Julklapp till anställda – så skattar företag för julgåvor

Alla företag vill motivera sina anställda att prestera och tänka nytt för att höja lönsamheten i verksamheten. Ett sätt att göra det på är att belöna anställda med till exempel julgåva, minnesgåva, jubileumsgåva eller gratifikation. Men vilka skatteregler är det som gäller?

Under julen 2017 gav 70 procent av Sveriges småföretag sina anställda en julgåva och 8 procent valde att skänka pengar till välgörenhet. Det visar en undersökning från Visma Spcs som gjordes i början av december 2017.

 Gå direkt till avsnitt:

Vad kan jag ge i julklapp?

Vad får en julgåva till anställd kosta?

Tips på julklappar till anställda

Julklapp till kunder

Är julbord avdragsgillt?

Minnesgåvor till anställda

Skatt på minnesgåva

Gratifikation vs julgåva

Skatt på gratifikation

Julgåva? Företag kan ge det här i julklapp till anställda.

En julgåva till anställda kan vara allt från ett lyxigt bäddset till ett paket med doftljus. Du kan också skänka gåvokort, som anställda kan använda för att själv välja ut en personlig gåva eller skänka pengar till välgörenhet. Gåvan kan numera bestå av nästan vad som helst men det får inte vara en gåva i rena pengar.

En första kort sammanställning om vad som gäller:

 Kostnaden för julgåvor till anställda är avdragsgill för arbetsgivaren om värdet inte överstiger 450 kronor inklusive moms.
 Även en företagare som är ensam anställd i sitt aktiebolag får ta emot en skattefri julgåva.
 Du som har enskild firma kan däremot inte göra avdrag för egna personalfester.
 Du som har enskild firma kan ge dina anställda skattefria julgåvor men får inte avdrag för kostnader om du ger en julgåva till dig själv.

Julgåva till anställda – vad får den kosta?

Julklapp till anställdJulgåvor till anställda är endast skattefria om värdet inte överstiger 450 kronor inklusive moms. I det värdet inräknas inte fraktkostnader eller administrativa kostnader. En gåva med högre värde blir skattepliktig från första kronan. För att julgåvan ska vara avdragsgill får den heller inte bestå av kontanter, check eller postväxel. Värdepapper och julgåva i form av presentkort, som inte kan bytas mot pengar, kan vara skattefria.

Om du på begäran av en anställd, i stället för julgåva, väljer att skänka pengar till ideell verksamhet, är en sådan gåva inte avdragsgill – varken som lönekostnad eller gåva. I stället beskattas den anställde för gåvans värde som för lön.

Om du som företagare däremot för egen del bestämmer dig för att skänka pengar till välgörenhet i stället för att ge julklappar behöver dina anställda inte skatta men du får inte heller göra avdrag för julgåvor.

En gåva från arbetsgivaren i form av ett presentkort som ger rätt till rot- eller rutarbete för ett visst angivet belopp kan godtas som skattefri gåva även om presentkortet vid inlösen kan ge den anställde rätt till skattereduktion.

 Bokför julgåvor smidigt

Spara tid och slipp dubbeljobb. Med webbaserade Visma eEkonomi bokför du snabbt och säkert. Registrera fakturor direkt i programmet så skickas de automatiskt till banken.

Prova visma eekonomi gratis

Tips på julklappar till anställda

Så vad ska du köpa då? Detta är några tips på julklappar som medarbetare brukar uppskatta.

Välgörenhet som julgåva

Ligger helt rätt i tiden. Trenden att minska på sin konsumtion och dra ner på julklappshetsen är något som många lever efter – och idag är det enkelt att ersätta prylar med en hjälpinsats. På hjälporganisationernas hemsidor finns ingen hejd på möjligheterna: Du kan till exempel bidra till renare vatten genom Läkarmissionen, vara med och rädda regnskogen genom Rädda Regnskog eller ge bort en get genom ActionAid. Andra organisationer som också erbjuder julgåvor är bland annat Barncancerfonden, Barnmissionen, Erikshjälpen och Barnfonden.

Tänk på att en välgörenhets-julgåva inte räknas som julgåva enligt Skatteverkets regler, utan som vanlig gåva. Om du som företagare för egen del skänker ett bidrag till välgörenhet istället för att ge en julgåva, innebär det alltså inte en skattepliktig förmån för de anställda. Samtidigt innebär detta att du som företagare inte får göra avdrag för gåvan.

Presentkort – det säkra kortet!

