Starta eget? Låna till nya företaget – så funkar det

Funderar du på att söka ett starta eget-lån? Det är inte alltid så enkelt att hitta det bästa lånet för ditt nya företag. Vi har samlat allt du som ny företagare behöver ha koll på när det gäller starta eget-lån och andra sätt att lösa din finansiering.

Entreprenörskap > Starta eget-lån

Det räcker inte med att ha en bra idé och en hållbar affärsplan för att lyckas som företagare, du behöver också ha kapital för att kunna förverkliga din företagsidé. Att kunna låna pengar till rimliga villkor är för många en förutsättning för att företaget ska kunna växa och utvecklas, oavsett om det är litet eller stort, nytt eller etablerat. Utan pengar blir det ingen tillväxt.

Vissa saker måste köpas in för att överhuvudtaget kunna sätta igång verksamheten. Och du behöver pengar för att kunna leva och hålla dig flytande tills du kan ta ut lön.

 Mer om lån: Företagslån för enskild firma & aktiebolag – vi jämför!

Vad innebär ett starta eget-lån?

Ett starta eget-lån är, precis som det låter, ett lån som ofta behövs för att komma igång med verksamheten och som kan finansiera många olika saker i ett nystartat företag.

Detta är en typ av lån som är tänkt att användas till ett startkapital för att komma igång med företaget. Långivaren tar då hänsyn till att företaget är nystartat och att det därför inte finns någon historik eller något resultat att visa upp. De två vanligaste alternativen är att ta ett banklån eller att låna hos det statligt ägda ALMI.

 Starta eget företag steg för steg - den kompletta guiden

Banklån

Vissa banker erbjuder särskilda lån för att starta eget. Banken gör då en bedömning av framtidsmöjligheterna för ditt företag. Ett beprövat koncept bedöms ha lägre risk, en ny idé en högre.

Banken kan dessutom ställa olika krav, till exempel att företaget är registrerat hos Bolagsverket, att det inte får finnas några betalningsanmärkningar eller tidigare konkurser. Banken kan också kräva någon form av säkerhet, till exempel din bostad eller att du går in med borgen. Visserligen kan du då få lägre ränta men riskerar samtidigt att tvingas gå från huset om företaget till exempel försätts i konkurs.

ALMI-lån

Det här är ett statligt lån som ska främja företagsidéer framför att tjäna pengar och syftet är att få igång småföretagande. ALMI är en icke vinstdrivande finansiär som ägs av den svenska staten. 

Tanken med ALMI är att lånet härifrån ska fungera som ett komplement till banken. Kostnaden och räntan är ofta högre än ett banklån. Styrkan och konkurrenskraften hos dina idéer bedöms. Ju större risken bedöms vara desto högre sätts räntan. ALMI försöker anpassa amorteringen efter hur ditt företag utvecklas. Vid en låneansökan lägger ALMI mer fokus på själva personen som söker och bedömer själva affärsidén, medan banken fokuserar på ekonomin bakom.

Förutom finansiering erbjuds även information och rådgivning till dig som är ny företagare.

 Tips: Starta eget? Kurs på distans – gratis & online!

Starta företag = kostnad?

Att ansöka om F-skatt eller FA-skatt kostar inget. Däremot finns det en registreringsavgift kopplad till din företagsstart. Det är Bolagsverket som tar ut en avgift i samband med registreringen av ditt företag.

Att registrera enskild firma, kommanditbolag eller handelsbolag kostar 1100 kronor. Ett aktiebolag är lite dyrare att registrera, det kostar istället 1900 kr. Ekonomisk förening har en startavgift på 1300 kr. Observera att priserna baseras på en digital registrering, annars tillkommer extra kostnader. Det tillkommer också fler avgifter om du exempelvis ska anmäla ett särskilt företagsnamn eller revisor.

 Lästips: Mer om avgifter i samband med företagsstarten på Bolagsverket.se

Aktiekapital räknas inte som en kostnad

Utöver avgiften för att registrera själva företaget, behöver du också minst 50 000 kr i aktiekapitel om du väljer att starta ett aktiebolag. Även om dessa 50 000 är en utgift för dig som startar företaget, räknas det inte som en kostnad. Aktiekapitalet är nämligen pengar som du kan investera i ditt företag.

