Avkastning

Två mynt framför dator som symboliserar begreppet avkastning.

Avkastning är ett lönsamhetsmått som visar hur värdet på en tillgång förändrats från en viss tidpunkt till en annan. Avkastning används ofta för att mäta lönsamheten på investeringar eller som ett nyckeltal inom företagsekonomi. Den kan vara positiv (vinst) eller negativ (förlust)

Ekonomistyrning & finansiell analys > Avkastning

Vad betyder avkastning?

Avkastning är ett ekonomiskt nyckeltal som visar hur mycket värdet på en investering har förändrats över tid, oftast uttryckt i procent. Om din investering stiger i värde kallas det positiv avkastning, och om den sjunker i värde kallas det negativ avkastning. Begreppet används för att mäta lönsamhet inom både privat och företagsrelaterad ekonomi.

Det kan röra sig om:

  • Ränteintäkter från ett sparkonto
  • Utdelning från aktier
  • Värdeökning på fastigheter
  • Företagsvinst i relation till satsat kapital

Ju högre avkastning, desto mer lönsam är investeringen i förhållande till insatsen.

Hur beräknas avkastning?

Avkastning beräknas genom att jämföra vinsten med insatt kapital.

Enkel formel för avkastning:

Avkastning (%) = (Vinst / Investerat belopp) × 100

Exempel:

Om du investerar 10 000 kronor och får tillbaka 11 000 kronor efter ett år kan du räkna ut din procentuella avkastning så här:

(11 000 – 10 000) / 10 000 = 0,10 → 10 % avkastning

Om en investering på 100 000 kronor ger en vinst på 10 000 kronor är avkastningen också 10%. Om en investering på 100 kronor ökar i värde till 110 kronor, har den också genererat en avkastning på 10%.

Ränta-på-ränta-effektens påverkan på avkastningen

Om avkastningen återinvesteras växer kapitalet snabbare över tid. Det kallas ränta-på-ränta-effekten och innebär att du får avkastning både på det ursprungliga beloppet och tidigare vinster.

Exempel: En investering på 10 000 kr med 8 % årlig avkastning blir ca 21 600 kr efter 10 år – tack vare ränta på ränta.

Avkastning i företag

Inom företagsekonomi är avkastning ett mått på hur effektivt företaget använder sitt kapital för att generera vinst. Begreppet räntabilitet används ofta som synonym till avkastning i detta sammanhang.

Det finns flera olika nyckeltal för att mäta avkastningen, beroende på vilket kapital som analyseras. Några av de vanligaste är:

  • Avkastning på investering
  • Avkastning på investerat kapital
  • Avkastning på eget kapital
  • Avkastning på totalt kapital
  • Avkastning på sysselsatt kapital samt
  • Avkastning på operativt kapital

Samtliga dessa nyckeltal uttrycks i procent.

Avkastning på investering

Avkastning på investering, även kallat Return on Investment (ROI), visar hur effektivt ett investerat belopp har omvandlats till vinst. Beräkningen används ofta för att fatta investeringsbeslut, exempelvis gällande aktier, obligationer eller fastigheter.

Formel, avkastning på investering:

Avkastning på investering = Nettovinst ÷ Kostnad för investeringen

Avkastning på aktier

När du investerar i aktier kan avkastningen komma från två håll: värdeökning och utdelning.

  • Värdeökning uppstår när aktiens pris stiger över tid
  • Utdelning är en del av vinsten som betalas ut till aktieägarna

Tillsammans utgör dessa den totala avkastningen på dina aktier.

Exempel: Om du köper en aktie för 100 kronor, den stiger till 110 kronor och du får 5 kronor i utdelning, innebär det att din totala avkastning blir:

(10 + 5) / 100 = 15 %

Avkastning på investerat kapital

Ett företags avkastning på investerat kapital (Return on Invested Capital, ROIC) visar företagets förmåga att generera kapital på investeringar. Genom att jämföra ett företags avkastning på kapital med dess kapitalkostnad kan man bedöma om det investerade kapitalet användes effektivt. Det investerade kapitalet kan exempelvis vara placerat i byggnader, projekt, maskiner eller andra företag.

