Från storföretag till vd i ett litet företag

Vad händer om man sätter en tidigare konsult inom storföretag som vd i ett småföretag? Frågan blev högaktuell när entreprenören och småföretagaren Daniel Höglund Werngren, vd på AffärsIT, skulle vara pappaledig.

– Det är en spännande utmaning, både för mig, som jobbat som konsult i ett större bolag, och för företaget där alla gör lite av allt och inte alltid har så klara strukturer, berättar Marie Werngren som är gift med Daniel och mamma till deras gemensamma dotter.

Så hur klarar ni att skilja på familj och företag?

– Visst blir det en del jobbsnack hemma, men för Daniels del var detta enda sättet att faktiskt kunna ta ut en ordentlig ledighet – han kommer att vara hemma i ett år – och släppa kontrollen över företaget på dagarna. Samtidigt har jag lyckats införa lite mer struktur i arbetet med fler fasta ansvarsområden och mer arbete i projektform, tillägger Marie.

Vad gör Affärs IT?

– Vi jobbar med kassasystem och kassalösningar och har bland annat utvecklat det egna systemet Isupos. Det är ett kassaprogram som kan kopplas till Vismas administrationsprogram och ger möjlighet att integrera funktioner som exempelvis att kunna skapa fakturor direkt i kassan.

– Vi säljer all typ av hårdvara som krävs för ett kassasystem och jobbar med allt från små enskilda system för mindre butiker och torghandel till större butiker och restauranger. Vi är även återförsäljare till iZettle och nu under sommaren är det högtryck för vår uthyrningsverksamhet där vi hyr ut kassor till festivaler, pop-up stores eller andra som behöver en tillfällig kassa.

Hur ser framtiden ut för kassasystem?

– Framtiden går mot mer mobila lösningar. Det är iZettle ett bra exempel på där man kan sköta kortbetalningar med mobilen vilket är speciellt bra på marknader och mindre event. Samtidigt vill de större butikerna och kedjorna ha ett komplett system kopplat till sina ekonomisystem med uppföljning och rapportering.

– Sedan pratas det mycket om att koppla ihop butiker och event, att ha system som kan sälja genom många olika kanaler, men det har vi inte sett så mycket av ännu.

Vad är den största skillnaden mellan att driva ett litet företag och att jobba i ett storföretag?

– Man får tänka på ett annat sätt. Många time management-artiklar handlar ju om att man ska bli effektivare genom att delegera, men det går ofta inte på samma sätt i ett mindre bolag som inte har folk till det.

"Glöm alla tips du läst om att delegera uppgifter du inte hinner med – risken är stor att alla andra har lika mycket att göra som du! Försök skapa en flexibel struktur som både ger utrymme för tydliga ansvarsområden och möjlighet att hjälpa varandra tvärs över hela företaget när det krävs."

Bästa tipset om betallösningar och kassaregister?

– Utgå från dina behov och välj en lösning efter detta. Behöver du ett kassaregister, en kortbetalningslösning eller både och?

– De enkla och billiga lösningarna kan fort bli kostsamma i längden. Välj hellre en bra kassa redan från början, så sparar du tid i form av att fler delar kan skötas automatiskt. Idag är det lättare och billigare än man tror att skaffa en modern kassa med kortterminal. Se bara upp så att du får ett bra avtal till kortterminalen – det lönar sig att jämföra hos flera banker och inlösare.

– Är du torghandlare finns det idag godkända kassasystem som inte kostar särskilt mycket och även fungerar bra i extrema miljöer. Vi testade att sätta en kvittoskrivare i frysen i -20 grader för att se vad den skulle klara, och den fungerar fortfarande…

Fakta

Namn: Marie Werngren
Företag: AffärsIT i Skandinavien AB
Bransch: Kassasystem
Använder: Visma Administration, Visma Lön 600, Visma Tid, Visma Bokslut
Hemsida: affarsit.se

 

Vi söker fler spännande företag att berätta om!

Vill du vara med? I serien Hej företagare tar Visma Infoline pulsen på företagarsverige. Genom en kort intervju tar vi upp en aktuell fråga eller berättar om en intressant verksamhet. Vill du vara med i Hej företagare? Mejla redaktionen på infoline@vismaspcs.se och berätta kort om ditt företag/företaget du jobbar på.

Visma eEkonomi

Bokföring och fakturering online

Visma eEkonomi passar dig som har enskild firma, handelsbolag och aktiebolag. Med funktioner som automatiserad bokföringshjälp och smart fakturering får du en bekväm överblick och kan börja växa.

Läs mer om Visma eEkonomi