Från och med januari 2020 är det lägsta tillåtna aktiekapitalet för privata aktiebolag satt till 25 000 kronor.


Aktiekapitalet kan vara kontanter eller så kallad apportegendom, till exempel en bil eller en fastighet. Apportegendomen måste vara till nytta för bolagets verksamhet och ska registreras hos Bolagsverket.

Har du inte kontanter eller apportegendom kan du hos olika aktörer på marknaden låna pengar till aktiekapitalet. Då kräver långivaren, till exempel banken, ofta personlig säkerhet. Ett gott råd är att noga fundera igenom vilken bolagsform som passar dig bäst, inte minst med tanke på startkostnaden.

Bankerna ställer allt högre krav på säkerhet av småföretagare idag. Och är företaget nystartat är det ännu svårare att få låna pengar eftersom det inte går att visa upp resultat eller historik.

Både banken och andra långivare som till exempel finansieringsbolag har olika villkor och ställer olika krav för att de ska låna ut pengar. Då är det viktigt att vara påläst och veta exakt vad just du behöver och vilka krav du är beredd att gå med på.

 Bolagsform - välj rätt bland olika företagsformer!

Vilket starta eget-lån är bäst?

Spelar det någon roll vilken typ av företag du har? Är det olika låneförutsättningar för en frisersalong jämfört med ett byggföretag? Svaret är ja. Olika typer av företag kräver olika typer av lån och budget.

Är det ett tjänsteföretag som ska startas? Behövs ett lager? Det är frågor som du bör tänka igenom noga innan du går till banker eller söker lån på annat sätt. Många banker och andra finansiärer kräver också en affärsplan kopplat till låneansökningen. 

  Lästips: Skriva affärsplan? Mall för dig som ska starta eget!

Annat sätt att finansiera ditt nystartade företag

Starta eget-lån från en bank eller ALMI är två vanliga sätt att finansiera ett nystartat företag. Men det finns andra vägar att gå.

Privatlån 

Om du privat har pengar att satsa i det nystartade företaget kan det vara ett alternativ att låna ut dina egna pengar till företaget. Fördelar med ett privatlån är det finns möjlighet att ta ut en marknadsmässig ränta av bolaget och att skatten bara är 30 procent.

Det viktigt att tänka på att detta ska vara pengar som du kan klara dig utan om företaget går i konkurs eller om det tar lång tid innan företaget har fått ihop tillräckligt med kapital för att betala tillbaka skulden.

 Finansieringsalternativet när ditt företag funnits ett tag: Checkkredit 2.0 – bered plats för framtidens företagskredit

Sälja och belåna fakturor

Factoring är ett samlingsbegrepp för att köpa och belåna fakturor. Detta är ett finansieringssätt som fungerar för många nystartade företag, men det bygger på att företaget ska vara igång och ha en kundbas med kreditvärdiga kunder som sköter sina betalningar. I de flesta fall behöver du även driva aktiebolag för att kunna sälja fakturor. Som Vismakund kan du sälja fakturor på ett smart sätt direkt i ditt bokföringsprogram. 

 Lästips: Smart finansiering för företag genom Visma

Kan jag få ett starta eget-lån om jag har en betalningsanmärkning?

Både ja och nej! Det är självklart aldrig bra att ha en betalningsanmärkning, särskilt inte om du vill låna pengar. En vanlig felaktighet är att en betalningsanmärkning är något som Kronofogdemyndigheten för register över, men så är det inte. En betalningsanmärkning uppmärksammas genom en kreditupplysning.

Har du betalningsanmärkningar och står i begrepp att starta ett företag eller bara expandera ett redan existerande företag, är det viktigt att veta att reglerna är olika beroende på vilken bolagsform du väljer att bilda. 

En betalningsanmärkning behöver inte nödvändigtvis vara resultatet av dåligt omdöme eller slarv, det kan bero på otur och andra omständigheter, till exempel sjukdom eller skilsmässa. Men det är viktigt att veta hur den påverkar dig och ditt företag nu och kanske under lång tid framöver.

