Jobba smart med din redovisningskonsult

Många redovisningskonsulter har börjar ställa om till en roll som ekonomisk coach, lärare och controller. Det kan bli en vinstlott för dig. Pejla läget hos din konsult med de här 10 frågorna.

Redovisningsbranschen effektiviseras tack vare nya molntjänster och automatisering. Att stansa in siffror manuellt är inte det bästa sättet att jobba längre.

Snabbfotade konsulter har därför infört nya och anpassade affärsmodeller som innebär att de kan få en mycket närmare kontakt med sina kunder. De erbjuder rådgivning och transparent prissättning i förväg. De kan hjälpa dig att utveckla ditt företag och är mycket intresserade av vilka mål du har för verksamheten. 

Vill du diskutera det här med din konsult så utgå gärna från de här 10 frågorna. Källa är Anders Bernåker, erfaren redovisningskonsult och företagsrådgivare samt före detta ordförande i Srf-konsult.

1. Kan vi undvika papper?

Att lägga all information i molnprogram gör det möjligt att få en ny typ av samarbete. Digitalisera så många flöden som möjligt, från ax till limpa. Bli proffs på programmen så att ni drar nytta av smarta funktioner. Läs här om du är företagare. Här om du är redovisningskonsult.

2. Vem gör vad och när?

Planera ert samarbete ett år framåt. Vad ska ni uppnå? Om du vill ha tillbaka på skatten ett visst datum så måste du lämna in underlagen ett visst datum. Kom överens om datumen! Ska ni ses och stämma av någonting under året? Om du bokför själv, får du någon utbildning och kan konsulten rimlighetsbedöma så att det inte blir fel? Väl investerad tid.

3. Vad betyder rapporten? Egentligen?

Ok, du skummar rapporten. Men förstår du skillnaden mellan intäkter, kostnader, resultat och tillgångar? Be konsulten lära dig. Du kan också be om anpassade rapporter. Vilka delar av företaget genererar mest och minst intäkter? Hur går det den här månaden jämfört med samma månad förra året?

4. Vad driver intäkter och kostnader i mitt företag?

Konsulten kan anpassa kontoplanen till just ditt företag och dina behov. Kan du se var du har högst omsättning och vad som är intäktsdrivande? Räcker det att ha ett konto där det står "intäkter", eller behöver du olika konton för olika märken, produkter, avdelningar, kostnadsställen? Kontoplanen ska vara tydlig och meningsfull för dig.

5. Oj! Här är något som avviker

Om du har en plan så vill du ju följa den. Då blir avvikelser intressant. Säg att företaget bara omsätter 2 miljoner kronor första halvåret i år mot förväntade 2,5 miljoner. Vad innebär det för resultatet och likviditeten framöver? Har kunderna slutat köpa eller finns det en ny konkurrent?

6. Hur ser trenderna ut?

En trend är början på en långsiktig förändring. Säg att bruttovinsten stiger för fjärde månaden i rad nu. Du tjänar helt enkelt mer på det du säljer och levererar. Eller att omsättningen per anställd minskar hela tiden, vad beror det på? Blicka bakåt, för har du historiken så kan du spana trender. Utan spaning ingen aning!

7. Hur ser prognoserna ut för mitt företag?

Din konsult kan hjälpa dig att blicka framåt och förutse vad som sannolikt kommer att hända. Om X fortsätter, var landar du då i slutet av året? Har du en stark tillväxt kanske resultatet blir bra men likviditeten desto sämre – hur ska du i så fall hantera det? Med factoring, checkkredit eller genom att leasa istället för att köpa den nya maskinen? Om prognosen ser lite sämre ut så kanske du vill få täta kontrollbalansräkningar för att hålla koll.

8. Har jag rätt företagsform?

Dags att gå från enskild firma till AB? Vad är bästa lösningen för enskilda firmor som samarbetar? Borde du ha flera olika bolag? Om du ska köpa en fastighet, bör du bilda ett dotterbolag? Vad är bästa scenariot?

9. Hur ska jag planera skatten?

Att du får hjälp att betala rätt skatt är ju självklart. Men det går också att planera skatten lite mer på djupet, exempelvis reglerna kring utdelning. Är det lämpligt att betala in till en periodiseringsfond?

10. Kan jag få hjälp med det här också?

Är det något annat du vill ha hjälp med som gör att du kan nå dina mål så ta upp det med konsulten. 

Visma eEkonomi

Visma eEkonomi

Bokföring och fakturering online

Visma eEkonomi passar dig som har enskild firma, handelsbolag och aktiebolag. Just nu kan du köpa Visma eEkonomi med deklaration till rabatterat pris.

Läs mer