Att driva ett starkt företag har aldrig varit viktigare än idag. Att samarbeta med en redovisningskonsult i bokföringsprogrammet (och andra program) sparar administrativ tid. Du kan få - ofta välbehövlig - ekonomisk rådgivning. Ta upp de här 10 frågorna med din redovisningskonsult, redan idag.
Företagsredovisning > Samarbeta digitalt
1. Undvik papper och jobba var du vill
Att båda jobbar i samma program på webben är så mycket enklare. Det sparar enormt mycket tid som du kan lägga på att driva ditt företag.
I Visma eEkonomi kan du enkelt jobba tillsammans med din redovisningskonsult. Med Visma Scanner kan du fotografera dina kvitton och leverantörsfakturor och de tolkas och bokförs av ditt ekonomiprogram.
2. Vem gör vad och när?
Starta ett riktigt samarbete. Planera ett år framåt. Bestäm vad ni ska uppnå och vem som gör vad, och när. Om du exempelvis vill ha tillbaka på skatten ett visst datum så måste du lämna in underlagen ett visst datum. Kom överens om datumen och respektera dem.
Ska ni ses och stämma av någonting under året?
Om du bokför själv, får du någon utbildning och kan konsulten rimlighetsbedöma så att det inte blir fel? Boka tillfällen då ni ses.
Det här är väl investerad tid.
3. Vad betyder rapporten? Egentligen?
Ok, du skummar månadsrapporten. Men förstår du skillnaden mellan intäkter, kostnader, resultat och tillgångar? Be konsulten lära dig.
Du kan också be om anpassade rapporter. Vilka delar av företaget genererar mest och minst intäkter? Hur går det den här månaden jämfört med samma månad förra året?
Visma Ekonomiöversikt ger dig en god överblick över ditt företags ekonomi.
4. Vad driver intäkter och kostnader i mitt företag?
Kontoplanen ska vara tydlig och meningsfull för dig. Redovisningskonsulten kan anpassa kontoplanen till just ditt företag. Kan du se var du har högst omsättning och vad som är intäktsdrivande? Räcker det att ha ett konto där det står "intäkter", eller behöver du olika konton för olika märken, produkter, avdelningar, kostnadsställen?
5. Oj! Här är något som avviker
Säg att företaget bara omsätter 2 miljoner kronor första halvåret i år mot förväntade 2,5 miljoner. Vad innebär det för resultatet och likviditeten framöver? Har kunderna slutat köpa eller finns det en ny konkurrent?
6. Hur ser trenderna ut?
En trend är början på en långsiktig förändring. Säg att bruttovinsten stiger för fjärde månaden i rad nu. Du tjänar helt enkelt mer på det du säljer och levererar. Eller att omsättningen per anställd minskar hela tiden, vad beror det på? Blicka bakåt, för har du historiken så kan du spana trender. Utan spaning ingen aning!
7. Hur ser prognoserna ut?
Din konsult kan hjälpa dig att blicka framåt och förutse vad som sannolikt kommer att hända. När prognosen ser sämre ut, kan du få täta kontrollbalansräkningar för att hålla koll. När en lågkonjunktur slår till, blir samtalen med banken lättare. Du kan snabbare komma på fötter och ställa om - du blir mer snabbfotad. Om prognosen för ditt företaget å andra sidan är stark tillväxt så blir resultatet bra men likviditeten desto sämre – hur ska du hantera det? Med factoring, checkkredit eller genom att leasa istället för att köpa den nya maskinen?
8. Har jag rätt företagsform?
När omsättningen stiger kan det vara dags att gå från enskild firma till AB. Vad är bästa lösningen för enskilda firmor som samarbetar? Borde du ha flera olika bolag? Om du ska köpa en fastighet, bör du bilda ett dotterbolag? Vad är bästa scenariot?
9. Hur ska jag planera skatten?
Att du får hjälp att betala rätt skatt är ju självklart. Men det går också att planera skatten lite mer på djupet, exempelvis reglerna kring utdelning. Är det lämpligt att betala in till en periodiseringsfond? Återigen - håll koll på målet och tänk både kort- och långsiktigt.
10. Kan jag få hjälp med det här också?
Är det något annat du vill ha hjälp med som gör att du kan nå dina mål? Tveka inte att ta upp det med din redovisningskonsult.