Starta hunddagis - och förverkliga dina lurviga företagsdrömmar!

En svartvit hund

Älskar du hundar och drömmer om att starta ditt eget hunddagis? Sen pandemin har antalet hundar och hundägare ökat i Sverige. Och med det växande antalet hundägare har din dröm aldrig varit mer aktuell! 

Entreprenörskap > Starta hunddagis

Även om det kan kännas som en enkel företagsidé att starta ett hunddagis eller hundpensionat, finns det vissa regler som du som hunddagisdrömmare behöver ha koll på.

I den här guiden går vi igenom steg-för-steg vad du behöver ha koll på och göra för att starta ett eget hunddagis!

Vem får starta hunddagis?

Innan du investerar i lokalhyra, koppel och godis måste du se till att du faktiskt har tillåtelse att starta hunddagis. För att få starta hunddagis eller hundpensionat måste du uppfylla minst ett av dessa två krav: 

  • Ha en utbildning inom hundar
  • Ha motsvarande erfarenhet. 

Tillstånd och regler att ha koll på för att starta hunddagis

Att jobba med hundar och sällskapsdjur på ett yrkesmässigt sätt kräver alltid tillstånd från Länsstyrelsen. Med yrkesmässigt sätt menas helt enkelt att du tjänar pengar på att göra det. 

Förutom utbildning eller erfarenhet finns det även andra tillstånd du måste ha i ordning innan du kan börja ta hand om dina lurviga vänner. 

Om du ska hålla hundarna i en viss lokal, måste lokalen vara godkänd av länsstyrelsen. När du skickar in din ansökan måste du därför inkludera en komplett planlösning eller skiss av dina lokaler som innehåller mått. 

Om du ska transportera hundarna måste ditt fordon besiktigas och godkännas av länsstyrelsen. Det gäller för alla typer av fordon såsom trailers, bilar eller andra transportmedel. 

PS: Visste du att du behöver tillstånd för att rasta hundar?

Ja, det är sant! Om du tjänar pengar på att rasta hundar måste du ha tillstånd. Det spelar ingen roll att du inte har en fysisk lokal. 

Om du däremot rastar hundar ibland, på ett icke-yrkesmässigt sätt behöver du inte ha tillstånd. 

Hur många hundar får man ha?

Storleken på lokalen avgör hur många hundar av olika storlekar du får hålla där.

Utbildning för att starta hunddagis

För att starta hunddagis behöver du ha genomgått en utbildning som täcker följande delar: 

  • Hundars beteende och oönskade beteenden som påverkar djuret eller hundhållning negativt.
  • Hundars fysiska behov och rörelsebehov
  • Hundars sociala och miljömässiga behov
  • Smittskydd bland hundar
  • Tillsyn och skötsel av hundar
  • Enklare hundsjukvård
  • Djurskyddslagstiftningen
  • Raskunskap 
  • Avelsrelaterade problem bland hundar

Förutom detta behöver du också göra en praktik på 2 till 4 veckor hos en hundverksamhet med giltigt tillstånd. 

I Sverige finns flera nischade utbildningar för att kunna driva eller jobba inom hunddagis eller hundpensionat.

 Lästips! Utbildningar som leder till jobb – i egen regi!

Skapa ett unikt hundparadis – planera ditt hunddagis

När du har utbildning och tillstånd på plats, eller medan du håller på att fixa det, kan det vara på tiden att börja fundera på de mer företagsrelaterade aspekterna av att starta ett eget hunddagis.

Sätt upp din affärsplan

Hur ska du driva in pengar till verksamheten? Är det endast hundpassning eller finns det möjligheter att utöka ditt tjänsteutbud. 

Det kan ibland vara smart att erbjuda fler tjänster än hundpassning. På så sätt kan du få återkommande kunder och utöka din kundbas allt eftersom. 

Förutom hundpassning är det vanligt att hunddagis erbjuder tjänster som hundtrimning och kloklippning, försäljning av godis, koppel och leksaker och ibland även hundträning. 

Psst, visste du att vi har en gratis affärsplan mall? Här kan du läsa mer och ladda ner din affärsplan.

Ordna med en lokal eller ett transportfordon

Det vanligaste är att ha hunddagiset i en lokal som är anpassad för att hålla flera olika hundar, gärna där de kan separeras in till mindre utrymmen för att undvika konflikter. 

De flesta väljer att hyra en lokal som går att anpassas utifrån behov. Några saker att tänka på vid val av lokal: 

  • Området, är det enkelt för hundägare att lämna och hämta sina hundar?
  • Storlek, är lokalen stor nog för att hantera flera hundar?
  • Försäkring, se till att du har rätt försäkring för din verksamhet.
  • Kommunbestämmelser, se till att du får bedriva verksamhet med djur i området du väljer.

Men du måste inte driva ditt hunddagis i en lokal, en annan vanlig lösning är att ha ett fordon t.ex. en större skåpbil som du plockar upp hundarna i för att sen åka till en hundrastgård eller ett naturområde för dagen. 

Se till att din lösning är väl anpassad för att förse hundarna med en behaglig tillvaro – bäddar, hundvänliga möbler och filtar gör det mysigt. 
Om du väljer fordonsvägen är det viktigt att du följer regelverk kring transport av hundar.

Läs också! Den stora guiden om att starta eget företag

Starta AB? Vi hjälper dig!

Starta nytt aktiebolag? Vi hjälper dig starta snabbt och enkelt. Exakt två timmar tar det.

Se erbjudande

Prissätt dina tjänster

Fundera över vilka olika alternativ du vill erbjuda på ditt hunddagis. Går det exempelvis att välja hundpassning enbart vissa dagar i veckan? 

Försök att inte komplicera din struktur för mycket, en bra struktur kan vara att erbjuda olika dagspaket, så att det är lika enkelt för de kunder som endast behöver lämna sin lurviga vän två eller tre dagar i veckan som för de som vill lämna in fem dagar i veckan. 

För att se till att ni varken har för många eller för få hundar om dagarna kan det vara smart att strukturera paketen utifrån olika dagar och inte bara antal. På så sätt vet du att Ludde är inne måndag och onsdag och Sally tisdag, onsdag och fredag.  

Skapa en process för att utvärdera hundarna

För att alla hundar ska trivas om dagarna är det viktigt att både ni och hundarna kommer överens. Se till att ni har en process för att utvärdera om hunden kommer passa in i er flock och rutiner. På så sätt blir både hundskötare, hundar och hundägare nöjda!

Välj rätt personal

När det blir dags att anställa är det viktigt att personalen inte bara är kvalificerad, det finns även några andra aspekter du bör kolla efter:

  • Kunskap och kärlek till hundar. Döh! - Tänker du, men det tål att sägas ändå. En person som inte älskar hundar, som är allergisk eller som inte har rätt erfarenhet eller kunskap passar nog inte ditt hunddagis.
  • Leta efter olika kunskaper, är det någon som är kunnig inom träning eller kanske pälsvård eller kloklippning? På så sätt kan ni enkelt erbjuda fler tjänster!
  • Grundutbildning, förutom rätt kunskap måste de även vara kompetenta! Hundskötare bör t.ex. kunna HLR och första hjälpen för hundar.

Halva priset för hela passionen

Nu får du som nystartad halva priset på vårt bokföring- och faktureringsprogram. Så lägg tid på din passion och låt bokföringen puttra på tryggt i bakgrunden.

Halva priset

Halva priset för hela passionen