Tjäna pengar på YouTube med egen Youtube-kanal

Är det verkligen möjligt att tjäna pengar på Youtube? Och om svaret är ja, när börjar man egentligen se de första intäkterna? Funderar du över hur man tjänar pengar på YouTube är du inte ensam. Många drömmer idag om olika sätt att tjäna pengar – bland annat på plattformar som YouTube eller Tiktok.

Entreprenörskap > Tjäna pengar på youtube

Youtube – sökmotor, socialt medie & ett sätt att tjäna pengar på

YouTube, som ägs av Google, har funnits i över 15 år och har länge varit en populär plattform för underhållning och utbildning inom allt från träning till köp av aktier. Youtube kan klassas både som sökmotor (världens näst största efter självaste Google) och socialt media. Under 2023 var det till och med det mest populära sociala mediet bland svenskarna! 

Inte undra på med tanke på hur mycket plattformen har att erbjuda, både för dig som söker underhållning och för dig som ser det som en alternativ källa till inkomst.

Om du funderar på att skapa video och starta en YouTube-kanal, eller om du redan har satt bollen i rullning men behöver lite vägledning, då har du kommit helt rätt! 

Låt oss tillsammans utforska vad det verkligen innebär att tjäna pengar på en videobaserad plattform som Youtube. Vi går igenom allt du behöver veta så att du kan komma igång med din dröm! 

 Läs också: Stora guiden om att starta eget företag

Youtubes partnerprogram – en grundläggande förutsättning

​​Innan kamerorna rullar och pengarna trillar in finns det vissa kriterier att ha koll på. Nyckel till framgång? Bli en del av YouTubes partnerprogram! Men kom ihåg att medlemskapet kräver att du håller hög kvalitet och följer YouTubes regler med ditt innehåll.

För att uppmuntra fler skapare, uppdaterade YouTube sina kriterier 2023 för sitt partnerprogram. Det som nu krävs är:

  • Engagerade tittare: Minst 500 prenumeranter och 3 publika uppladdningar under de senaste 90 dagarna, eller 3000 visningstimmar av dina videor.
  • Alternativt: 3 miljoner Short Views under de senaste 90 dagarna.
  • Följ Youtubes regler: Kanalen måste följa alla YouTubes riktlinjer och användarvillkor. Kvalitet lönar sig alltid!

 Tips! Så kan du tjäna pengar online

Hur mycket tjänar man på YouTube?

Tyvärr finns det ingen magisk siffra på hur mycket pengar du kan dra in på YouTube. Och spannet är stort: En YouTuber med några tusen prenumeranter kan tjäna några hundralappar i månaden, medan de världens största youtubers med miljontals följare som kan kamma hem miljoner dollar...

Det exakta beloppet Youtube-kreatörer kan tjäna varierar beroende på flera faktorer:

  • Publikens storlek: Hur många som tittar på dina videor och hur länge de tittar påverkar hur stora annonsintäkter du kan få.
  • Kostnad per tusen visningar: Kallas även CPM och är det belopp som du kan tjäna för dina visningar. Hur mycket du kan tjäna för dina visningar kan variera men generellt ligger CPM mellan 3 kronor och 43 kronor. Ditt innehåll, dina tittares demografi och dina annonsinställningar är alla delar som påverkar din CPM.  
  • Valda nisch: Vissa ämnen har högre CPM än andra. Exempelvis kan finansiella och utbildningsrelaterade videor generera högre intäkter.

När börjar man tjäna pengar då?

Direkt när du är en del av YouTubes partnerprogram! Men, liksom allt bra i livet, tar det tid att bygga upp en lojal publik. Med rätt engagemang kan vissa nå kriterierna på några månader, medan andra kan behöva mer tid. Fortsätt kämpa!

Vill du ha tips på vad du ska tänka på när ska starta Youtube-kanal? Här går vi igenom grunderna som du behöver ha koll på för att bygga en publik! 

Tänk utanför annonsboxen - andra intäktsmöjligheter på YouTube

Utöver annonser, kan du utforska medlemskap, sälja produkter eller kanske ta del av sponsrade inlägg. Sky’s the limit!

  • Medlemskap: Dina prenumeranter kan betala en månadskostnad för exklusivt innehåll.
  • Varuförsäljning: Sälj produkter direkt via din YouTube-kanal, som merchandise eller andra varor. Du kan också rekommendera andra företags produkter som affiliate.
  • Sponsrade inlägg: Företag kan betala dig för att prata om deras produkter eller tjänster.

Lästips! Affiliate marketing

 Att tjäna pengar på YouTube kommer inte av sig självt, men med tålamod, engagemang och denna guide i din verktygslåda, är du på god väg att göra din passion till en lönsam karriär. 

Ta steget, vi hejar på dig! 

Halva priset för hela passionen

Nu får du som nystartad halva priset första året när du väljer vårt mest köpta program för bokföring och fakturering. Så lägg tid på din passion och låt bokföringen puttra på tryggt i bakgrunden. Make it a business!

Halva priset för nystartade

Halva priset för hela passionen