Stressa ner! 5 tips som alla egenföretagare borde läsa

Att vara egenföretagare innebär oftast att du får arbeta med det som du tycker är roligt och att du kan styra din egen tid. Men det innebär också att det är du som har ansvaret dygnet runt, året om. Kanske är det därför som 8 av 10 småföretagare jobbar på sin semester och ännu fler har ständig kontroll över verksamheten genom att vara uppkopplad och till exempel läsa mejlen i telefonen och svara på samtal. 

Personlig utveckling för företagare > Tips för att stressa ner

Många företagare upplever att det är lugnande att hålla koll på verksamheten på sin fritid - men det flexibla arbetslivet har två sidor. Att ständigt arbeta och inte få ordentlig återhämtning kan bland annat leda till kronisk trötthet, högt blodtryck och hjärtproblem. Även familjelivet och dess relationer kan få sig en törn om du ständigt tar emot jobbsamtal och svarar på e-post även om du egentligen är ledig. 

5 tips för att stressa ner under ledigheten

 1. Sätt gränser i förväg för när du är tillsammans med familjen och jobbet inte får störa.

 2. Delegera – Om du har anställda som jobbar när du har semester, lita på att de klarar sina arbetsuppgifter och var tydlig med dina förväntningar.

 3. Håll koll på tiden. Om du måste jobba genom att till exempel svara i telefon och på e-post, var tydlig med att hålla koll på tiden. Det gör det lättare för dig att varva ner. Bestäm dig för att om du måste jobba så jobba kanske i 2 timmar och registrera den tiden sedan. Då har både du och din familj något att förhålla er till. Har du dessutom ett tidsregistreringsprogram som Visma Tid Smart blir det extra enkelt för dig att hålla koll på tiden.

 4. Värdesätt tiden med familjen. Semester och tid med familjen står inte i vägen för att uppnå dina affärsmål utan ger dig återhämtning och på så vis ännu mer kraft att driva ditt företag.

 5. Låt alla veta att du är ledig. Var tydlig med att du inte är tillgänglig och när du kommer tillbaka. Lämna kontaktuppgifter till den som är i ditt ställe om det finns en sådan person.

 Lästips: Så förbereder du kontoret inför semestern

Lev ut din passion

Här är bokföringsprogrammet för dig som driver företag eller som har en helt-fantastisk-affärsidé-du-måste-förverkliga-nu. Bokföringen puttrar på tryggt och säkert i bakgrunden och skapas av sig självt, simsalabim.

Visma eEkonomi

Lev ut din passion