Skapa en app som blir guld värd

Appar kan vara fantastiska hjälpmedel för såväl företagare som ett företags kunder. I vissa fall är appen själva affärsidén i ett nytt företag. Men hur går det till att skapa en app? Vad ska man tänka på? Möt Eric Strömgren som vet hur man gör en bra app.

Teknik, digitalisering & IT-säkerhet > Hur man gör en app

Hur gör man om man vill ha en egen app?

– Om du inte är en apputvecklare så är mitt råd att du tar hjälp med att utveckla din app-idé, säger Eric. Då är det viktigt att du hittar rätt utvecklare så att kvaliteten blir bra och att din app blir som du har tänkt. Be om att få se appar som utvecklaren har gjort tidigare och ta kundreferenser.

Syfte – vad ska appen göra?

Vilken funktion ska din app fylla? En app kan skapas av en mängd olika anledningar, till exempel för att lösa ett specifikt problem och underlätta för ett företags kunder. Men den kan också vara själva affärsidén bakom företaget.

Oavsett är det viktigt att du ser appen som en förlängning av affärsidén, med ett tydligt syfte som på riktigt kommer till nytta för användaren. 

 Läs också: Affärsidéer 2024

– Fundera noga på vilket syfte din app ska ha så att du inte utvecklar något som redan finns som tredjepartslösningar eller enkelt går att lösa med till exempel en mobilanpassad webbsida. Men om man har behov av att nyttja telefonens hårdvara, som exempelvis Bluetooth, kamera eller andra sensorer så måste du ta steget till att utveckla en app.  

Native- eller hybridapp?

En native-app är en app som är anpassad specifikt för Android eller iPhone vilket innebär att du behöver göra en app för respektive mobilsystem, iOS, Android osv. Fördelen med en native-app är att den kan dra nytta av den smarta telefonens inbyggda funktioner som olika slags sensorer, Bluetooth, gps, eller kameran. Snapchat och Netflix är exempel på två nativeappar. 

En hybrid-app kan använda samma kod till både Android och iPhone och på så sätt kan man sänka utvecklingstid och kostnader. Dock kan hastigheten och prestandan vara något sämre än en native app. Exempel på hybridappar är Starbucks och Facebook.

Din app måste vara användarvänlig och lättillgänglig

När du har bestämt dig för vilken slags app du vill skapa behöver du tänka på vad som mer är viktigt för att så många som möjligt ska använda din app.

– Det är viktigt att en app är användarvänlig, modern, lättillgänglig och har ett klart syfte, säger Eric. Du ska också komma ihåg att en app inte är något man bara släpper, den måste uppdateras regelbundet. Det bästa är om din utvecklare är med redan från researchfasen hela vägen till den färdiga appen. Ju bättre utvecklaren förstår kundens behov, desto bättre blir slutresultatet, avslutar Eric. 

Lev ut din passion

Här är bokföringsprogrammet för dig som driver företag eller som har en helt-fantastisk-affärsidé-du-måste-förverkliga-nu. Bokföringen puttrar på tryggt och säkert i bakgrunden och skapas av sig självt, simsalabim.

Visma eEkonomi

Lev ut din passion