Tillhör du den modiga skara som sköter allt kring din bokföring på egen hand? Grattis! Det är långt ifrån alla som vågar ta an sig uppgiften med bokföring. Kanske beror det på att det är lätt att saker och ting blir fel ibland. Vi tipsar om de första stegen du kan ta för att styra upp din bokföring!
Företagsredovisning > Fel i bokföringen
Ändringar i Bokföringslagen
Regeringen har beslutat om att fysiska kvitton inte ska behöva sparas om de finns digitalt. Det gäller även om en digital bild tagits på kvittot. Förändringen i lagen började gälla från den 1 juli 2024.
“Vilket datum var det som gällde egentligen?”
När man väljer livet som småföretagare, tackar man samtidigt ja till en massa byråkrati. Olika myndigheter kräver in dokumentation vid en mängd tillfällen per år. Har du planerat in dessa på förväg, blir du inte längre överraskad av den där inlämningen.
Tips: Ladda ner Företagskalendern, så får du in alla viktiga datum direkt i mobilen!
“Vilken låda ligger det där pappret i nu igen?”
Bokföringslagen säger bland annat att man måste spara bokföring i hela sju (!) år. Tillhör du dem som i en handvändning kan trolla fram ett specifikt dokument från 2011? I så fall kan du gå vidare till nästa punkt. Vårt tips är att skapa ett dedikerat utrymme för din bokföring, gärna uppmärkt med exempelvis datum. Att få ordning på sina papper är dessutom lite som att storstäda – tillfredsställande!
“Äh, jag har ju flera dagar på mig”
Vi har väl alla ett uppskjutarbeteende i en eller annan form och omfattning. Men att ha det just kring sin bokföring innebär ofta onödig stress. Särskilt eftersom man riskerar sura förseningsavgifter om man skulle bomma ett inlämningsdatum. Vårt tips är att du planerar in bokföringsarbetet i din kalender, så att du kan färdigställa jobbet god tid i förväg.
Relaterad läsning: Bokföring – allt du (någonsin) behöver veta om att bokföra
“Det är ju bara lite bönräkneri”
Många ser bokföringen som något som de helst vill slippa. En del betalar till och med redovisningsbyråer eller egenanställningsföretag för det. Men om du börjar se bokföringen som användbar data, kan du med hjälp av den faktiskt få bättre koll på hur ditt företag mår. Kopplar du dessutom ihop ditt bokföringsprogram med ett program som visualiserar siffrorna, kan bokföringen faktiskt generera något som är riktigt intressant!
Tips: Visma Ekonomiöversikt går enkelt att koppla ihop med Visma eEkonomi, och visar ditt företags nyckeltal i snygga grafer och diagram
“Jag rättar till det där senare”
Skulle det trots allt bli fel, är det oftast ingen fara på taket – så länge du korrigerar felen och skickar in på nytt. Felet många gör är att de skjuter upp rättningen också, vilket riskerar nya fel och onödig huvudbry. Ha som rutin att lösa felen så fort de dyker upp.
Att rätta fel i bokföringen
Oavsett hur proaktiv och noggrann man är blir det fel i bokföringen ibland. Om du som läser detta precis har upptäckt ett sådant fel, kan vi tipsa om vår forumtråd om att rätta fel i bokföringen.