Visma Lön – funktionerna du (kanske) inte visste fanns

Är du kanske självlärd i Visma Lön, eller har bara fortsatt jobba på det sättet du en gång fick lära dig? Att vara trygg i grunderna räcker långt. Men visste du att du kan effektivisera lönearbetet med några riktigt smarta funktioner? Varsågod. Vi avslöjar funktionerna du kanske inte visste fanns.

Löner > Visma Lön – funktionerna du inte visste fanns

1. Standardlönebeskedet

Känner du till att det på varje anställd i Visma Lön finns ett standardlönebesked? Här lägger du in de lönearter som är återkommande varje månad, utöver att den anställde har månadslön eller timlön. Exempelvis om den anställde har bett företaget att dra extra skatt.

 Läs mer om Standardlönebesked

2. Uppgiftsspårningen

Under Utskrifter och spårning - Spårning kan du göra urval för att spåra en anställd, löneart eller ackumulator. Klockrent för att kontrollera exempelvis vilka lönearter som är använda på en anställd under en period. Det är också väldigt smidigt för att kontrollera vilka lönearter som är semestergrundande eller till exempel Fora-grundande.

 
Läs mer om funktionen Spåra uppgifter

3. Personalhistoriken

Upptäck den överlägsna överblicken på löneförändringar genom funktionen Personalhistorik. Du hittar den genom att klicka in på Personalhistorik under PersonalVälj period och anställd för att bland annat se alla förändringar av scheman och löneformer.

 
Läs mer om Personalhistorik

4. Lönekörningskorrigeringen

Även den bäste kan göra fel ibland. Om du mot förmodan skulle göra en felaktig lönekörning någon gång, kan det vara bra att känna till att det är enkelt att rätta den. Använd funktionen Korrigera snabbval om en tidigare lönekörning blivit fel.

5.Växlingen från lönespecifikationen till personkortet

Visste du att man kan högerklicka på en anställd för att enkelt komma till dennes personalkort eller kalendarium, när du är inne på en anställds lönespecifikation i lönekörningen?

6. Egna akumulatorer för spårning och varningar

Alla lönearter är kopplade till akumulatorer som samlar värden. Genom att lägga upp egna ackumulatorer kan du få varningar från löneprogrammet när ett visst värde överskrids. Till exempel när en anställds kompbank blir för hög eller när den anställde har utnyttjat hela friskvårdsbidraget. 

 Skapa ny ackumulator

 Tips! Läs om egna akumulatorer i forumet

7. Personvariabler

För att slippa manuella beräkningar eller egna lönearter för varje anställd kan du använda dig av funktionen för personvariabler. Det gör att de anställda kan ha olika belopp i beräkningsformlerna för lönearterna. till exempel övertidsersättning eller jourbelopp.

 Så skapar du personvariabel

 Tips! Om personvariabel i forumet

8. Digital signering

Behöver du skicka lönebeskeden för kontroll av en chef eller liknande innan du skickar ut lönebeskeden? Med digital signering skapar du .pdf-filer som skickas helt enligt GDPR för godkännande innan löneutbetalningen. Det här löser du smidigt med signeringstjänsten Visma Sign, som passar perfekt till att skriva under en rad olika dokument som kräver signatur.

 Läs mer om digital signering


Här har du dem
– löneprogrammets bäst bevarade hemligheter. Funktionerna som vi vet används alldeles för lite, och samtidigt har potentialen att på riktigt effektivisera lönearbetet. Vi hoppas att du i hittade något i listan som du inte tidigare använt. Vi hoppas också att du med hjälp av dessa funktioner kan bli en ännu bättre löneadministratör!

 

Visma Lön Smart

Lönehantering online

Visma Lön Smart passar dig som driver företag med upp till 25 anställda. Med funktioner som automatiserad semester, frånvaroberäkning och digitala lönebesked blir lönehanteringen lekande lätt.

Läs mer om Visma Lön Smart