Vad kostar en anställd? Allt du behöver veta!

När vet man när det är dags? Vilken anställningsform är bäst? Och funkar det att anställa i enskild firma? Här får du vägledning och räkneexempel. 

Psst! Du känner väl till Växa-stödet? Det är en tillfällig sänkning av arbetsgivaravgifterna för det företag som anställer sin första medarbetare. Reglerna innebär att den enskilda firma, handelsbolag eller aktiebolag som anställer en person bara ska betala ålderspensionsavgift(10,21 procent) på den ersättning som betalas till den först anställda medarbetaren. Läs mer hos Skatteverket.

Kostnader för den anställde

En anställning är en investering som ska hjälpa ditt företag att växa. Men du som arbetsgivare måste ju också ha koll på utgifterna och de är framförallt bruttolönen, arbetsgivaravgiften och semestern. Det kan också vara:

 • Mobil
 • Dator
 • Surf
 • Kontorsarbetsplats
 • Verktyg
 • Tjänstebil
 • Utbildning
 • Viss sjukfrånvaro
 • Löneprogram
 • Räkna in en engångskostnad för själva rekryteringen med annons, administration och produktionsbortfall. 
 • Övriga förmåner? (Gymkort, förhöjd ersättning vid föräldraledigheter, städhjälp?)

 Tips! Så anställer du personal, ekonomiskt!

Räkneexempel på vad det kostar

Säg att du vill anställa en 27-åring för 25 000 i månaden, en fast anställning med vanlig semester. Du ska betala lön, arbetsgivaravgifter, semestertillägg och tjänstepensionskostnad. Du börjar med att räkna ut årslönen och sedan månadskostnad.

Så här räknar du ut månadskostnaden:
25 000 (månadslön) x 12 (månader) = 300 000 kr (årslön)
25 000 (månadslön) x 0,8 % (semestertilägg) x 25 (semesterdagar) = 5000 kr (semestertillägg)
300 000 (årslön) + 5000 (semestertillägg) = 305 000 x 31,42 % (arbetsgivaravgift) = 95 831 kr (arbetsgivaravgifter)
305 000 (årslön + semestertillägg) x 5 % (av lön tjänstepension/avtalspension) = 15 250 kr (tjänstepension/avtalspension)

Totalkostnad per år:
300 000 + 5000 + 95 831 + 15 250 = 416 081 kr

Månadskostnad:
416 081 kr / 12 mån = 34 673 kr

Uträkningen är ett grundexempel. Tänk även på att det kan tillkomma utbildningsinsatser, utrustning, rehabilitering och annat. 

En tillfälligt anställd med varierande arbetstid har däremot ingen fast semester. Semesterersättningen är då minst 12% av bruttolönen och betalas ut som ett tillägg. Semesterersättning får inte ingå i lönen utan ska alltid betalas separat. Även på semesterersättning betalar du arbetsgivaravgifter. Ekonomifakta med arbetsgivaravgifter 

 Visma Lön - Löneprogrammet för småföretag. Med ett löneprogram som Visma Lön blir det både smidigare och säkrare att sköta lönerna. 


Besök verksamt.se för mer avancerade lönesnurror där du kan beräkna de stora posterna som bruttolön, arbetsgivaravgift, semester och försäkring.

Försäkring för den anställde

Den person du anställer kommer att behöva en arbetsskadeförsäkring. En fördel med kollektivavtal (eller hängavtal) är att försäkringen ingår i avtalet. Har du inget kollektivavtal bör du teckna försäkring via exempelvis Fora, det fungerar oavsett om du anställer arbetare eller tjänstemän. 

  Försäkringarna varje företagare borde ha

Betala ut sjuklön

Första dagen i sjukperioden är alltid karensdag. Från dag 2–14 i sjukperioden betalar arbetsgivaren 80% i sjuklön. Från kalenderdag 8 i sjukperioden ska anställd skicka in läkarintyg till arbetsgivaren som visar att arbetsförmågan är nedsatt. Från dag 15 är det arbetsgivarens skyldighet att anmäla den anställde som sjuk till Försäkringskassan.  

  Vill du veta mer om Sjuklönelagen? Läs mer om löneadministration i vår löneskola

Kan man anställa i en enskild firma?

Ja, men ett gott råd är att läsa på och också ställa frågor till Skatteverket. Du ska också registrera dig hos Skatteverket som arbetsgivare. Du som enskild näringsidkare ansvarar personligen för företagets skulder och ingångna avtal.
Många anställer en familjemedlem i sin enskilda firma. Här kan du läsa om vad Skatteverket säger om ersättningar till familjemedlemmar: Ersättningar till make och barn

Har du AB och vill anställa dina ungdomar i familjen: Om lön till egna ungdomar under 16 år i AB

Mallar som PDF

Vismas alla program och tjänster gör mycket av jobbet åt dig och har de här  funktionerna integrerade. Men de finns också som PDF-mallar att hämta: 

Mallar för ledighetsansökan, semesterplanering och lön
Mall för reseräkning & körjournal

Läs lite mer om: 

Anställningsavtal 
Körjournal

Visma eEkonomi

Bokföring och fakturering online

Visma eEkonomi passar dig som har enskild firma, handelsbolag och aktiebolag. Med funktioner som automatiserad bokföringshjälp och smart fakturering får du en bekväm överblick och kan börja växa.

Läs mer om Visma eEkonomi