22 exempel på affärsidéer 2020 – färdiga för dig att stjäla!

Affärsidéerna som kan bli ditt företag! Drömmer du om att starta eget men väntar på den där riktigt smarta affärsidén? Nu behöver du inte vänta längre! Här är 22 färdiga affärsidéer som du antingen kan ta rakt av, eller bli inspirerad av när du utvecklar din egen företagsidé.

Har du en företagsidé? När man ska starta företag behöver man ofta inte titta så långt bort för att hitta en första inriktning på sin verksamhet. Vad är det du, dina vänner, grannar och släkt saknar? Vad är ni intresserade av eller vad skulle underlätta er vardag? Många gånger är det så enkelt som att bara börja. Huvudsaken är att du vill driva eget. Du kommer att hitta lösningar under resans gång.

 Förverkliga din företagsdröm! Vismas Starta eget-skola guidar dig i allt från hur du startar ditt företag till hur du skaffar kunder och kommer igång med din försäljning. 

När du valt en viss typ av inriktning på din verksamhet finns det ofta en rad olika sätt att få tag på exempelvis produkter och på att sprida det du säljer. Egen produktion, import, webbsidor, sociala medier, event och mycket mycket mer.

För att komma i lite stämning och ha roligt tipsar vi dig om att läsa artikeln Så vet du om du är entreprenör. Eller som författaren skriver: "För att starta ett företag krävs i dag inte mer avancerade personliga kvalitéer än förmågan att klicka sig igenom ett antal steg i Skatteverkets e-tjänster. För att ta sina drömmar och affärsidéer till mer än visioner på papperet krävs dock mer än så."

 Starta eget företag steg för steg - den kompletta guiden

UF-företag? Idéer för dig!

Bland affärsdéerna i listan nedanför, finns det även många exempel att inspireras av för dig som ska driva UF-företag. Handgjorda produkter, delningstjänster och personlig kock är exempel på idéer att spinna vidare på. De senaste åren har många UF-företag fokuserat på affärsidéer med fokus på hållbarhet och miljö.

 Tips för dig som ska driva UF-företag: Gratis program från Visma! 

Gå direkt till:


1. Prenumerationsboxar

Idag kan du prenumerera på allt möjligt som till exempel fika, smink, djurmat och linser. Prenumerationer av olika produkter och boxar kommer mer och mer och för dig som vill starta eget finns det oändliga möjligheter att skräddarsy ett prenumerationserbjudande till just dina kunder.

 Lästips: Affärsmodell  dessa frågor måste den besvara 

2. Utbildare på nätet

Har du specialistkunskaper som du vill dela med dig av? Då kan det vara läge att sälja din kunskap online! Idag finns tusentals möjligheter till att nå ut till många med väldigt nischad kunskap på olika plattformar. Webbkurs, Youtube-kanal eller mejlskola är alla olika exempel på hur du kan nå ut med din kunskap till andra.

 Tips! Fler sätt att tjäna pengar hemifrån

 Kom igång med företaget – här är tipsen

Vi ger dig en hel hög med smarta saker som du kan behöva för uppstarten – gratis. Ta del av tips, idéer och nyttig information. Passa också på att går vår Starta eget-skola där du steg för steg får lära dig att starta eget företag.

Till starta eget-skolan

 

 Lästips: Nystartat företag? Tänk på det här! 

3.  Traditionellt yrke med en twist

Fundera kring om du kan göra din egen grej genom att lägga till en extra twist på ett traditionellt yrke. Cyklande Rörmokaren är ett bra exempel på en sådan upphottad affärsidé. Företaget kombinerar ett traditionellt yrke med ett miljövänligt transportsätt - som dessutom sparar tid både för deras kunder och dem själva. Även Something Borrowed gör sin egna grej, genom att erbjuda uthyrning av kläder på nätet.

 Här har vi samlat allt du behöver veta om att bli egenföretagare

4. Återvinning och upcycling

Återvinning och miljötänk är helt i tiden. Extra populärt är det att återvinna och samtidigt skapa något nytt. Väskor av utslitna jeans, spegelramar från gamla fönster och ljuslyktor av syltburkar är bara några exempel på upcycling.

