Sälja fakturor? Allt du behöver veta om fakturaköp

Likviditet är ett av de viktigaste nyckeltalen för företagare – och att sälja fakturor kan vara ett effektivt och snabbt sätt att öka den. Samtidigt slipper du att bry dig om att driva in fakturorna, vilket frigör tid från fakturahanteringen. Här är tipsen för dig som funderar på att sälja fakturor.

Sälja fakturor – hur funkar det?
Det har blivit allt vanligare med så kallade fakturaköp, där företag säljer sina fakturor till en bank eller ett finansbolag. Du säljer alltså dina fakturor, betalar en avgift och får fakturans belopp utbetalt direkt.

 Läs mer: Nyfiken på företagsfinansiering? Finansiera företaget genom oss!

Att sälja fakturor innebär en rad fördelar, som att du kan få betalt snabbare och att du slipper hanteringen av fakturan, men det är viktigt att hålla koll på med vilka villkor du säljer fakturorna.

 Läs också: Checkkredit 2.0 – bered plats för framtidens företagskredit

Att sälja fakturor med eller utan regress
Begreppen med eller utan regress är viktiga att hålla koll på när det kommer till att sälja fakturor. Säljer du med regress, innebär det att du måste köpa tillbaka fakturan inom ett visst tidsspann efter att den har förfallit. Detta innebär att företaget som köper din faktura aldrig tar över kreditrisken. Kanske är det faktum att man slipper kreditrisken när man säljer fakturor utan regress en av de största fördelarna med att sälja fakturor. Säljer du fakturor genom Visma är utan regress den vanligaste formen.

Får alla företag sälja fakturor?
I princip ja. När du vill sälja fakturor görs, istället för den traditionella bedömningen av ditt företags betalningsförmåga, främst en bedömning av dina kunders betalningsförmåga. Detta är ännu mer aktuellt ifall du vill sälja utan regress. Det köpande företaget vill givetvis försäkra sig om att de inte tar en onödigt stor kreditrisk.

 Läs också: Företagslån – vilket är det bästa för ditt företag? Vi jämför!

Sälja fakturor = Kostnad
Att sälja fakturor är lite för bra för att vara gratis och det råder stora skillnader i priser och avgifter på marknaden. Utöver aktörernas individuella prissättning, påverkar även faktorer som volym och kreditrisk kostnaden. Naturligtvis påverkar också regress; utan regress är generellt sett dyrare. Vissa aktörer tillämpar även extraavgifter, såsom uppläggningsavgifter, fakturaavgifter, hanterings- och portoavgifter. Gör därför din hemläxa och jämför kostnader hos olika bolag på den svenska marknaden innan du bestämmer dig för vem du vill sälja fakturor till.

 Säljer du dina fakturor via Visma så tillkommer inga avgifter utöver den offererade procentsatsen/kreditavgiften.

Billigaste fakturaköpet behöver inte vara det bästa
Tänk på att när du säljer en faktura utan regress, säljer du även kravprocessen och kundkontakten; Hur ska saker och ting fungera för att få in pengarna från din kund? Om du säljer din faktura till en oseriös aktör finns det risk att din kund blir dåligt eller på andra sätt otrevligt bemött. Kontrollera därför kundsynen hos olika företag och gör endast affärer med seriösa factoringbolag som du litar på har en sund kravhantering och kundsyn.

Att belåna eller sälja fakturor
Gemensamt för både fakturaköp och fakturabelåning, tillsammans benämnt factoring, är att kundfakturor ligger till grund för finansieringen. När du säljer en faktura utan regress säljer du, utöver kreditrisken, också hanteringen, bestämmanderätten och rätten till eventuella försenings- och inkassoavgifter. Det innebär att om du säljer en faktura som sedan förfaller, går alla eventuella arvoden, förseningsavgifter och andra avgifter som rör kravhanteringen till företaget som köpt din faktura. Du säljer även hanteringen av fakturan – bolaget du säljer fakturan till blir avsändaren och ansvarar för kundkontakten.

Om du tycker det är viktigt att själv hantera kundrelationen kring dina fakturor och är villig att ta kreditrisken, kan fakturabelåning vara ett alternativ. Om du belånar dina fakturor i stället för att sälja dem, står fakturorna som säkerhet för lånet men det är fortfarande du som äger fakturorna och kundrelationen. Många tycker dock att det är väldigt smidigt att sälja fakturorna, kreditrisken och låta en annan aktör sköta hela faktureringsprocessen – inklusive inkasso.

 Lästips: Belåna fakturor – och kickstarta din likviditet!

Fundera på varför du vill sälja fakturor
Att sälja fakturor ska främst ses som ett sätt att spara tid och öka likviditeten. Om du däremot ofta får problem med att få in pengar bör du gå djupare i din ekonomi och fundera över varför. För många mindre företag, till exempel hantverkare med enskild firma, kan det räcka med att ha bättre framförhållning i verksamheten och förbättra sina faktureringsrutiner. Ett tips är också att man alltid gör en kreditkoll på nya kunder.

 Lästips! Skicka inkassokrav? Så gör du när kunderna inte betalar i tid.

Om du fortsätter att ha problem med kunder som inte kan eller vill betala dina fakturor i tid, kan det dessutom bli svårt att få sälja fakturor – särskilt utan regress. För att få bukt med dåliga betalare kan det vara värt att prova inkassotjänsten Visma AutoCollect.

Sälja fakturor hos Visma
När du är kund hos oss kan du belåna eller sälja fakturor direkt i ditt program. Visma samarbetar med både Capcito och InExchange, beroende på vilket program du använder.

 Sälj fakturor direkt via Visma Administration med Visma Betalt Direkt
 Här hittar du som använder Visma eEkonomi mer information om hur du säljer fakturor via Capcito.

3,9/5 - 8 röster

Visma eEkonomi

Bokföring och fakturering online

Visma eEkonomi passar dig som har enskild firma, handelsbolag och aktiebolag. Med funktioner som automatiserad bokföringshjälp och smart fakturering får du en bekväm överblick och kan börja växa.

Läs mer om Visma eEkonomi