Formel, avkastning på investerat kapital:

Avkastning på investerat kapital = Rörelseresultat efter skatt ÷ Investerat kapital

Avkastning på eget kapital

Avkastning på eget kapital (Return on Equity, ROE) mäter företagets avkastning under året på det kapital ägarna satt in i verksamheten och därmed hur lönsamt ett företag är för dess aktieägare. Detta nyckeltal kan därför hjälpa investerare att avgöra om det är värt att investera i företaget eller inte, och är även ett användbart verktyg för att jämföra lönsamheten mellan företag i samma bransch. Det finns flera varianter för att beräkna avkastning på eget kapital. Nedan följer den mest grundläggande:

Formel, avkastning på eget kapital:

Avkastning på eget kapital = Resultat ÷ Eget kapital

Avkastning på totalt kapital

Avkastning på totalt kapital (Return on Assets, ROA) är ett mått på avkastningen på de totala tillgångarna i ett företag. Det används för att bedöma om ett företags verksamhet ger en acceptabel förräntning på företagets resurser. Nyckeltalet visar verksamhetens effektivitet oberoende av hur kapitalet är finansierat, eftersom de finansiella kostnaderna inte räknas med.

Fördelen med detta är att resultatet inte blir lika missvisande för bolag som har hög belåning. Det finns flera varianter för att beräkna avkastning på totalt kapital. Den vanligast förekommande är:

Formel, avkastning på totalt kapital:

Avkastning på totalt kapital = (Rörelseresultat + Finansiella intäkter) ÷ Totalt kapital

Avkastning på sysselsatt kapital

Avkastningen på sysselsatt kapital (Return on Capital Employed, ROCE) visar hur väl företaget lyckats förränta det sammanlagda kapital som av ägarna och långivarna ställts till förfogande. Måttet visar därmed företagets avkastning oberoende av finansieringsvalet. Det sysselsatta kapitalet utgörs av de totala tillgångarna i balansräkningen (balansomslutningen) minus icke räntebärande skulder.

Formel, avkastning på sysselsatt kapital:

Avkastning på sysselsatt kapital = (Rörelseresultat + Finansiella intäkter) ÷ Sysselsatt kapital

Avkastning på operativt kapital

Avkastning på operativt kapital (Return on Operating Capital, ROOC) visar ett företags avkastning oberoende av finansiella tillgångar och finansieringsval. Måttet är användbart vid lönsamhetsjämförelser mellan olika avdelningar eller divisioner inom samma koncern eftersom de finansiella tillgångarna är exkluderade i beräkningen.

Formel, avkastning på operativt kapital:

Avkastning på operativt kapital = Rörelseresultat ÷ Genomsnittligt operativt kapital

Negativ avkastning

Negativ avkastning uppstår när värdet på en investering minskar jämfört med det insatta kapitalet. Det kan bero på marknadsförändringar, felaktiga investeringar eller oväntade kostnader.

Utdelning

Utdelning är en typ av avkastning där aktieägare får del av vinsten i form av pengar eller aktier. Det är ett sätt för företaget att belöna sina ägare. Om en aktie är värd exempelvis 1000 kronor och direktavkastningen är fem procent, blir utdelningen 50 kronor per aktie.

Direktavkastning visar hur stor utdelningen är i förhållande till aktiens pris – alltså hur mycket pengar du får tillbaka varje år, sett till vad du betalat för aktien. Den tar inte hänsyn till om aktien ökar eller minskar i värde.

Effektiv avkastning visar den totala avkastningen du får – alltså både utdelning och eventuell värdeförändring på aktien under tiden du äger den. Den ger en mer komplett bild av hur lönsam investeringen har varit.

Avkastning på engelska

  • Return
  • Yield

Relaterade ord

Relaterad läsning: Här hittar du fler ekonomiska begrepp och termer