  10 egenskaper som utmärker en entreprenör

5. Haka på träningstrenden

Hälsotrenden är stark och vi tränar som aldrig förr. Allt fler vill också ha en coach som stöttar och hjälper dem i deras träning. Om du är expert på träning och vilken mat man ska äta för att prestera på topp så kan du starta eget som personlig tränare. En trend i själva hälsotrenden är personliga tränare med en särskild nisch som till exempel löpning, styrketräning eller uteträning. 

Även träningsprodukter säljer som smör i solsken och en webbshop med produkter för ett aktivt och hälsosamt liv är en affärsidé för dig som vill starta eget med fokus på träning. 

  Allt du behöver tänka på när du startar en webbshop

6. Ekologiskt 

Efterfrågan på ekologiska varor är så stor att det nästan inte är en nisch längre inom till exempel livsmedel utan alltfler butiker har det i sitt ordinarie sortiment. Men vår strävan efter en vardag fri från skadliga kemikalier gör att det finns efterfrågan på bland annat doftljus, kläder, textilier och skönhetsprodukter som är ekologiska.

7. Aktivitetssemestrar 

Restrenden är att vi vill ha en aktiv semester. Träning, yoga, vandring, dans och hälsomatlagning är några av de aktiviteter som efterfrågas på resorna. Du som vill starta eget har möjlighet att haka på trenden och bara fantasin sätter gränserna för vilka aktiviteter och resor du kan erbjuda.

8. Presenter på nätet 

Allt fler handlar presenter på nätet. Det är enkelt, går snabbt och smidigt att få fram till den som ska få gåvan. Din affärsidé blir att erbjuda hemleverans av inslagna paket och presenter direkt till mottagaren. Du kan själv bestämma om du vill att dina kunder ska kunna välja paketering eller så kan du låta dem välja papper, band och kort på din webbsida och sedan direkt se resultatet av den färdiga inslagningen.

 Så fungerar import från Kina

9. Food truck 

En food truck är som en liten lastbil med restaurangutrustning. Fenomenet dök upp på den svenska mathimlen för ett par år sedan när Stockholms stad beslutade sig för att göra ett försök med tillfälliga tillstånd för food trucks. Försöket slog väl ut och trenden med food trucks spred sig i Sverige. Ofta är food trucksen nichade på en viss typ av mat så vilken mat som blir just din affärsidé är helt upp till dig och bara fantasin sätter gränserna.

 Lästips: Smarta företagsnamn – tips för att välja företagsnamn 2019

10. Gör något för alla föräldrar

Det här är en grupp som aldrig slutar att leta efter produkter och tjänster som gör livet roligare och enklare. Här finns en uppsjö av olika affärsvinklingar, allt från egendesignade produkter till barnpassning eller smarta lösningar för exempelvis resor. 

11. Självutveckling

Det finns ett stort intresse när det gäller att må bättre och utveckla oss själva. Motivationsföreläsare, coaching och självhjälpsböcker är mer efterfrågat än någonsin. Är du duktig på att hjälpa och coacha andra när det gäller personlig utveckling och karriär? Kan du tänka dig att föreläsa, skriva böcker och hålla i seminarier? Då kanske detta är något för dig.

12. Handgjorda produkter

Som en motreaktion till massproduktionen uppskattar vi idag handgjorda saker som är hemmagjorda och gärna i naturmaterial. Vi vill ha närproducerat och miljövänligt och din affärsidé kan vara allt ifrån kläder till tvål, schampo och mat. Men glöm inte kolla med livsmedelsverket vilka regler som gäller om du tänker sälja mat.

 Prova bokföring och fakturering – gratis

Som företagare ska du ägna dig åt din passion. Låt därför ett nätbaserat ekonomiprogram sköta bokföringen. Prova Visma eEkonomi och upptäck vad programmet kan hjälpa dig med för att frigöra tid. 

Prova Visma eEkonomi gratis

13. Delningstjänster 

Delningstjänster är i ropet och det kommer hela tiden nya. Det finns massor av saker som vi äger men bara använder ibland och då är det perfekt att kunna hyra ut bilen, båten eller gräsklipparen till någon annan den tiden. Din affärsidé blir att vara länken mellan den som vill hyra och den som hyr ut. 

