Betalat med egna pengar i min Enskilda Firma, hur gör jag?

Har du en enskild firma kan du registera inköpet på två olika sätt. Antingen som en manuell verifikation eller genom att registera köpet under Inköp – Leverantörsfakturor och sedan registera inbetalning av fakturan som Betalat med egna pengar. Du kan läsa mer i avsnittet Registrera inköp som betalats med egna pengar eller titta på filmen.

Ägaren i en enskild firma har gjort ett inköp av programvara och betalt med privata pengar. Programmet kostar SEK 3000 (varav SEK 600 moms). Inköpet bokförs då enligt följande:

Kredit

SEK 3000 på konto 2018 – Övriga egna insättningar

Debet

SEK 2400 på konto 5420 – Programvaror

SEK 600 på konto 2641 – Debiterad ingående moms

Betalat med egna pengar i mitt Aktiebolag, hur gör jag?

Om du som ägare i ett aktiebolag har gjort ett inköp av programvara och betalt med privata pengar. Nedan ser du ett exempel på hur du gör detta, vill du hellre titta på en film, ser du den här. Programmet kostar SEK 3000 (varav SEK 600 moms). Inköpet bokförs du som en skuld till ägaren, genom en manuell verifikation på följande konton:

Kredit

SEK 3000 på konto 2893 – Skulder till närstående personer, kostfristig del

Debet

SEK 2400 på konto 5420 – Programvaror

SEK 600 på konto 2641 – Debiterad ingående moms

Om ägaren vid ett senare tillfälle får tillbaka pengarna som företaget är skyldigt för inköpet, bokförs detta på följande sätt:

Kredit

SEK 3000 på konto 1930 – Företagskonto/checkkonto/affärskonto

Debet

SEK 3000 på konto 2893 – Skulder till närstående personer, kostfristig del

Hur tar jag bort en faktura/skapar en kreditfaktura?

Om fakturan är helt eller delvis betald, måste du kreditera fakturan. När du står på fakturan väljer du Åtgärder - Kreditera. Läs mer i avsnittet Kreditfaktura.

Om fakturan är obetald kan du välja att ångra fakturan. Öppna fakturan och välj Åtgärd - Ångra faktura. En verifikation skapas och registreras åt dig som vänder den valda fakturan och kvittar dem mot varandra. Se vår film Ångra en faktura.

Kan jag ändra en verifikation om jag bokfört fel?

Ja, om du har har bokfört på fel konto eller med fel momskod så går det att ändra. Se avsnitten Ändra preliminära verifikationer och Rätta felaktig momskod kopplad till bokföringskonto.

Hur lägger jag in ingående balans?

Du går in under Inställningar - Räkenskapsår. Markera ditt första år i programmet och klicka på Ingående balans.
Utgå från den utgående balansen från året innan som du hittar på balansrapporten. Debetsaldon skrivs som positiva och kreditsaldon med ett minustecken framför.
När du är klar måste Kontosaldo vara 0 och då klickar du på Spara.

Vilket konto ska jag bokföra på?

Vilket konto ska jag bokföra på? Är en fråga som du inte är ensam om att ställa dig. Vi har samlat alla era bokföringsfrågor på ett och samma ställe: I vårt supportforum

Skulle du inte hitta svaret på just din fråga, går det väldigt bra att ställa den i forumet, där både andra användare och Visma medarbetare kommer ge dig hjälp inom kort.

Läs hjälpen eller våra steg-för-steg-guider.

Välj din variant av Visma eEkonomi:
Smart , Bokföring , Fakturering Bas , Tid ,
Deklaration eller Deklaration/Årsredovisning

Här hittar du vanliga frågor kring ditt program.

Välj din variant av Visma eEkonomi:
Smart , Bokföring , Fakturering , Bas Tid ,
Deklaration eller Deklaration/Årsredovisning

Ställ din fråga, sök svar eller ge tips.

Välj din variant av Visma eEkonomi:
Smart , Bokföring Fakturering , Bas , Tid ,
Deklaration eller Deklaration/Årsredovisning