Starta konsultbolag – Guide om att bli konsult med egen konsultfirma

Drömmer du om att styra din egen tid, själv bestämma hur mycket din tid är värd i pengar och själv bestämma varifrån du vill jobba? Har du dessutom kanske redan kompetens som är eftertraktad på marknaden, eller planerar att skaffa? Fantiserar du också (som var tredje annan svensk) om livet som egenföretagare? Då tycker vi att du ska ta en allvarlig funderare på att starta eget konsultbolag!

Entreprenörskap > Starta konsultbolag

Vad gör konsulter och vad innebär deras roll?

 En konsult säljer sin tid

Affärsidén för ett konsultföretag är supersimpel; du säljer din tid för att hjälpa ett annat företag (eller i vissa fall privatpersoner) med ett uppdrag.

 En konsult säljer sin kompetens

Det som är knepet för att bli konsult och lyckas som egenföretagare är att erbjuda kompetens som efterfrågas av dina potentiella kunder. Det är nämligen i första hand kompetensen de betalar för.

 En konsultverksamhet erbjuder ett alternativ till att anställa

Se det ur din framtida kunds perspektiv för en stund: Kunden har ett konkret behov eller problem som kräver ett visst skill set. Vad går snabbast: Att din kund hittar, anställer och lär upp någon, eller att ta in en konsult? Det förstnämnda kanske blir billigast i längden, men det tar nog längre tid att lösa uppgiften.

Konsult vs anställd – fördelar och nackdelar

Fördelar med att bli konsult

 • Du kan tjäna mer för i princip samma jobb
 • Du kan välja dina uppdrag och kunder
 • Du kan välja var du vill jobba och hur mycket

Fördelar med att vara anställd

 • Du behöver inte jaga uppdrag, din arbetsgivare förser dig med uppgifter
 • Du har en fast, planerbar inkomst i form av lön varje månad
 • Du behöver inte bry dig om bokföring, pension, försäkringar, skatt etc

Exempel på olika konsultverksamheter

Det finns många olika typer av konsulter och konsultbranschen kryllar av små och stora konsultföretag med massor av olika inriktningar.

Här kommer ett axplock av inriktningar som förekommer i konsultregi:

 • Redovisning och revision
 • IT
 • Vårdbemanning
 • Friskvård
 • Grafisk formgivning
 • Copywriting och textproduktion
 • Journalistik
 • Juridik
 • Säkerhet

 Lästips: 17 utbildningar som leder till jobb – i egen regi!

Eget företag som konsult – match made in heaven

Lågt insteg – låg risk, lågt startkapital

Konsulter är när det kommer till kritan egentligen bara tjänstemän som hyr ut sin kompetens och expertis. Eftersom det är din hjärna kunderna betalar för, behövs egentligen inget särskilt startkapital. Utgifterna är i princip begränsade till dator, programvaror etc och pengar till själva bolagsstarten (om du väljer aktiebolag, mer om val av bolagsform längre fram).

Beroende på hur förspänt du har det med kunduppdrag, kan du också behöva lägga lite pengar på marknadsföring av din nya konsultfirma.

Givetvis kan det finnas vissa konsultverksamheter som kräver mer inköp, men generellt innebär ett konsultföretag inga stora ekonomiska åtaganden.

Flexibelt

Att starta eget företag som konsult innebär kanske den allra mest flexibla affärsidén. Eftersom du troligtvis kommer göra det du redan gör eller har gjort i egen regi, lär det redan finnas en tydlig marknad där ute.

Ofta kan du även kombinera din konsultverksamhet med en anställning, vilket kan vara viktigt i början när du inte har signat jättemånga kunder ännu. Tänk bara på att i så fall stämma av detta med din arbetsgivare så att det är OK.

Och vet du! Du behöver i många fall faktiskt inte ens starta eget för att bli konsult. Konsultverksamhet lämpar sig utmärkt för egenanställda, dvs där du fakturerar utan eget företag. Mer om detta längre ner!

Skalbart

Konsultföretag kan förvandlas till byråer med ganska enkla medel, och ofta känner man direkt när jobben blir för många och man själv inte hinner med allt man hade kunnat åta sig.

Vill du skala upp bolaget är det i princip bara att anställa fler som du.

Vill du istället bredda din verksamhet och erbjuda konsulttjänster inom fler områden? Då letar du istället efter kompetens som kompletterar din.

Starta konsultbolag i 6 steg

1. Skriv en affärsplan

Affärsplanen är ett viktigt första steg i varje företagsstart. Det är här du tvingas fundera på saker du inte ens tänkt på, såsom till exempel startkapital, marknad, konkurrens etc.

2. Välj bolagsform: Konsultbolag eller konsultfirma?

Om man ska vara petig: Konsultbolag och konsultfirma betyder egentligen inte exakt samma sak. Driver du ditt konsultföretag i form av ett aktiebolag, ett regelrätt konsultbolag, måste du skaffa ett aktiekapital först.

Vill du ha ännu kortare startsträcka kan du istället registrera en konsultfirma i form av enskild firma.

Vi rekommenderar aktiebolag, eftersom det är en egen juridisk person. Då blir det lättare för dig att till exempel separera bolagets ekonomi från din egen. Det kan även bli fördelar rent skattemässigt.

Starta aktiebolag direkt!

Har du en passion och en klockren affärsidé? Det ska vara superenkelt att registrera ett aktiebolag. Så är det hos oss. Du får ditt företag på 2 timmar. Let's make it a business!