Enkelt och flexibelt. Presentkort som julgåva till dina anställda är det säkra kortet. Passar dig som har en blandad skara anställda med många olika intressen. 

Mat 

Kan vara allt ifrån delikatesslådor till chokladaskar. Här måste du dock göra lite research om allergier och specialkost hos din personal. Säkerställ att alla dina anställda faktiskt kan äta det du skänker!

Biobiljetter

Biobiljetter ligger också högt upp på listan över populära julklappar, framförallt hos de yngre medarbetarna. 

Låt de anställda välja julklapp

Om du inte kan bestämma dig och väljer mellan några alternativ, varför inte låta personalen välja sin julklapp själva? Ta fram tre alternativ inom samma prisgrupp och be medarbetarna kryssa för vilken de vill ha. Detta är populärt, eftersom själva valet av julklapp blir lite som en present i sig.

Julklapp till kunder – det här gäller

Du kan ge julgåva till kunder men julgåvor du skänker till dina kunder är som regel inte avdragsgilla, förutom om det rör sig om en enklare reklampresent av mindre värde som har direkt anknytning till företagets verksamhet. Exempel på enklare reklamgåvor är almanackor eller pennor med företagets logo. Beloppsgränsen för enklare reklamgåvor är 300 kronor exklusive moms, enligt Skatteverket.

Gåvor till kunder måste överlämnas till ett större antal för att de ska räknas som avdragsgilla. Dyrbarare gåvor kan bedömas som muta.  – Skatteverket

Är julbord avdragsgillt? 

Enligt de nya reglerna som började gälla januari 2017 får du inte göra avdrag för julmåltider inom ramen för intern representation som till exempel vid en personalfest. Du får inte heller göra avdrag för julbord till kunder. Det är dock tillåtet att göra avdrag för att bjuda på en enklare förtäring för max 60 kronor plus moms.

Kringkostnader, exempelvis musikunderhållning, är fortfarande avdragsgillt med 180 kronor exklusive moms per person. 

Minnesgåvor till anställda

Det finns flera situationer när du som arbetsgivare kan vilja uppvakta dina anställda med en minnesgåva. Den anställde kan ha uppnått viss ålder (till exempel 50-årsdag), ha jobbat länge och troget (25 år eller mer) eller vara på väg att avsluta sin anställning (anställningen måste sammanlagt ha varat i minst sex år).

En minnesgåva ska vara en gåva av minneskaraktär och har traditionellt varit till exempel en guldklocka med högtidlig middag. I dag förekommer minnesgåvor i form av exempelvis smycke, cykel och växtpaket. Allt vanligare blir att anställda själva får möjlighet att välja sin minnesgåva, gärna i form av ett presentkort.

Skatt på minnesgåvor

"Med varaktigt anställda i samband med minnesgåvor anses anställda med en sammanlagd anställningstid om minst sex år." Skatteverket

Minnesgåvor är skattefria om värdet inte överstiger 15 000 kronor inklusive moms. Dessutom får inte minnesgåvor ges mer än en gång till en anställd, förutom när anställningen upphör. Glöm inte att skattefria minnesgåvor även kan ges till styrelseledamöter i ditt aktiebolag.

Du har dessutom möjlighet att ge bort jubileumsgåvor till anställda när företaget firar 25-, 50-, 75- eller 100-årsjubileum. Värdet på jubileumsgåvan får inte överstiga 1 350 kronor inklusive moms. Gåvor vid övriga jubileumstillfällen är alltså skattepliktiga.

Gratifikation vs julgåva

Gratifikation, eller mer vanligen kallat bonus, är en frivillig ersättning du kan ge dina anställda för utförda tjänster. Vanligen har den anställde presterat extra bra eller uppnått särskilda mål uppsatta inom verksamheten. Gratifikationen, eller bonusen, består av en kontant penninggåva vid sidan av den anställdes ordinarie lön eller arvode. 

Skatt på gratifikation

Eftersom gratifikation betraktas som ersättning för en utförd tjänst och inte som en gåva, betraktas den och beskattas som vanlig lön.Samtliga belopp i artikeln gäller för inkomståret 2019.

4,3/5 - 161 röster

Visma eEkonomi

Bokföring och fakturering online

Visma eEkonomi passar dig som har enskild firma, handelsbolag och aktiebolag. Med funktioner som automatiserad bokföringshjälp och smart fakturering får du en bekväm överblick och kan börja växa.

Läs mer om Visma eEkonomi