Teambuilding – det kan finnas mycket att vinna som att få dina anställda att samarbeta bättre, sträva mot mer gemensamma mål eller helt enkelt bara trivas på jobbet. Och det behöver inte alls vara dyrt. Rätt genomfört kan team building-aktiviteter vara rena rama vinsten. Men det kan också gå fel. Vi vet vad du ska tänka på.
HR & personal > Teambuilding
Vad är teambuilding?
Teambuilding är aktiviteter som syftar till att skapa arbetsgrupper med stark gemenskap och gemensamma mål. Teambuilding kan med fördel användas vid exempelvis tillsättning av nya arbetsgrupper för att snabbt skapa en bra gruppdynamik och för att samtliga medarbetare ska få chansen att lära sig om varandras styrkor och svagheter.
Hur kommer man igång med teambuilding?
Något av det viktigaste innan man ens börjar leta övningar och aktiviteter är att man har ett genomtänkt syfte från början. Ska det bara vara ett kul grej för att höja trivseln eller ha en djupare och mer utbildande mening? Eller är syftet att svetsa samman och förbättra en grupps samarbete? Det är viktigt att tänka till om detta först.
Fem frågor att ställa sig för lyckad teambuilding
Mål och ett syfte?
Vilken typ av grupp handlar det om?
Vilka aktiviteter passar alla i hela gruppen?
Vad vill företaget ha ut av det?
Vad får det kosta?
Anpassa aktivitet efter gruppen
Med syftet klart gäller det att hitta aktiviteter som passar alla eller ingen alls inom gruppen, men du måste även ta hänsyn till gruppstorleken.
En förutsättning är att du behöver ha hyfsad koll på sin grupp för att hitta vilken typ av aktivitet som passar. Olika aktiviteters lämplighet kan ju även vara olika beroende på ålder, kön och typ av jobb. Är ni fysiskt aktiva på jobbet är sannolikheten större att fysiska aktiviteter passar bra. Oavsett vilket är det viktigt att du hittar något som alla kan delta i och tycker är kul.
Vissa grejer kan vara svåra att genomföra om man är för många, både vad gäller gruppernas storlek och logistiken som krävs. Om man exempelvis är över 500 anställda på företaget skulle det knappast funka att åka på en gemensam kanottur. Men samtidigt kan en sådan aktivitet fungera alldeles utmärkt på avdelningsnivå.
Ett tips när man åker till nya ställen är att sätta ihop nya grupper som får ett par timmar på sig att orientera sig och ta reda på lite information om olika platser på det nya stället, och sedan redovisa resultatet för de andra.
Klurigheter och enkla övningar brukar också funka bra för alla. Ett dilemma kan vara det här med att presentera ett resultat. Alla gillar ju inte att prata inför andra, men ofta finns det någon i gruppen som kan.
Ge dina anställda GDPR-säkra lönespecifikationer med Visma Min Lön.
Hur följer man upp en aktivitet och mäter dess effekter?
Detta kan vara ganska olika. Om man har aktiviteter där man ska göra uppdrag är det bra att följa upp resultat och gärna kora vinnare. Men förvänta dig inte allt för djupgående resultat av efteranalyserna. Man bör i första hand se det som att man gör något kul ihop där grunden är att stärka banden och samarbetsformerna.
Vill man se faktiska resultat kan det vara bättre att utforma övningarna eller aktiviteterna efter ett sådant syfte. Med rätt aktiviteter kan man utvärdera och få en uppfattning om hur en grupp fungerar och varför den agerar som den gör.
Det kan till exempel vara så att man har ett problem i en grupp – då kan detta vara ett bra sätt att förstå vad det beror på och att medvetandegöra det inom gruppen. I ett gruppsyfte kan målet vara att förbättra samarbete inom grupper, men man kan ha många olika mål – kanske bara att ha kul och komma närmare varandra. Viktigt är dock att det är kul och stimulerande, att det ger energi. Gör man det bara för att lyfta ett är det inte säkert att effekten blir så bra i alla fall.
Förstå gruppmentaliteten bättre
Ett populärt sätt att medvetandegöra både individers särdrag och deras plats i en grupp är att genomföra en så kallad DISC-analys, ett förenklat personlighetstest där de olika personlighetstyperna delas in i färger.
Detta kan dock vara en utmaning för en grupp som inte fungerar så bra ihop – de kan vara svårare att motivera och få igång. Den andra sidan av samma mynt är att utfallet kan bli så mycket bättre.
Ett tips att använda sig av om viljan att delta är låg är att genomföra testet på arbetstid och helst hålla sig utanför arbetsplatsen.
Lästips: DISC-analys & färger - så kompletterar olika personlighetstyper varandra
Tips på teambuilding-övningar som skapar sammanhållning
Matlagningskväll
En bra övning om man inte är för många. Blir dessutom nästintill gratis ifall man kan anordna det hemma hos någon av medarbetarna. Men det kan också vara viktigt att man är på neutral mark. Det beror på hur gruppen ser ut. Då kan det vara bättre att gå på restaurang eller göra en aktivitet där mat ingår på plats.
Quizz
Exempel på enklare varianter kan vara frågesport eller musikquizz. En annan fördel med denna aktivitet är att den är billig; anordnar ni den på kontoret blir denna teambuilding-övning gratis, med undantag för tilltugg. Tänk bara på att dela in i lag för att få medarbetarna att samarbeta!
Geocaching
Detta kan vara ett roligt och prisvärt tips som man kan ordna själv om man inte är för många. Logistiken blir dock stor när man kommer över 50 deltagare, då kan det vara bättre att köpa in tjänsten än att försöka göra allt själv.
Inlåst
Även detta är en stimulerande teambuilding-övning som verkligen sätter samarbetsförmågan på prov. Trenden sprider sig runtom i landet och nya varianter och orter dyker upp regelbundet.
Lyssna på en föreläsning
Även så enkla saker som att lyssna på en föreläsning tillsammans kan vara ovärdeligt för gemenskapen i gruppen. Tänk bara på att välja ett ämne som berör och ger stimulans.
Är teambuilding avdragsgillt?
Om du gör en gemensam aktivitet som avslutning på en utbildning kan det vara avdragsgillt i sin helhet eller till vissa delar. Det är viktigt att man har med arbetsrelaterade delar som möten, utbildningspass och liknande. Vi rekommenderar att du kontrollera din tilltänkta aktivitet med din ekonomiansvarige före genomförandet.