Starta nytt aktiebolag

3. Registrera företaget eller ta betalt som privatperson?

Det finns faktiskt ett sätt att hoppa över förra punkten helt. Du kan istället för att starta bolag eller enskild firma bli egenanställd istället. Som egenanställd blir du tekniskt sett anställd av ett så kallat egenanställningsföretag. Det är via detta som du skickar dina fakturor till kund, i utbyte mot en procentuell avgift av fakturabeloppet.

Detta är prislappen för att egenanställningsföretaget ska sköta administrationen och betala ut lön till dig. Den kanske största fördelen med detta är att du slipper bokföra och att du kan ta uppdrag när du känner för det.

Egenaställning kan lämpa sig bra om du vill "testa på" i liten skala innan du vill satsa lite mer på riktigt.

 Tips! Läs mer om egenanställning

Fördelar med att starta eget istället

Fördelen med att istället starta ett "riktigt" företag är att du kan dra av moms på inköp till företag. Ska du starta och driva aktiebolag kan du också skala upp verksamheten eftersom du kan anställa.

När du startar ett riktigt företag blir det också enklare med det juridiska, till exempel när du ska skriva konsultavtal (mer om detta senare). Som egenanställd är du ju varken anställd eller egenföretagare, utan en slags hybrid.

Sist men inte minst! Många av dina kunder är vana vid att göra affärer med andra företag, inte med egenanställda. Detta kan göra det enklare för dig att signa nya konsultuppdrag!

 Tips! Läs mer: Fakturera utan företag eller starta eget?

4. Marknadsför: Hitta kunder och uppdrag

En punkt du däremot inte kan hoppa över är denna. Visst, i vissa fall sker övergången från anställd till konsult genom att man helt enkelt börjar konsulta för sin arbetsgivare istället för att vara anställd av densamma (många konsultföretag har startats så genom åren).

Dock räcker detta oftast inte. Den som någon gång drivit företag vet att det kan innebära en risk att lägga alla ägg i samma korg. Vad händer om din enda kund slutar vara i behov av dina konsulttimmar?

Se till att ha flera kunder! Se till att marknadsföra, åtminstone med egen (sökmotoroptimerad) hemsida och egna sociala kanaler. Se till att synas när dina kunder börjar leta.

 Tips! Guide om marknadsföring

5. Sätt rätt pris och skriv konsultavtal

Det är en fördel att ha funderat ut hur och vad du ska ta betalt när den första kunden knackar på dörren. Vi kan garantera att frågan "Vad kostar det?" är en av de första de kommer ställa.

Det första du ska fundera på när det kommer till priser är ifall du ska erbjuda pris per timme eller fast prissättning. Fördelen med timpris är att många kunder är vana vid det och det i många fall kan vara enklare att komma överens.

Vi rekommenderar dock att du i alla fall försöker tänka fastpris, då många konsultuppdrag är svåra att "klocka". Samtidigt så kan det bli så konstigt att när du blir snabbare och snabbare på det du gör, så tjänar du mindre och mindre (eftersom du gör samma jobb på färre timmar).

Med fastpris kan du också enklare avtala ett uppdrag med din kund. Du kan till och med sätta en fast prislapp på X 000 kr i konsultavtalet för det specifika uppdraget.

Missförstå oss rätt! Du ska givetvis fundera på hur lång tid uppdraget i fråga kommer ta för dig. Men denna uträkning gör du mest för din egen skull, så att du kan räkna ut rätt fast pris, för rätt uppdrag, för rätt kund, med rätt marginaler.

När du väl har värvat din kund är det viktigt att ni skriver ett konsultavtal innan du börjar arbeta. Man kan se konsultavtalet lite grann som ett anställningsavtal; ett avtal som specificerar att en part åtar sig att utföra vissa tjänster åt en uppdragsgivare. Här specas också olika detaljer som kan innefatta information om pris, längd och omfattning på uppdraget samt diverse klausuler.

 Lästips! Guide om prissättning

6. Få koll på debiterbar tid, fakturering, bokföring och redovisning

Varje företag är skyldigt att bokföra och redovisa enligt lag, och konsultverksamheter är inget undantag. För en konsultfirma är det dessutom kritiskt att du har koll på dina olika projekt och tiden du lägger på varje, eftersom det är detta som hjärtat i affärsmodellen. Knyter du ihop ett komplett affärssystem som består av tid- och projektverktyg och ett fakturerings- och bokföringsprogram så kan du automatisera mycket av detta jobb. Då slipper du lägga dyrbar tid på administration och istället lägga den på tid du kan debitera!

  Tips! Kolla in vårt affärssystem, vårt tidredovisningssystem och vårt bokföringsprogram

Lycka till!

Vi hoppas att vi med denna guide har sått ett frö och tagit dig ett litet steg närmare din dröm om att någon gång driva ditt helt egna konsultbolag. Stort lycka till på din resa!

Psst! För dig som inte vill sluta läsa riktigt än kan vi rekommendera följande artiklar:

Starta eget företag – den kompletta guiden

Välja företagsnamn

Välja bolagsform

Så blir du digital nomad

Halva priset för hela passionen

Nu får du som nystartad halva priset första året när du väljer vårt mest köpta program för bokföring och fakturering. Så lägg tid på din passion och låt bokföringen puttra på tryggt i bakgrunden. Make it a business!

Halva priset för nystartade

Halva priset för hela passionen