet!

Enkelt och flexibelt. Presentkort som inte kan bytas mot pengar är skattefri julgåva till dina anställda. Passar dig som har en blandad skara anställda med många olika intressen. 

Mat 

Kan vara allt ifrån delikatesslådor till chokladaskar. Här måste du dock göra lite research om allergier och specialkost hos din personal. Säkerställ att alla dina anställda faktiskt kan äta det du skänker!

Biobiljetter

Biobiljetter ligger också högt upp på listan över populära julklappar, framförallt hos de yngre medarbetarna. 

Låt de anställda välja julklapp

Om du inte kan bestämma dig och väljer mellan några alternativ, varför inte låta personalen välja sin julklapp själva? Ta fram tre alternativ inom samma prisgrupp och be medarbetarna kryssa för vilken de vill ha. Detta är populärt, eftersom själva valet av julklapp blir lite som en present i sig.

Julklapp till kunder – det här gäller

Du kan ge julgåva till kunder men julgåvor du skänker till dina kunder är som regel inte avdragsgilla, förutom om det rör sig om en enklare reklampresent av mindre värde som har direkt anknytning till företagets verksamhet. Exempel på enklare reklamgåvor är almanackor eller pennor med företagets logo. Beloppsgränsen för enklare reklamgåvor är 300 kronor exklusive moms, enligt Skatteverket.

Gåvor till kunder måste överlämnas till ett större antal för att de ska räknas som avdragsgilla. Dyrbarare gåvor kan bedömas som muta.  – Skatteverket

Är julbord avdragsgillt? 

Arrangerar du en julfest eller ett julbord för din personal så omfattas den av reglerna för intern representation. Enligt Skatteverket är julbord som utgör en personalfest en skattefri förmån för de anställda. Glöm bara inte bort att det är max två personalfester per inkomstår som är skattefria.

Du får inte göra avdrag för maten. Det är bara tillåtet att göra avdrag för att bjuda på förfriskningar och en enklare förtäring för max 60 kronor plus moms. Om du bjuder på exempelvis middag får du däremot göra avdrag för momsen upp till 300 kronor per person. Kostar maten exempelvis 500 kronor får du alltså dra av momsen på de första 300 kronorna.

Kringkostnader, exempelvis musikunderhållning, är avdragsgillt med 180 kronor exklusive moms per person. 

Du får inte göra avdrag för julbord till kunder.

Forum: Bokföra julbord och julfest? Besök vårt forum och läs om hur du gör.

Minnesgåvor till anställda

Det finns flera situationer när du som arbetsgivare kan vilja uppvakta dina anställda med en minnesgåva. Den anställde kan ha uppnått viss ålder (till exempel 50-årsdag), ha jobbat länge och troget (25 år eller mer) eller vara på väg att avsluta sin anställning (anställningen måste sammanlagt ha varat i minst sex år).

En minnesgåva ska vara en gåva av minneskaraktär och har traditionellt varit till exempel en guldklocka med högtidlig middag. I dag förekommer minnesgåvor i form av exempelvis smycke, cykel och växtpaket. Allt vanligare blir att anställda själva får möjlighet att välja sin minnesgåva, gärna i form av ett presentkort.

Skatt på minnesgåvor

"Med varaktigt anställda i samband med minnesgåvor anses anställda med en sammanlagd anställningstid om minst sex år." Skatteverket

Minnesgåvor är skattefria om värdet inte överstiger 15 000 kronor inklusive moms. Dessutom får inte minnesgåvor ges mer än en gång till en anställd, förutom när anställningen upphör. Glöm inte att skattefria minnesgåvor även kan ges till styrelseledamöter i ditt aktiebolag.

Du har dessutom möjlighet att ge bort jubileumsgåvor till anställda när företaget firar 25-, 50-, 75- eller 100-årsjubileum. Värdet på jubileumsgåvan får inte överstiga 1 500 kronor inklusive moms. Gåvor vid övriga jubileumstillfällen är alltså skattepliktiga.

Gratifikation vs julgåva

Gratifikation, eller mer vanligen kallat bonus, är en frivillig ersättning du kan ge dina anställda för utförda tjänster. Vanligen har den anställde presterat extra bra eller uppnått särskilda mål uppsatta inom verksamheten. Gratifikationen, eller bonusen, består av en kontant penninggåva vid sidan av den anställdes ordinarie lön eller arvode. 

Skatt på gratifikation

Eftersom gratifikation betraktas som ersättning för en utförd tjänst och inte som en gåva, betraktas den och beskattas som vanlig lön.

Samtliga belopp i artikeln gäller för inkomståret 2023.

Faktagranskare: Jan-Åke Jernhem, skatteexpert.

Visma Lön Smart

Låt degen sköta sig själv

Visma Lön Smart är inte bara smart, utan väldigt smart. Fullpackat med finesser och finurligheter som du inte ens visste att du behövde.

Visma Lön Smart

Visma Lön Smart

Fyllt med coola grejer

Smart bokföring och fakturering för din passion!

Följ vårt nyhetsbrev

Vi hjälper dig till ett framgångsrikt företagande.

Smart lönehantering

Upptäck ett väldigt smart löneprogram online. Fullpackat med finesser!