8 sätt att klara företag och sjuka barn – samtidigt!

Som småföretagare kan det vara svårt att hitta någon som tar hand om företaget när barnen är sjuka. En företagare som är borta riskerar att tappa intäkter, att bryta avtal med skadestånd som följd eller att förlora kunder. Men som förälder är det svårt att inte sätta barnen först och finnas där för dem när de blir sjuka.

Det är ingen lätt ekvation att få ihop, men tusentals småföretagare och föräldrar klarar det ändå. Här är våra bästa tips.

1. Kalkylera och prissätt

Ett bra tips är att redan från början kalkylera med att du kanske inte kommer att kunna arbeta alla dagar eller ha intäkter 100 procent av din arbetstid. Se helheten när du prissätter varor och tjänster.

2. Vobba

I dag har majoriteten av alla företagare, cirka 70 procent enligt en undersökning av Visma Spcs, en så flexibel arbetssituation att de kan välja när på dygnet de vill arbeta. De kan stanna hemma med sjukt barn dagtid utan att ta ut ersättning, för att sedan sköta företagets arbetsuppgifter på kvällen.
Att kolla mejl, delta i möten och sköta administrationen är enkelt via dator, mobil eller surfplatta.

3. Vabba

Ta ledigt från jobbet med löneavdrag och begär tillfällig föräldrapenning från Försäkringskassan, enklast via deras app och Mina sidor. Här kan du läsa mer om att vabba. 

4. Låt någon annan vabba istället för dig

Överlåt din egen tillfälliga föräldrapenning från Försäkringskassan till en närstående, släkting eller vän som i sin tur avstår lön från sitt jobb. Den personen ska ringa Försäkringskassans kundcenter första gången de vill vabba. Då registreras ett samband mellan barnet och den personen. Sedan skickar Försäkringskassan en blankett som både föräldern och den som vårdar barnet ska skriva under och skicka in. Nästa gång samma person vill vabba kan han eller hon anmäla och ansöka på vanligt sätt.

5. Familjen ställer upp

Ta hjälp av en närstående som ställer upp utan ekonomisk ersättning. En fantastisk förmån.

6. Betala en barnvakt

Anlita en barnvakt som både föräldrar och barn litar på och tycker om. Räknas som privat ersättning och berör inte företaget.

7. Timanställ någon

Anställ en person till företaget som hoppar in för dig medan du vårdar sjukt barn.
Du registrerar dig som arbetsgivare på Verksamt.se och betalar månatlig bruttolön och arbetsgivaravgift. Arbetsgivaravgiftens storlek beror på den anställdes ålder. 
Är du inte huvudarbetsgivare drar du 30 procent i skatt.
Är du huvudarbetsgivare drar du skatt enligt skattetabell för beräkning av preliminär A-skatt. Se Skattetabeller för preliminär A-skatt. Kontrolluppgifterna lämnas i januari året efter.
Om du har timanställd personal kommer du att ha nytta av ett löneprogram.  

8. Hyr in hjälp

Anlita en kollega eller annan företagare som du kan hyra in tillfälligt för att sköta din verksamhet under tiden du vårdar barn. Genom att anlita ett annat företag i ditt nätverk bidrar du till att stärka era relationer. Kanske kan du hjälpa andra en annan gång?
Säkerställ att personen eller företaget har F-skatt och samma kundsyn som du.

Text: Annica Jönsson
Foto: Emma Cajnerud

Källor: Försäkringskassan, Skatteverket

Relaterat:
Anna Newman: Våga ta hjälp av nära och kära

Visma eEkonomi

Visma eEkonomi

Bokföring och fakturering online

Visma eEkonomi passar dig som har enskild firma, handelsbolag och aktiebolag. Just nu kan du köpa Visma eEkonomi med deklaration till rabatterat pris.

Läs mer