Hos vissa långivare kan personliga betalningsanmärkningar vara ett hinder för att få ett lån. Det gäller oavsett om det är ett starta eget-lån eller en annan form av företagslån. Långivaren kan också kolla upp hur du sköter dina betalningar, om du till exempel brukar betala fakturor för sent.

 Enskild firma: Startar du en enskild firma är det svårare att få ett lån om du har en betalningsanmärkning eftersom du som driver företaget också är företaget, alltså är företaget ingen egen juridisk person. Detta innebär problem om ägaren har en betalningsanmärkning, eftersom ägarens ekonomi och verksamhetens ekonomi inte är skilda.

 Aktiebolag: Ett aktiebolag är en juridisk person och i teorin borde inte bolaget påverkas av en ägares betalningsanmärkningar på samma direkta sätt som i fallet enskild firma. I verkligheten är det dock vanligt att det krävs personlig borgen på ett företagslån även till ett aktiebolag. Det betyder att en privat betalningsanmärkning kan göra det svårt att få ett företagslån även i detta fallet.

Vad finns det för starta eget-bidrag att söka?

Att låna pengar är ett sätt att finansiera ditt nystartade företag. Men det finns också en hel del bidrag att söka hos olika aktörer, pengar som inte behöver betalas tillbaka.

Det kan löna sig att lägga ner lite tid på att kolla upp vilka krav som gäller för de olika bidragen. Det finns även ett aktivitetsstöd från Arbetsförmedlingen för dig som är arbetssökande, inte kan få ett arbete och vill starta företag. 

 Starta eget-bidrag – allt du behöver veta!

Förlängd bidragstid efter Corona

En nyhet från och med 1 maj 2020 är att starta eget-bidraget förlängs. Nyblivna företagare kommer att kunna få bidraget i 12 månader istället för 6. En förändring som säkert är välkommen för många nyblivna företagare i en tid av kris och inkomstförluster.

Detta är en av flera insatser som staten infört efter Corona-pandemin för att underlätta för småföretag. 

Förlängningen är tillfällig och gäller till årets slut. Det betyder att den normala maxtiden på 6 månader gäller igen från den 1 januari 2021.

5 saker att tänka på när du ska ta ett starta eget-lån

Oavsett om du lånar pengar hos banken, ALMI eller annan aktör så finns det några viktiga saker att tänka på:

 Var förberedd. Se till att vara påläst och förbered dig noga så att du har kunskap om räntor, särskilda villkor, krav, återbetalningstid med mera.
 Ha en affärsplan. Du bör ha en utförlig affärsplan och kunna visa i detalj hur du har tänkt tjäna pengar.
 Var noggrann. Var medveten om konkurrens och risker och visa hur du ska hantera dessa saker. Ju noggrannare du är, desto större chans är det att få ett lån.
 Våga fråga. Du behöver inte känna dig dum för att du inte kan alla fackuttryck som banken svänger sig med. Det är bättre att fråga en gång för mycket än att ovetande gå in i ekonomiska åtaganden.
 Ta med en kunnig person. Be någon du har förtroende för att följa med som stöd när du ska träffa banken eller ALMI. Goda rådgivare som har egna erfarenheter av att starta bolag är mycket värdefulla.

Bra sidor att ha koll på

 Starta eget företag
Här har vi samlat allt du behöver veta för att starta eget företag.

 Verksamt.se
Här finns hela listan på offentliga aktörer som stöttar ditt projekt. Allt ifrån att anställa med stöd till investeringsstöd för företag på landsbygden och projektstöd.

 Driva-eget.se
Ta del av tipsen kopplade till företagsstöd.

Lev ut din passion

Här är bokföringsprogrammet för dig som driver företag eller som har en helt-fantastisk-affärsidé-du-måste-förverkliga-nu. Bokföringen puttrar på tryggt och säkert i bakgrunden och skapas av sig självt, simsalabim.

Visma eEkonomi

Lev ut din passion