Checklista lönekörning
När de anställda har klarmarkerat sina tidrapporter i Visma Lön Anställd är den största delen av lönearbetet klart. Som löneadministratör har du alltid möjlighet att granska de anställdas registreringar innan du hämtar hem dem till Visma Lön Smart.
Vill ni arbeta med attest så kan du enkelt låta en företagsledare eller chef godkänna uppgifterna innan du fixar lönerna.
Film: Attestera tider i Visma Lön Anställd »
Läs mer: Attestera i Visma Lön Anställd »
Gå till Lönekörningar och klicka på Ny lönekörning.
Välj vilken typ av lönekörning det gäller, fyll i Utbetalningsdatum och vilka anställda som ska ingå i lönekörningen. Läs mer i hjälpavsnittet Lönekörningar »
Nu förs uppgifterna för perioden in från Visma Lön Anställd. Inställningen för att använda Vismas internettjänster gör du under Inställningar - Löneinställningar via knappen Aktivera vid Anställda registrera tider/avvikelser i Visma Lön Anställd.
På den anställdes lönebesked kan du se vilka lönehändelser som påverkar den anställdes lönebesked, hur mycket skatt som dras och vad som kommer att betalas ut. När du är nöjd med lönebeskedet klickar du på Klarmarkera och när alla lönespecifikationer är klara väljer du Klarmarkera lönekörning.
Gå vidare till utbetalning via Gå till Betala och bokför.
Tryck på knappen Skicka för att skicka löneutbetalningen till din bank med bankkoppling (när du har kombon eEkonomi och Lön Smart). Då görs löneutbetalningen automatiskt till de anställdas konton. Annars kan du såklart skapa betalfil och skicka till banken :)
Inställningen för hur betalningen ska göras gör du i Inställningar - Löneinställningar i fältet Utbetalningssätt.
Under steget Bokför/Skapa SIE-fil ser du till att lönekörningen bokförs.
Arbetar du i Visma Lön Smart tillsammans med Visma eEkonomi bokförs lönekörningen direkt. I annat fall skapas en SIE-fil som du importerar i ditt redovisningsprogram.
Via knappen Skicka lönebesked skickas de anställdas digitala lönebesked till tjänsten Min Lön. Med Min Lön/Kivra får den anställde lönebeskedet direkt i appen Lön Anställd eller på vismaspcs.se och du kan själv bestämma när lönebeskedet ska visas för den anställde.
Inställningen för hur de anställda ska ta emot sina lönebesked görs under Anställda på fliken Lön.
Se hur det ser ut för de anställda: Digitala lönebesked i Min Lön, appen Lön Anställd och Kivra »
Månaden efter utbetald lön ska du redovisa arbetsgivardeklarationen. Gå till Arbetsgivardeklaration. Programmet föreslår vilken månad det är dags att redovisa.
Klicka på Öppna för att se uppgifterna i arbetsgivardeklarationen.
Är du nöjd klickar du på Skicka och bokför för att skicka in uppgifterna direkt till företagets utrymme på Skatteverket. Samtidigt bokförs uppgifterna i Visma eEkonomi.
Läs mer i Arbetsgivardeklaration »
Kika på filmen: Skapa arbetsgivardeklaration i Visma Lön Smart »
Vanliga frågor
Vi rekommenderar alltid att du väljer snabbvalen i första hand när du ska registrera lönehändelser.
På lönebeskeden går det också bra att plocka upp lönearter för specifika händelser.
Om en tidigare lönehändelse blivit fel rättar du det enklast genom att korrigera dina snabbval. Leta upp och dubbelklicka på händelsen i Kalendern och välj Korrigera registrering. Då justeras den felaktiga registreringen och du kan lägga in korrekt händelse istället.
När du använder snabbvalet Sjuk räknas automatiskt rätt belopp för karens, sjuklön och sjukavdrag fram.
Du kan läsa mer om hur uppgifterna räknas fram i forumtråden Sjuk - sjuklön, sjukavdrag, karens och mycket mer! »
När en anställd slutar ska du betala ut ersättning för eventuell semester och komp som den anställde inte har plockat ut.
Läs mer i Betala ut slutlön när anställd slutar »
Om du får en skillnad på semesterlönen och semesteravdraget vid uttag av semester kan det bero på att den anställde ändrat sysselsättningsgrad mellan intjänandeåret av semestern och året då dagarna betalas ut.
Det kan också bero på att den anställde har en deltidsfrånvaro den dagen som semestern tas ut, till exempel sjukavdrag.
Bli mästare i Visma Lön Smart
Smartare lönearbete
Vill du utnyttja allt det smarta i ditt löneprogram? Häng med på en utbildning.
Forum
Hitta andra löneadministratörer att snacka med och passa på att dela med dig av din kunskap.
Personal/HR
Nyfiken på allt om yrkesrollen arbetsgivare, att ha anställda, rekrytering, semester och mycket mer?