14. Bröllopsplanerare 

Vi spenderar mer pengar än någonsin på våra bröllop och fler och fler vill också ha hjälp med planeringen. En bröllopskoordinator är proffs på just bröllop och tar hand om detaljerna, känner till lokala leverantörer och fixar problem och detta blir din affärsidé.

15. CSR-konsult 

CSR står för Corporate Social Responsibility vilket kan översättas med företagens samhällsansvar och innefattar ekonomisk, social och miljömässig hållbar utveckling. Företagens ansvar för detta har blivit tydligare de senaste åren med nya och uppdaterade internationella riktlinjer. Alla företag måste idag vara medvetna om hur de kan arbeta med CSR och din affärsidé blir att erbjuda din kunskap i ämnet.

16. Skapa chatbotar 

Tidigare var det en hemsida alla företag ville ha. Nu behöver nästan alla företag en chatbot. Chatbotar ger företagen möjlighet att kommunicera med sina kunder, samla data och förbättra sin marknadsföring och interaktion med kunderna.

Det finns många olika slags chatbotar där vissa är kopplade till Facebooks messenger och andra till företagets hemsida. Vad du väjler att erbjuda dina kunder beror på dina kunskaper. De enklaste kan du lära dig via fria program och de mer avancerade behöver du kunna programmera.

17. SEO-konsult 

Idag när Google är vår nya Gud vill alla företag komma högst upp när deras kunder söker på just deras tjänster. Du som har järnkoll på meta descriptions, sidtitlar, nyckelord och taggar kan sälja dina tjänster till företag som har behov av marknadsföring på nätet.

18. Apputvecklare 

Om du är en duktig apputvecklare så finns det två spår du kan välja på när du vill starta eget. Antingen säljer du dina tjänster till företag som vill ha appar för olika ändamål. Du jobbar då som konsult och säljer dina tjänster per timme eller per projekt.

Eller så kan du komma på en egen appidé som du lanserar. Men konkurrensen om användarna är hård så det gäller att ha en riktigt bra idé och att marknadsföra appen på ett bra sätt. Fördelen med en egen app är förstås att om den blir välanvänd kan appen generera pengar långt efter du har slutat jobba med den.

19. Hälsosam snabbmat 

Snabbmat är inte längre lika med onyttig mat. Du kan starta eget och erbjuda en nyttig och lokalproducerad snabbmat. Vill du nisha dig ännu mer kan du rikta in dig på enbart vegetarisk snabbmat.

20. Stylist 

Är du duktig på skönhet och stil? Då kan du starta eget som stylist. En stylist arbetar med att välja ut kläder, smink och liknande för personer som syns offentligt. Det kan till exempel vara programledare i TV, bloggare, artister och influencers.

Ofta arbetar stylisten tillsammans med andra som make up-artister, frisörer och olika representanter för mode- och smyckesföretag. Att vara stylist är ett arbete som varierar beroende på vilka uppdrag du får men många är just egenföretagare.

21. Influencer 

Har du en härlig personlighet? Ett särskilt intresse för något? Då kan du bli en influencer. Youtube-klipp, Instagraminlägg och bloggar är några av verktygen influencers använder sig av när de delar med sig av sig själva och sin omgivning. Har du tillräckligt många följare inom en målgrupp som är intressant för företagen kan du ta betalt för samarbeten och annonser.

22. Personlig kock 

Det finns många familjer där båda vuxna jobbar heltid och inte vill lägga sin tid på att varken städa eller laga mat. Om du är en duktig kock kan du laga maten åt dem och ta betalt för tjänsten i ditt egna företag. Uppstartskostnaden är låg och du kan hålla dina kostnader nere genom att köpa de produkter du behöver i takt med de uppdrag som du får.

Om du vill nischa dig kan du erbjuda ekologiskt, glutenfritt eller närodlat till exempel. Du kan säkert komma på fler specialiteter om du är duktig på mat. Du behöver ha koll på vilka lagar och regler som gäller för matlagning och hantering av livsmedel.

 Läs här om hur du startar enskild firma eller hur du startar aktiebolag, de två vanligaste företagsformerna.

Visma eEkonomi

Bokföring och fakturering online

Visma eEkonomi passar dig som har enskild firma, handelsbolag och aktiebolag. Med funktioner som automatiserad bokföringshjälp och smart fakturering får du en bekväm överblick och kan börja växa.

Läs mer om Visma eEkonomi