Hur hittar man det bästa bokföringsprogrammet?

Förutsättningen för att lyckas som företagare är att du har koll på bokföringen och förstår ditt ekonomiska resultat. Det gör du allra enklast med ett bokföringsprogram som passar just din verksamhet. Med dagens utbud är det dock inte alltid lätt att välja bokföringsprogram. Med denna guide hjälper vi dig att jämföra själv – och hitta det bästa bokföringsprogrammet för dig. 

Beroende på vilken bransch du verkar i, om du har anställda eller är nybörjare på bokföring, kan du behöva ställa särskilda krav på ditt bokföringsprogram. Vår guide hjälper dig att testa bokföringsprogram på egen hand och jämföra program från olika leverantörer. Bocka av eller fundera över dessa saker medan du testar program:

Gå direkt till avsnitt:

Kan programmet bokföra åt dig?

Behöver du mer än bara bokföring?

Hänger programmet med om företaget växer?

Hur mycket kostar programmet?

Hur bra är supporten?

Är det lätt att byta till andra program?

Samarbeta med redovisningsbyrå?

Kan programmet bokföra åt dig?

Oavsett om man är nybörjare på bokföring eller är van att sköta sin företagsekonomi, finns det få företagare som tycker att bokföring är det roligaste med att driva eget. Därför har dagens bokföringsprogram en mängd finesser för att förenkla och automatisera bokföringen så mycket det går. Idag kan de bästa bokföringsprogrammen till och med göra mycket av bokföringsjobbet åt dig. Detta är en mycket viktig aspekt när du gör en jämförelse av bokföringsprogram.

 Lästips: Automatisk bokföring – för dig som anser att tid är pengar

På vilka sätt hjälper programmet dig med debet och kredit i bokföringen? Finns det några automatiska funktioner, som att kontoklasser "döljs" eller kraftigt förenklas? Och kanske en av de viktigaste funktionerna för att förenkla: Har bokföringsprogrammet en koppling till din internetbank? Genom att låta bokföringsprogrammet skicka och ta emot bokföringsinformation kan du spara enormt mycket tid.

Behöver du mer än bara ett bokföringsprogram?

När du tänker "bokföringsprogram" bör du även fundera över vilka andra behov ditt företag förutom att sköta bokföringen. Vill du kunna fakturera? Hantera kundregister? Skapa snygga rapporter till bank och leverantörer?

Lista alla dina ekonomiska företagsbehov och se till att bocka av motsvarande funktioner i ekonomiprogrammet du testar. I synnerhet om du sneglar på ett gratis bokföringsprogram, där det ofta finns rejäla begränsningar i funktionaliteten och som kan visa sig vara otillräckligt den dagen du behöver ett kraftfullare system.

 Är du i behov av ett större affärssystem? Se vår guide över att välja affärssystem som småföretagare

Hänger bokföringsprogrammet med om företaget växer?

I dag kanske du är egenföretagare utan personal eller har relativt låg omsättning i bolaget. Vad händer om du en dag bestämmer dig för att anställa eller om du börjar expandera med export utanför EU? Ett viktigt krav du bör kunna ställa på ett modernt bokföringsprogram är möjligheten att enkelt bygga på med utökad funktionalitet i programmet.

Om du misstänker att dina behov kan förändras framöver bör du först ta reda på hur du bygger på med ny funktionalitet i programmet. Undersök också vad en uppgradering kostar och hur den processen ser ut. Webbaserade bokföringsprogram är i regel enkla att uppgradera, medan lokalt installerade program kan behöva nyinstallation eller en längre process för att uppdateras.

Hur mycket kostar programmet och hur sker betalningen?

Om du är nyföretagare har du ofta en del utgifter i samband med företagsstarten, och inkomsterna har kanske inte börjat rulla in ännu. Då bör du kanske fundera extra på prislappen när du jämför bokföringsprogram. Det kan vara klokt att välja en lösning där du undviker att betala en hög startkostnad och i stället väljer en fast månadsavgift - vilket hör till regeln för webbaserade bokföringsprogram.

Hur bra är supporten?

Gör inte misstaget att bara testa själv bokföringsprogrammet! Om företagets support inte är kompetent och tillgänglig för dig när du kör fast, kan du få spendera både dyra pengar och tid på ditt bokföringsköp. Du bör kräva att vänlig och duktig support finns tillgänglig på telefon och via chatt och forum.

Självklar bör du också undersöka om det ingår uppstartshjälp när du köpt bokföringsprogrammet och hur bra dokumentation det finns om programmet, i skriven form eller kanske som instruktionsfilmer på företags hemsida.

Hur lätt är det att byta till andra program?

Föreställ dig för ett ögonblick att du trots allt inte blir nöjd med ditt programköp och måste byta till annan ekonomileverantör. Går det alls att göra? När du jämför bokföringsprogram bör du ha som krav att du kan exportera och importera viktig bokföringsdata via en så kallad SIE-fil.

 Tips! Nu kan du enkelt byta bokföringsprogram till Visma eEkonomi!

SIE är ett standardiserat format som gör att du kan föra över verifikationer mellan olika ekonomiprogram och ekonomisystem. Med hjälp av en SIE-fil kan du låta kompisen hjälpa dig med ett klurigt bokslut eller ge redovisningskonsulten möjlighet att deklarera åt dig.

Kan du enkelt samarbeta med din redovisningsbyrå?

Du kanske kommer vilja lämna över delar av din bokföring eller andra delar av din ekonomi till en redovisningskonsult. Glöm då inte bort att du inte bara testar ett bokföringsprogram för din egen verksamhet - programmet måste kunna exportera data och helst kunna prata med din redovisningskonsults program.

Prata gärna med din redovisningskonsult eller byrå innan du börjar prova program, så att du kan undersöka om det finns fler möjligheter att t.ex. koppla samman ditt program med din byrås program. Kan till exempel din byrå logga in i ditt program över webben och undersöka bokföringen?

 Tips! Läs också våra jämförelser av bokföringsprogram:

Test: Fortnox vs Visma

Test: Bokio vs Visma  

Test: Speedledger vs Visma

 Starta eget - kom igång snabbt och lyckas! Vismas Starta eget-skola guidar dig i allt från hur du startar ditt företag till hur du skaffar kunder och kommer igång med din försäljning. Dessutom tips och råd om hur du håller koll på företagets ekonomi.

 

5/5 - 1 röster

Visma eEkonomi

Bokföring och fakturering online

Visma eEkonomi passar dig som har enskild firma, handelsbolag och aktiebolag. Med funktioner som automatiserad bokföringshjälp och smart fakturering får du en bekväm överblick och kan börja växa.

Läs mer om Visma eEkonomi