Checklista Årsavslut

Här hittar du allt du behöver i samband med nytt bokföringsår i Visma Administration/Fakturering/Förening.

Innan du börjar

Två människor

Arbeta med två år samtidigt

Det är inga problem att arbeta parallellt med två bokföringsår, du kan skapa nytt bokföringsår innan det gamla är klart. Du byter sedan enkelt bokföringsår genom att klicka på bokföringsåret längst ner till höger i programfönstret.

Var ändrar jag till ny nummerserie på fakturorna? »

Måste det gamla året vara klart innan jag skapar nytt bokföringsår »

Rätt ingående balans
Rätt ingående balans

Om du bokför på det gamla bokföringsåret efter att har skapat det nya bokföringsåret måste du sedan uppdatera den ingående balansen på det nya bokföringsåret.

Stå på det nya bokföringsåret och välj Bokföring - Ingående balans och därefter väljer du Överför UB från föregående år

Uppdatera den ingående balansen på det nya bokföringsåret »
Återrapportering av kund- och leverantörsbetalningar på fil
Om du tänker byta kontoplan

Om du ska byta kontoplan måste du göra det i samband med att du skapar nytt bokföringsår. Men du kan lägga till nya konton när som helst - enklast är det att kopiera ett annat konto i samma kontoklass. Tänk på om du skapar nya konton på det gamla bokföringsåret när du redan skapat nya bokföringsåret, för då kommer inte dessa konton med över till nya året - utan du får skapa kontona på nytt på nya året.

Skapa nytt bokföringsår »
Lägg upp nytt konto »
Förlänga/förkorta bokföringsåret »

Koll på förutsättningarna

Arbetar du i senaste versionen?
Vi rekommenderar alltid att du jobbar i den senaste versionen av programmet. När startar ditt program får du ett meddelande om det finns en ny version att installera.

Arbetar du i en SQL-version av Visma Administration behöver du inte göra registervård i samband med årsavslut. Om du däremot sitter kvar i en äldre dBase-version från version 2017.0 eller tidigare, rekommenderar vi att du gör registervård innan du påbörjar årsavslutet.

Vill du veta mer?
Så här gör du nyinstallation och uppdaterar till ny version »

Företagsfinansiering & företagslån

Om du samarbetar med en redovisningsbyrå
Kontrollera med din redovisningsbyrå om du ska skicka din bokföring via en SIE-fil eller om du ska skicka en säkerhetskopia, beroende på om ni arbetar i samma version eller inte.

SIE-fil
Du skapar SIE-filen under Arkiv – Export – SIE. Välj SIE4 och därefter väljer du var du vill spara filen samt ge filen ett namn. När du skapar en SIE4-fil får du med dig alla verifikationer för det aktuella bokföringsåret. Vill du endast skicka en del av verifikationerna går du istället in under Arkiv – Export – Verifikationer. Här kan du välja att exportera ett visst intervall av verifikationer.

Så här gör du:
Exportera SIE-filer »
Exportera verifikationer »
Se filmen Exportera verifikationer »

Webbinarium - Årsavslut

Webbinariet vänder sig till dig som snabbt vill få grundläggande information om årsavslut i Visma Administration. Du behöver ha kännedom om grundfunktionerna i programmet. Deltagarna får praktiska och teoretiska kunskaper om hur man arbetar med årsavslut i Visma Administration samt information om nyheter i programmet.

Webbinariet hålls via webben där du som deltagare har möjlighet att ställa frågor via chatten.

Vill du veta mer och boka dig?
Webbinarium Årsavslut »

Välj checklistan till ditt program

Visma Administration 2000

I Checklista årsavslut här har vi samlat all information du behöver och eftersom du förmodligen gör detta en gång om året blir det ofta frågor, under Vanliga frågor Bokföringsår/Årsavslut hittar du dessa.

Checklista årsavslut i Administration 2000 »

Vanliga frågor Bokföringsår/Årsavslut »

Visma Administration 1000

I Checklista årsavslut här har vi samlat all information du behöver och eftersom du förmodligen gör detta en gång om året blir det ofta frågor, under Vanliga frågor Bokföringsår/Årsavslut hittar du dessa.>

Checklista årsavslut i Administration 1000 »

Vanliga frågor Bokföringsår/Årsavslut »

Visma Administration 500

I Checklista årsavslut här har vi samlat all information du behöver och eftersom du förmodligen gör detta en gång om året blir det ofta frågor, under Vanliga frågor Bokföringsår/Årsavslut hittar du dessa.

Checklista årsavslut i Administration 500 »

Vanliga frågor Bokföringsår/Årsavslut »

Visma Administration 200

I Checklista årsavslut här har vi samlat all information du behöver och eftersom du förmodligen gör detta en gång om året blir det ofta frågor, under Vanliga frågor Bokföringsår/Årsavslut hittar du dessa.

Checklista årsavslut i Administration 200 »

Vanliga frågor Bokföringsår/Årsavslut »

Visma Fakturering

I Checklista årsavslut här har vi samlat all information du behöver och eftersom du förmodligen gör detta en gång om året blir det ofta frågor, under Vanliga frågor Bokföringsår/Årsavslut hittar du dessa.

Checklista årsavslut i Fakturering »

Vanliga frågor Bokföringsår/Årsavslut »

Visma Förening

I Checklista årsavslut här har vi samlat all information du behöver och eftersom du förmodligen gör detta en gång om året blir det ofta frågor, under Vanliga frågor Bokföringsår/Årsavslut hittar du dessa..

Checklista årsavslut i Förening »

Vanliga frågor Bokföringsår/Årsavslut »